Terug naar overzicht Terug

Laatste keer Emmen-NEC op 16 april 1994


Komende vrijdag heeft FC Emmen de eer om de aanstaande kampioen te ontvangen. Dat NEC Nijmegen de komende kampioen is, twijfelt immers niemand meer aan, zeker niet in Nijmegen en omgeving en wie zal ze dat kwalijk nemen. De voorsprong is inderdaad zo groot dat inhalen in theorie weliswaar mogelijk is maar in de praktijk lijkt dat moeilijk uit te voeren. Maar wellicht is FC Emmen over de tegenslag van afgelopen maandag heen en kan vrijdag voor een verrassing zorgen waarmee de spanning een klein beetje kan terug keren.


Jan de Jonge (rechts) tijdens Emmen-NEC in het seizoen 1993/94.

FC Emmen-NEC Nijmegen heeft geen grote historie want de Nijmegenaren hebben de laatste twee decennia natuurlijk in de eredivisie gespeeld. Voor de laatste thuiswedstrijd van Emmen tegen NEC moet worden terug gegaan naar 16 april 1994. Emmen was een middenmoter met een kansje op deelname aan de nacompetitie terwijl NEC, getraind door Jan Pruyn, met Dordrecht ’90 in de slag was voor het kampioenschap. Emmen, waar trainer René Notten eerder in het seizoen te horen had gekregen dat zijn contract niet werd verlengd, speelde een geweldige wedstrijd tegen de grote favoriet uit Nijmegen. Na een dik half uur schoot Jan de Jonge met zijn veertiende goal van het seizoen zijn ploeg naar 1-0 en die voorsprong leek tot het einde van het hartstochtelijke duel te blijven staan. Maar in de extra tijd scoorde Cees van der Linden namens NEC en tot enorme teleurstelling van de Emmenaren en het merendeel van de 3100 toeschouwers de 1-1.

Voor NEC was het gelijke spel een kostbaar verlies van een puntje, een overwinning leverde toen nog slechts twee punten op, want op het einde kwam het net een punt te kort op kampioen Dordrecht ’90. Via de nacompetitie promoveerde het echter wel. Emmen haalde de nacompetitie niet. Het speelde tegen NEC in de volgende basisformatie: Migchelsen; Uneken, Veldwijk, De Haan, Haverkort, Koops, Blaauw, Meijerman, De Jonge, Grummel, Drent.