Jansen schiet Emmen langs ADO met wereldgoal

Een zinderend duel tussen FC Emmen en ADO Den Haag is geëindigd in een verdiende 3-2 overwinning voor de Drenten. Voor rust scoorden Alexander Bannink en Sven Braken namens FC Emmen, maar na rust werd de voorsprong uit handen gegeven via John Goossens en Thomas Necid. In de slotfase zorgde een wereldgoal van Anco Jansen ervoor dat de drie punten in Emmen bleven.

FC Emmen begon ontzettend scherp aan de wedstrijd en dat leidde al na vijf minuten tot de openingstreffer. Stef Gronsveld zag Bannink diepgaan en gaf de lange bal. Bannink schudde zowel Aaron Meijers als Wilfried Kanon af en tikte de bal langs doelman Robert Zwinkels: 1-0.

FC Emmen - ADO Den Haag - 10 februari 2019 bannink de leeuw
Bannink werkt de bal langs Zwinkels en De Leeuw weet hoe laat het is (Foto: Gerrit Rijkens)

De ploeg van Dick Lukkien ging duidelijk op zoek naar een tweede treffer. Michael de Leeuw kopte een voorzet van Jansen terug op Gronsveld, maar de rechtsback schoot over. Vlak daarna leidde een nieuwe voorzet van Jansen voor een kans voor Braken, maar hij mikte net naast het doel.

Er werd goed druk gezet door FC Emmen en dat werd beloond. Caner Cavlan veroverde de bal op de achterlijn van Dion Malone en legde terug op Braken, die beheerst zijn eerste doelpunt voor FC Emmen binnenschoot bij zijn eerste basisplaats: 2-0.

FC Emmen - ADO Den Haag - 10 februari 2019 braken
Braken schiet de 2-0 binnen op aangeven van Cavlan (Foto: Gerrit Rijkens)

Maar daar wilde de Drenten het niet bij laten. Er kwamen kansen voor Bannink, Braken en Jansen, maar zonder succes. Op slag van rust had Braken ook nog de 3-0 op zijn voet, ware het niet dat hij over het doel schoot.

Lukkien: “De eerste helft was misschien wel onze beste helft van dit seizoen. Het stond in de organisatie goed, we waren rustig aan de bal en we konden elkaar goed vinden. Het stond bij de pauze 2-0, maar het had misschien wel 3-0 of 4-0 moeten zijn.”

Een wereld van verschil in de tweede helft

In de tweede helft was het niet FC Emmen, maar ADO Den Haag dat scherper begon. Kansen voor Abdenasser El Khayati en Shaquille Pinas bleven onbenut, maar in de 70ste minuut was het toch raak. In eerste instantie blokkeerde Cavlan een schot van Necid, maar de bal belandde voor de voeten van invaller Goossens, die de bal achter Kjell Scherpen schoot.

“We wisten dat Alfons Groenendijk boos zou worden in de kleedkamer. Dan moet je na rust wel druk op de bal blijven houden. Maar in de tweede helft is daar niet zo veel van terechtgekomen,” aldus Lukkien.

FC Emmen - ADO Den Haag - 10 februari 2019 lukic scherpen
Necid kopt de 2-2 tegen de touwen (Foto: Gerrit Rijkens)

De volgende grote kans voor de bezoekers was weer raak. Sheraldo Becker zette voor op Necid, die hard binnenkopte: 2-2.

Daarna liet FC Emmen weer van zich horen. Lukkien: “Na de 2-2 gooien we wederom alles van ons af. We zetten weer druk op ADO en dan kan de wedstrijd nog beide kanten op vallen.”

FC Emmen - ADO Den Haag - 10 februari 2019 jansen braken
De Oude Meerdijk is uitzinnig van vreugde na de 3-2 (Foto: Gerrit Rijkens)

Andrej Lukić, Glenn Bijl en Luciano Slagveer kregen goede kansen op de 3-2, maar zonder succes. In de slotfase kwam de winnende treffer alsnog, en hoe. “Gelukkig hebben we dan nog Anco Jansen,” lacht Lukkien. “Hij speelt op intuïtie en schiet van grote afstand prachtig binnen. En dat levert drie punten op.”

In extra tijd kreeg Jafar Arias nog twee kansen om de voorsprong te vergroten, maar de scherpte ontbrak.

FC Emmen - ADO Den Haag - 10 februari 2019 arias
Arias probeert de 4-2 binnen te koppen (Foto: Gerrit Rijkens)

“Het was weer een enerverende middag op De Oude Meerdijk. Ik ben weer een paar jaar ouder geworden,” zo begon Lukkien zijn perspraatje na de wedstrijd. “Het publiek was ook weer fantastisch. Laten we dat met z’n allen volhouden tot het einde van het seizoen.”

jansen coop man of the match fc emmen
Anco Jansen werd uitgeroepen tot COOP Man of the Match!

Door de overwinning staat FC Emmen nu veertiende in de eredivisie met 24 punten uit 21 wedstrijden. Volgende week zondag staat de wedstrijd tegen directe concurrent Excelsior op het programma. De Rotterdammers staan zestiende met twee punten minder dan de Emmenaren.

Steun jij de Drenten in deze belangrijke wedstrijd? Koop hier je ticket!

FC Emmen – ADO Den Haag: 3-2
6. Bannink 1-0
24. Braken 2-0
71. Goossens 2-1