Terug naar overzicht Terug

Lammert de Jonge geniet op de blindentribune


Sinds het begin van het seizoen 2019-2020 beschikt FC Emmen in stadion De Oude Meerdijk over een blindentribune. De blindentribune is een plek waar mensen met een visuele beperking en hun begeleider met behulp van audioapparatuur kunnen genieten van een voetbalwedstrijd. Op De Oude Meerdijk kunnen de zes slechtziende of blinde voetballiefhebbers tussen het reguliere publiek op die manier live een wedstrijd in het stadion beleven. Zij worden door de audioapparatuur continu geïnformeerd over wat er op het veld gebeurt.


Lammert de Jonge is een van de zes visueel beperkten en is al jaren gek van voetbal en in het bijzonder FC Emmen: “De laatste weken voor het kampioenschap waren echt uniek. Via andere supporters in het stadion kregen we de tussenstanden van andere wedstrijden mee. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt en schept een band met elkaar. Het maakte de sfeer nóg geweldiger.”

Sfeer is allesbepalend voor de wedstrijdbeleving op de blindentribune. De blindentribune beschikt over een aantal mooie plekken op de Zuidtribune. Daar ontbreekt het momenteel al helemaal niet aan gezelligheid en dat brengt extra wedstrijdbeleving met zich mee. Tot slot maakt het uitgebreide radioverslag via Radio Drenthe het bezoek compleet. “Het is elke keer weer een aparte gewaarwording. Je krijgt meer mee dan op televisie, want je zit erbij”, aldus Lammert.

Op de tandem
Via een oproep kwam Lammert een aantal jaren geleden bij de blindentribune terecht. Vaak gaat hij met Gijs Jan Hooijer mee, die hem begeleidt bij de wedstrijden. Met z’n tweeën op de tandem verplaatsen ze zich met thuiswedstrijden makkelijk van huis naar De Oude Meerdijk. Voor Gijs Jan is het allemaal heel normaal. “Ik ben er soms van overtuigd dat Lammert helemaal niet blind is. Hij wijst zo aan welke afslag we moeten nemen op de fiets, in de auto of tijdens het wandelen. Het gevoel van waar hij is, is heel sterk bij hem. Niks houdt hem tegen. Ik leer iedere keer nog van hem. Kijk bijvoorbeeld iemand die blind is altijd aan. Diegene kijkt namelijk tijdens het praten ook naar jou. Hoe jij benaderd wil worden, zo benader je ook een ander, zeg ik altijd”, voegt Gijs Jan toe.

Ervaringen delen
Lammert en Gijs Jan hebben ook naast het voetbal veel aan elkaar. Zo delen ze samen hun ervaringen op scholen over het leven met een beperking. Maar Lammert vertelt ook dat hij zich niet laat tegenhouden en graag wordt uitgedaagd. Voor tegenslagen of moeilijke momenten loopt hij niet weg. En hij neemt geen blad voor de mond. “Iedereen kan meedraaien in de maatschappij, maar dan moet je het wel willen. Ik wil naar buiten toe bewijzen dat ondanks mijn visuele beperking, er toch nog heel veel dingen mogelijk zijn. Je moet het willen, maar je kan nog steeds heel veel doen”, zo vertelt Lammert vol overtuiging.

Gijs Jan wil mensen met een beperking juist meegeven wat ze wel allemaal wél kunnen en niet wat ze tegenhoudt. Daar doet hij het voor en dat geeft hem al jaren energie. Ieder mens met een beperking heeft namelijk andere kwaliteiten. Maar ook weet hij dat iedereen wel ergens hulp bij nodig heeft. Ook Gijs Jan zelf kan niet alles, zo heeft iedereen wel ergens een eigen beperking.

Genot
Met al zijn levenservaring maakt Lammert het beste van zijn beperking. Mede door de blindentribune blijft hij onderdeel van de maatschappij en geniet hij mee van het voetbal. Om een van zijn favoriete hobby’s te kunnen volgen bij een club als FC Emmen, blijft elke keer een prachtige belevenis vol plezier!