Erixon Danso matchwinner tegen oude club

Uitgerekend Erixon Danso die vorig jaar in dienst van FC Dordrecht geen goed seizoen draaide, schoot zijn oude club naar een 1-0 nederlaag. Het doelpunt viel na exact een uur spelen waarin FC Emmen en FC Dordrecht elkaar weinig in kracht ontliepen. Beide trainers waren het daarover ook wel eens. Jan Everse namens FC Dordrecht: ,,Een gelijkspel had de verhouding beter weer gegeven.” Collega Marcel Keizer van FC Emmen: ,,Ik kan me daarin wel vinden maar ben wel heel blij met die drie punten.”

Het duel voor ruim vierduizend toeschouwers, een aantal dat de laatste jaren bij een eerste thuiswedstrijd maar zelden werd behaald, kwam moeizaam op gang. Jan Everse verwoordde dat uitstekend: ,,Het was in de eerste helft een beetje schaken, van onze kant mat met slordig spel. Maar we hebben toch weinig kansen weggeven.” Marcel Keizer had een eerste periode gezien waarin van weinig krachtsverschil sprake was. ,,Wij begonnen ook niet al te best maar ik was over een paar dingen toch meer tevreden dan de vorige week in Oss. Zo was de aansluiting beter verzorgd.” Dat het een wedstrijd was zonder veel krachtsverschil was, viel aan de hoekschoppenverhouding overigens niet af te lezen. Die viel namelijk met 4 tegen 14 duidelijk in het nadeel van de Emmenaren uit. Acht van de veertien Dordse corners vielen bovendien na de rust.

Erixon Danso (tweede van links) krijgt de felicitaties van zijn ploeggenoten.

Rick ten Voorde (links) lijkt balverlies te lijden (Foto’s: Boudewijn Benting)

Na een klein half uur spelen was de eerste grote kans voor de bezoekers. Een voorzet vanaf links werd door Jeroen Lumu met een omhaal in de bovenhoek geplaatst maar FC Emmen kwam met de schrik vrij omdat slechts de lat werd geraakt. In het laatste kwartier voor de pauze viel de beste periode van FC Emmen. Een schot van Boy Deul werd tot hoekschop verwerkt, een kopbal van Rick ten Voorde werd door Touré van de doellijn gekopt en een schot van Ten Voorde werd in een corner omgebogen. Kort voor rust kreeg Erixon Danso uit een snelle counter een mogelijkheid maar stuitte op doelman Robbert te Loeke.

Boy Deul met Jeroen Lumu op de hielen.

Doelman Dennis Telgenkamp leverde vakwerk af.

Sander Rozema en Erixon Danso kijken wat Dordtenaar Arnaud de Greef met de bal doet.

Rust aan de zijlijn (Foto’s: Bennie Wolbers).

Na de pauze viel een verfrissend regenbuitje maar ook het spel werd aantrekkelijker. FC Emmen dwong al in de eerste minuut een hoekschop af die niets opleverde maar toch de ambities van de thuisclub onderstreepte. Ook FC Dordrecht ging echter beter draaien en vleugelspits Alvin Daniels vond even later de uitblinkende doelman Dennis Telgenkamp op zijn weg. Het hoogtepunt van de wedstrijd viel vervolgens na precies een uur spelen. Erixon Danso soleerde op fraaie wijze door de Dordse defensie en schot diagonaal in: 1-0. Aan uitbouwen van de voorsprong kwam FC Emmen echter niet toe. FC Dordrecht begon meer pressie uit te oefenen en het was af en toe vrouwen en kinderen eerst en hopen op een countermogelijkheid wat FC Emmen betrof.

Twintig minuten voor het einde leek FC Dordrecht op gelijke hoogte te komen toen verdediger Danzell Gravenberch een vrije kopkans kreeg en de bal laag in de uiterste hoek kopte. Doelman Telgenkamp redde echter fraaie en behoedde zijn ploeg voor eventueel puntverlies. De slotfase met drie minuten extra tijd was spannend maar FC Emmen slaagde er in de drie punten over de streep te trekken. Bijzonderheid in de slotfase was nog het debuut van Raymond Gyasi die negen minuten voor tijd mocht invallen voor matchwinner Erixon Danso. Ook Jens Jurn Streutker leek zijn debuut te gaan maken en stond minuten lang klaar om in te vallen maar de geplande wissel werd tot zijn teleurstelling weer ingetrokken.

FC Emmen-FC Dordrecht 1-0. 60. Danso 1-0. Scheidsrechter: Bax. Gele kaart: Olijve, Ten Voorde (FC Emmen), Boogers, Fortes (FC Dordrecht). Toeschouwers: 4142. FC Emmen: Telgenkamp: Kulhan, Kwee, Seip, Jallo, Rozema, Deul, Olijve, Danso (81. Gyasi), Kolder, Ten Voorde.
FC Dordrecht: Te Loeke; Haagen (46. Van Wermeskerken), Lima, Gravenberch, De Greef, Touré (81. Boogers), Roorda, Fortes, Daniels, Arias (64. Curiel), Lumu.