Knotsgek duel: 3-0 achter, 4-3 voor, toch nog 4-4

,,Wie nog twijfels had over de inzet in de laatste drie wedstrijden heeft nu kunnen zien dat we er in de resterende duels negentig minuten voor gaan’’, hield FC Emmen-trainer Harry Sinkgraven de verzamelde pers na afloop van het ongelooflijk spectaculaire duel FC Den Bosch-FC Emmen voor. Daar zat wat in natuurlijk want om een 3-0 achterstand in een tijdsbestek van ruim een half uur in een 4-3 voorsprong om te buigen is bepaald geen alledaags verschijnsel Maar wat FC Emmen in de eerste helft liet zien duidde daar totaal niet op. Het maakte bij vlagen echt de indruk aan het freewheelen te zijn en de doelpunten konden niet uitblijven. Na een kwartiertje raakte Wilfred Kousemaker met een vrije trap de buitenkant van de paal en weer een kwartier later viel de openingstreffer dan wel. Paco van Moorsel kopte uit de tweede Bossche hoekschop moeiteloos raak: 1-0. Drie minuten later had Roy Stroeve bijna de partijen op gelijke hoogte gebracht maar zijn schot teisterde de paal. Slap ingrijpen in de Emmer defensie van achtereenvolgens Angelo Zimmerman, Sander Fischer en Rahim Ouedraogo zorgde er kort daarna voor dat de thuisploeg voor een enthousiast publiek een 2-0 voorsprong kon nemen. Rechterverdediger Kees van Buuren zette voor en Paul Jans tikte simpel binnen: 2-0.

Doelman Zaari is kansloos op de vrije trap van Hans Denissen.

Roy Stroeve wordt onderuit gehaald: strafschop.

Het was duidelijk dat er bij FC Emmen iets moest gebeuren wilde het geen verloren avond worden. Sinkgraven haalde Sjors Paridaans en Xander Houtkoop uit de ploeg en bracht Anton Jongsma en Erik van der Ven in het veld. En er stond opeens een heel ander FC Emmen op de soppige grasmat. De beide invallers vielen perfect in en waren de gangmakers in een inhaalrace die redelijk uniek in de geschiedenis van FC Emmen was. De duels werden gewonnen en in een hoog tempo werd FC Den Bosch in de verdediging gedrukt. Even gooide scheidsrechter Makkelie nog roet in het eten door FC Den Bosch in de 51e minuut een strafschop toe te kennen omdat een Emmer verdediger (Michel Poldervaart) bij een vrije trap een Bosschenaar zou hebben vastgehouden. FC Emmen was het er niet mee eens maar dat hielp uiteraard niet. Fabio Carraciolo scoorde vanaf de witte stip zijn negentiende goal van het seizoen: 3-0.
De wedstrijd leek wat de stand betrof te zijn gespeeld maar niets was minder waar. FC Emmen trok furieus ten aanval en het wachten was op de eerste goal. Na een gelukje toen Carraciolo de buitenspelval omzeilde en vrij voor Harm Zeinstra kwam te staan, de sluitpost ook passeerde maar Sander Fischer zag nog kans de redding te brengen, was het allemaal FC Emmen wat de klok sloeg. Na een uur spelen mocht Hans Denissen op zijn favoriete afstand een vrije trap nemen en die vloog er via een stuiter op de vijfmeterlijn in: 3-1. In de stromende regen en harde wind stoomde FC Emmen door. Een voorzet van Anton Jongsma belandde via een Bosschenaar bij Angelo Zimmerman die vervolgens bij de tweede paal fraai uithaalde en de 3-2 lag achter de verbouwereerde doelman Zaari. Het Bossche publiek was geschokt en dat gold ook voor de spelers. FC Emmen kwam een kwartier voor tijd zelfs op gelijke hoogte toen Erik van der Ven van grote afstand uithaalde en Zaari voor de derde keer versloeg: 3-3.

Angelo Zimmerman scoort de 3-2.

Ruud ter Heide benut de strafschop. Een ballorige fan heeft een tweede bal in het veld gegooid.

FC Den Bosch was rijp voor de slachtbank en de genadeklap leek vier minuten voor tijd te worden toegediend. Roy Stroeve werd door doelman Brahim Zaari onderuit gehaald en Ruud ter Heide knalde de strafschop langs de doelman: 3-4. Er op en er over dus. Hans Denissen vuurde kort daarop nog een vuurpijl richting Zaari maar deze keer eindigde de vrije trap op de knuisten van de doelman. De bank van FC Emmen maakte zich al op voor een uitbundig feestje maar had buiten Diangi Matusiwa gerekend. De man van veertien goals had in de laatste zes duels ook zes keer gescoord maar was desondanks door trainer Marc Brys buiten de basis gelaten. In de slotfase mocht hij alsnog invallen en redde tot ontzetting van alles wat FC Emmen was nog een punt. In de slotseconde van het duel kopte hij bijna op de doellijn staande uit een voorzet vanaf links de gelijkmaker binnen. FC Emmen was teleurgesteld maar kan toch terugblikken op een fantastische inhaalrace.

Diangi Matusiwa (derde van rechts) had het laatste woord (Foto’s FC Emmen Media/Gerrit Rijkens)

FC Den Bosch-FC Emmen 4-4. 29. Van Moorsel 1-0, 36. Jans 2-0, 51. Caracciolo (strafschop) 3-0, 62. Denissen 3-1, 69. Zimmerman 3-2, 75. Van der Ven 3-3, 85. Ter Heide (strafschop) 3-4, 90. Matusiwa 4-4. Scheidsrechter; Makkelie. Gele kaart: Caracciolo, Kousemaker, Scholten (FC Den Bosch), Denissen, Paridaans (FC Emmen). Toeschouwers: 6419.
FC Den Bosch: Zaari: Scholten, Peters, Martha, Van Buuren, Kousemaker (62. El Makrini), Nieuwendaal, Van Moorsel, Verbeek 86. Van Weert), Jans (71. Matusiwa), Caracciolo.
FC Emmen: Zeinstra; Leonardo, Fischer, Ouedraogo, Zimmerman, Poldervaart (86. Buurmeijer), Stroeve, Paridaans (46. Van der Ven), Denissen, Ter Heide, Houtkoop (46. Jongsma).