Terug naar overzicht Terug

Jupiler League doorgangshuis voor trainers


De houdbaarheidsdatum van trainers in de Jupiler League is aan de lage kant. Van de negentien clubs in het seizoen 2015/16 beginnen slechts zes met dezelfde trainer als bij de start van het seizoen 2014/15. Eveneens zes clubs zijn van start gegaan met de trainer waarmee ze het vorige seizoen eindigden. Zij belandden het vorige seizoen als interim-trainer bij de club. Een van hen (Jan Everse) is inmiddels al weer opgestapt. Zeven clubs begonnen 2015/16 met een geheel nieuwe trainer.


De zes clubs die met dezelfde trainer zijn begonnen als in 2014/15 zijn Jong Ajax, Fortuna Sittard, Helmond Sport, MVV Maastricht, Telstar en VVV-Venlo. Opvallend is, dat op VVV-Venlo na, de overige teams in het rechterrijtje eindigden. Geen enkele van de zes trainers bij deze clubs zijn langer dan één volledig seizoen in dienst van hun huidige club. In 2013/14 stonden destijds andere oefenmeesters voor de groep. Marcel Keizer en Eric Meijers waren in dat seizoen de trainers van Telstar en Helmond Sport maar het afgelopen seizoen niet actief in de Jupiler League. Dit seizoen zijn ze in dienst getreden van FC Emmen en Achilles ’29.

Zeven clubs hebben een trainer die het vorige seizoen niet bij deze clubs onder contract stonden: Achilles ’29, Almere City, FC Eindhoven, FC Emmen, FC Oss, Jong PSV en FC Volendam. Opvallend is dat vijf van deze zeven clubs die hun trainer zagen vertrekken het afgelopen seizoen de play offs haalden: Almere City, FC Eindhoven, FC Emmen, FC Oss en FC Volendam.

Een derde te onderscheiden groep vormen de clubs die in het seizoen 2014/15 de trainers in het seizoen met verlof stuurden en interim-trainers in dienst namen. Naast de eredivisieclubs Go Ahead Eagles, NAC Breda en FC Dordrecht waren dat verder FC Den Bosch, RKC Waalwijk en Sparta Rotterdam. Ondanks dat in geen enkele van deze zes gevallen de trainerswisseling succesvol kon worden genoemd, bleven zij dit seizoen op hun post.