Morten Friis houdt FC Emmen in de race

Kenners wisten het al lang: een wedstrijd duurt twee keer 45 minuten plus extra tijd. Je voor die tijd rijk rekenen heeft geen zin. In het doorweekte stadion aan de Aalsterweg in Eindhoven werd dat weer eens bewezen. FC Emmen scoorde in de 45e minuut de gelijkmaker en dacht met een goed gevoel de rust in te kunnen gaan maar zag toch nog kans een doelpunt tegen te krijgen. Aan de andere kant leek FC Eindhoven redelijk tevreden met een 2-2 gelijkspel maar werd in de 90e minuut verrast door een vrije trap van Morten Friis waardoor de Emmenaren met een 3-2 zege aan de haal gingen. ,,We hebben er alles aan gedaan om hier te winnen maar kwamen wel gelukkig op 2-3”, erkende coach Gerry Hamstra. ,,Dan nog kreeg FC Eindhoven een mogelijkheid om op 3-3 te komen. Dat hoort bij FC Emmen van dit seizoen.”
Mocht Sander Danes uit bij MVV een onfortuinlijke wedstrijd hebben gespeeld, in Eindhoven kreeg hij in de eerste helft weinig gelegenheid uit te blinken. FC Eindhoven kreeg twee grote kansen en beide malen werd de Emmer sluitpost met onhoudbare schoten geklopt. De fouten werden ergens anders gemaakt, te veel aanvallend denken en bij balverlies ging het hopeloos mis. Zo bij de 1-0 in de dertiende minuut van topscorer Fabio Caracciolo die na een hoekschop voor FC Emmen vanuit de counter kon toeslaan. ,,We begonnen wel goed maar in de omschakeling was de bezetting achterin niet goed”, analyseerde Hamstra. Het zou FC Emmen later in de eerste helft nogmaals overkomen. FC Emmen was met de gedachte aan drie punten naar Eindhoven afgereisd maar moest hierdoor eerst weer eens op jacht naar de gelijkmaker. Marcel Pannekoek (17e minuut) en Bas Dost (37e minuut) waren daar dicht bij doch raakten slechts de paal. Twintig seconden voor het verstrijken van de eerste helft leek FC Emmen dan toch nog met een lekker gevoel de rust in te kunnen gaan. Een prima voorzet van Mark Bevaart werd door Roy Stroeve koppend afgewerkt: 1-1. Ondanks alle ervaring in het hart van de defensie incasseerde FC Emmen vervolgens nog de tweede treffer die door Engin Güngor werd gescoord. Het leek op een kopie van de 1-0.
Met Martijn Kamps voor de niet fitte Robbie Haemhouts werd FC Emmen na de pauze sterker. De balans op het middenveld was hiermee hersteld en de beloning volgde snel in de vorm van de gelijkmaker toen Marcel Pannekoek uit de vierde Emmer hoekschop de bal langs doelman Ruud Boffin schoof: 2-2.
Daarna ging het een beetje over en weer. Sander Danes behoedde zijn ploeg met prima reddingen tot twee keer toe voor een nieuwe achterstand terwijl aan de andere zijde Bas Dost een goede actie afsloot met een schot in het zijnet. Gerry Hamstra gooide met Morten Friis en debutant Wesley Wakker al zijn reserves met aanvallend bloed in de strijd en werd daarvoor in de 90e minuut beloond met de 2-3 van Morten Friis. De Deen knalde een vrije trap door het muurtje en omdat het schot een beetje van richting werd veranderd was Boffin kansloos. Met twee minuten extra speeltijd gaf FC Emmen toch nog weer een kans weg maar Engin Güngor schoot in goede positie naast.
FC Eindhoven trainer Gerald Vanenburg schoof merkwaardigerwijs de nederlaag op rekening van de debuterende scheidsrechter Bart van der Scheer. Hij had blijkbaar ontdekt dat de Leeuwarder arbiter in de buurt van Emmen was geboren en dat leek voldoende om hem als twaalfde man van FC Emmen te beschouwen. Hij wilde na afloop zelfs verhaal halen, Frank Broers wilde hem weerhouden maar kreeg als dank een klap van de geplaagde trainer. Voor ‘Vaantje’ krijgt dit mogelijk nog een staartje.
FC Eindhoven-FC Emmen 2-3. 13. Caracciolo 1-0, 45. Stroeve 1-1, 45. Güngor 2-1, 48. Pannekoek 2-2, 90. Friis 2-3. Scheidsrechter: Van der Scheer. Gele kaart: De Boer, Güngor, De Meersman (FC Eindhoven). Toeschouwers: 2195.
FC Eindhoven: Boffin; Van Son, De Bock (74. Van der Rijt), Paridaans, Tahapary (24. Petersen), De Boer, Güngor, Dufour (69. De Meersman), Dickson, Carraciolo, Diaz.
FC Emmen: Danes; Demeijer (79. Friis), Van der Kruis, Broers, Bevaart, Pannekoek (87. Wakker), Biyadat, Haemhouts (46. Kamps), Verweij, Stroeve, Dost.

Roy Stroeve kopt de 1-1 binnen.