Terug naar overzicht Terug

FC Emmen laat punten in Den Bosch liggen


Aan alle goede dingen komt een einde, zo ook aan de reeks ongeslagen wedstrijden van FC Emmen die op zes is blijven steken. Het na een trainerswisseling weer opgeleefde FC Den Bosch komt de eer toe de Emmenaren de eerste nederlaag in 2015 toe te hebben gebracht. Het werd 2-0 voor de Bosschenaren die daarmee loon naar werken kregen.


Ondanks de nederlaag blijft FC Emmen in de top vijf staan maar werd gepasseerd door FC Volendam op doelsaldo terwijl Sparta Rotterdam wat puntentotaal betreft ook nog op gelijke hoogte is gekomen. Met de zware thuiswedstrijden tegen NEC Nijmegen en Sparta Rotterdam in aantocht, wordt het een hele toer om die positie vast te houden. Met de formatie zoals die in Den Bosch aantrad lijkt dat een mission impossible want zonder vier basisspelers is het niveau behoorlijk gedaald. Dat tekende zich tegen Jong PSV, toen Luis Pedro en Gaby Jallo nog wel van de partij waren, eigenlijk al een beetje af maar werd in Den Bosch wel heel duidelijk.

Cas Peters wordt omarmd door Tim Hofstede (3)

Marko Meerits is kansloos op de door Barry Maguire (tweede van links) genomen strafschop.

Trainer Joop Gall zat er na afloop niet eens treurig bij. ,,Hier zit geen trainer met de pest in zijn lijf”, opende hij. ,,We hebben namelijk gewoon verdiend verloren van een betere tegenstander. Zou je het verlies wijten aan een off-day van ons, doe je FC Den Bosch te kort. We zijn een tijdje ongeslagen gebleven zonder twee basisspelers (Deul en Rozema) maar vier is echt te veel. De dingen die we normaal kunnen uitvoeren konden we nu niet laten zien.” 

Anthony Lurling lijkt onder Alexander Bannink door te kruipen.

Arjen Hagenauw maakte zijn eerste minuten bij FC Emmen.

Het plukje FC Emmen supporters kwam niet echt in carnavalstemming (Foto’s: Bennie Wolbers).

De problemen bij FC Emmen waren talrijk. Het begon bij de achterste lijn waar de omzettingen door het ontbreken van Luis Pedro en Gaby Jallo onrust veroorzaakten. Maar ook in de andere linies liep het niet zoals ook deze gekortwiekte formatie zou moeten lopen. De middenvelders lieten zich aftroeven door de Bossche uitblinkers Anthony Lurling en Barry Maguire en voorin raakte vooral Cas Peters steeds gefrustreerder wegens het ontbreken van aanvoer. In de beginfase ging het nog wel hoewel FC Den Bosch in de vierde minuut al een dot van een kans kreeg maar Jort van der Sande schoot voorlangs. De beste mogelijkheid van FC Emmen kwam na een kwartier toen Roland Bergkamp eigenlijk een nauwelijks te missen kopkans kreeg na een door Elson do Rosario Almeida genomen vrije bal. De spits van FC Emmen kopte uit prima positie echter naast. Een vroege treffer had FC Emmen wellicht een duw in opwaartse richting kunnen geven maar vanaf dat ogenblik nam de thuisclub het heft steeds meer in handen.

Na ruim een half uur wandelde  de bijna 38-jarige Anthony Lurling door de Emmer verdediging en schoot diagonaal de 1-0 binnen. Jort van der Sande en Barry Maguire uit een vrije trap, goed gestopt door Marko Meerits, kregen voor de pauze nog mogelijkheden op 2-0. Na de pauze kwam FC Emmen onveranderd in het veld en dat gold jammer genoeg ook voor de speelwijze van de hulpeloos acterende formatie. Tegen Jong PSV had coach Joop Gall in de rust nog gedreigd met wissels als het niet snel beter zou gaan maar dat was nu ook aan de orde. Ondanks het ontbreken van een kwartet sterkhouders was er nog best een redelijke bankbezetting met daarbij de twee huurlingen van FC Groningen. Daarvan kwam Arjen Hagenauw in de 71e minuut samen met Bart de Groot in het veld maar op dat moment was FC Emmen feitelijk al verslagen. Het was inmiddels reeds 2-0 geworden uit een door Tim Siekman veroorzaakte en door Barry Maguire ingeschoten strafschop. De verdediger kreeg de bal tegen de arm maar kon daar eigenlijk weinig aan doen. Dat het onfortuinlijk was bleek ook wel uit het feit dat Siekman er geen rood of geel voor kreeg.

In de slotfase werd ook nog Soufiane Laghmouchi ingebracht tot zichtbare teleurstelling van de warm gelopen Groninger Henk Bos die weer op de bank kon plaats nemen omdat het de derde wissel was. FC Emmen perste er geen slotoffensief uit, in tegendeel want een onzekere doelman Meerits zorgde voor meer gevaar aan de andere zijde. Cas Peters zag daarnaast de hoop op de achttiende goal van het seizoen vervliegen en deed uit frustratie dingen die op de grens van een tweede gele kaart lagen. Het was niet de avond van FC Emmen, dat was zonneklaar. Het verlies hoeft echter geen drama te zijn, de ploeg kan veel beter en dipjes komen wel vaker voor in de Jupiler League.

FC Den Bosch-FC Emmen 2-0. 33. Lurling 1-0, 59. Maguire (strafschop) 2-0. Scheidsrechter: Otto. Gele kaart: Lurling, Van der Sande, Thomassen (FC Den Bosch), Peters (FC Emmen). Toeschouwers: 3378.
FC Den Bosch: Heemskerk; Statie, Hofstede, Van Huygevoort, Rutten (75. Tahapary), Mols, Maguire, Thomassen (90. Ceria), Belterman, Van der Sande (83. Maatsen), Lurling.
FC Emmen: Meerits; Bakkati, Seip (71. De Groot), Siekman, Almeida, Olijve, Bannink, Vossebelt (71. Hagenauw), Resida (80. Laghmouchi), Bergkamp, Peters.