Terug naar overzicht Terug

Uut De Aole Deus | FC Emmen – ADO Den Haag


FC Emmen – ADO Den Haag is een wedstrijd met een behoorlijk unieke historie. Zo was het bijvoorbeeld onze eerste wedstrijd in het betaalde voetbal en speelden we in 2018 voor het eerst in de eredivisie tegen de tegenstander van vrijdag. We duiken in de geschiedenis van dit affiche!

Eerste wedstrijd in het betaalde voetbal
Het eerste treffen was dus meteen een bijzondere, op 18 augustus 1985. Emmen was toegetreden tot de eerste divisie en kreeg als eerste tegenstander het toenmalige FC Den Haag op bezoek. Zo’n 6000 toeschouwers zagen hoe Remco Boere vlak voor tijd de Hagenezen op voorsprong bracht en zodoende een Drentse nederlaag inluidde. Het bleef 0-1. Er waren twaalf mannen die in die wedstrijd voor Emmen in actie kwamen, te weten Reinier de Vries, Leo Driebergen, Walter Waalderbos, Ebel Bos, Edu Nandlall, Jan Postma, Ale Hindriks, Cees Spaans, Jacob Heins, Ted Venema, Henry Pelleboer en Jouke Faber. Theo Verlangen was de trainer.

Eerste in de eredivisie
33 jaar later vond er een evenzeer historische ontmoeting plaats, toen in Den Haag. Op 12 augustus 2018 was de eer aan Glenn Bijl om de eerste Emmer goal in de eredivisie te maken. Anco Jansen schoot even later een penalty binnen en zette zo een 0-2 ruststand op het scorebord. In de 62e minuut bracht Sheraldo Becker ADO terug in de wedstrijd, maar daar bleef het bij. We wonnen onze eerste wedstrijd op het hoogste niveau met 1-2. Naast Bijl en Jansen verschenen Kjell Scherpen, Gersom Klok, Keziah Veendorp, Nick Bakker, Caner Cavlan, Hilal Ben Moussa, Wouter Marinus, Luciano Slagveer en Nicklas Pedersen voor ons aan de aftrap. Michael Chacon, Stef Gronsveld en Tim Siekman vielen in voor de ploeg van trainer Dick Lukkien.

Laatste thuisontmoeting en grootste overwinning
De laatste keer dat we in eigen huis aantraden tegen ADO, was in het vorige eredivisieseizoen. Op 12 december 2020 werd er, in een door corona gedwongen leeg stadion, met 1-1 gelijkgespeeld. Vicente Besuijen zette de bezoekers al vroeg op voorsprong, waarna Miguel Araujo in de 72e minuut de stand gelijktrok. Meer doelpunten vielen er niet en dus hielden beide ploegen er een punt aan over.

Thuis winnen van ADO deden we wel op 27 september 2019 en dat was voorlopig ook de laatste keer. John Goossens maakte een eigen doelpunt en Michael de Leeuw en Luciano Slagveer scoorden ook. Zodoende werd de destijds grootste overwinning in de eredivisie ooit geboekt: 3-0. Een andere memorabele thuiswedstrijd tegen de Hagenezen was uiteraard die uit februari van datzelfde jaar. De wedstrijd leek in 2-2 te eindigen, totdat Anco Jansen vlak voor tijd de bal van grote afstand in de kruising joeg. Emmen won met 3-2 en er barstte een groot feest los op De Oude Meerdijk.

De grootste overwinning staat echter te boek als de 6-1 uit september 2000. Michel van Oostrum maakte een hattrick en ook Paul Weerman en Peter Hofstede (tweemaal) scoorden. Hofstede vertrok het seizoen erop naar ADO.

Groothuizen, Bijen, Chery en meer
In de huidige Drentse selectie hebben we twee spelers die voor ADO Den Haag hebben gespeeld; Indy Groothuizen en Peet Bijen. Naast hen trokken ook Barry Ditewig, Dennis Iliohan, Leonardo Dos Santos Silva, Nick Kuipers, Randy Wolters, Ricardo de Jongh, Rik Platvoet, Roy Stroeve, Said Bakkati, Tjaronn Chery en Xander Houtkoop zowel het roodwit als groengeel aan. Theo Verlangen heeft een verleden als coach bij beide clubs.