Terug naar overzicht Terug

Jan van Beveren tribune ingewijd


Op zondag 2 augustus 2015 is de naamgever van de Zuidtribune van de JENS Vesting bekend gemaakt. Aan de hand van het uitslag van de stemming kan worden gezegd dat Emmen trots op de naam kan zijn. De Jan van Beveren Tribune doet recht aan de betekenis van de doelman uit de jaren zestig en zeventig voor Emmen en het Nederlandse topvoetbal. De oudere voetballiefhebbers loopt nog steeds het water om de mond als ze zich zijn vaak ongelooflijke en meestal stijlvolle reddingen voor de geest halen: eerst voor de voetbal vereniging Emmen, later voor Sparta, PSV en voor het Nederlands elftal en op het einde van zijn loopbaan nog bij een tweetal Amerikaanse clubs.


Jan van Beveren was geen geboren Emmenaar. Zijn wieg stond in Amsterdam waar hij op 5 maart 1948 werd geboren als zoon van een bekende vader die als sprinter de finale van de 200 meter op de Olympische Spelen in 1938 haalde. Vader Wil bekwaamde zich later in de journalistiek en aanvaardde in 1958 de baan van chefsport bij de Emmer Courant. Jan, met zijn oudere broer Wilke en later ook zijn jongste broer Jaap, werd lid van de voetbal vereniging Emmen. Als spoedig bleek dat Jan een buitengewoon talent en ook ambitie had. De manier waarop hij ballen uit de hoek plukte, niet stompte, was zelden vertoond.

Toen hij nog maar veertien jaar was wilde Henk Drewes, de toenmalige trainer van Emmen, hem reeds in het eerste elftal opstellen. Over wanneer hij zijn eerste wedstrijd in de hoofdmacht van Emmen keepte lopen de meningen uiteen. Volgens zijn broer Jaap in een in 2011 verschenen interview zou hij zijn debuut hebben gemaakt in een bekerwedstrijd van Emmen tegen Zwartemeer in het seizoen 1963/64. Wat niet mogelijk is omdat er in dat seizoen geen bekerwedstrijd Emmen-Zwartemeer is geweest. Wat wel vaststaat is zijn eerste officiële wedstrijd voor Emmen. Die was op 19 april 1964 in de uitwedstrijd tegen Rood Geel (Leeuwarden). De vaste doelman van Emmen was in drie wedstrijden veertien keer gepasseerd, reden voor trainer Henk Drewes om Jan van Beveren in te zetten.

vv Emmen

Het seizoen 1964/65 was een topjaar voor de vv Emmen. De ploeg onder leiding van nieuwe trainer Arie Otten werd na een beslissingswedstrijd tegen Zwaagwesteinde kampioen en deed mee om het kampioenschap van Nederland. Jan van Beveren stond in bijna alle duels in de goal, hij miste slechts twee competitieduels. Tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen kwam het tot een breuk tussen Jan van Beveren en de vv Emmen. Hij blesseerde zich in een potje op 18 augustus 1965 tegen het noordelijke militair elftal en werd na een kwartier vervangen door Jan Poelman. Het was een blijvende wissel want trainer Otten liet de reservekeeper staan omdat hij het goed had gedaan. Er ontstond een conflict wat er op uitdraaide dat Jan van Beveren Emmen de rug toe keerde en in het volgende seizoen bij Sparta terecht kwam.

International

Jan van Beveren werd een topper in het profvoetbal en haalde later met PSV diverse prijzen. Het Nederlandse elftal haalde hij op 19 jarige leeftijd, dat het er uiteindelijk slechts 32 interlands zouden worden was het gevolg van wrijving in de Oranje selectie. Jan van Beveren vond uiteindelijk in de Verenigde Staten zijn tweede vaderland. Hij vestigde zich na afloop van zijn loopbaan in Texas en overleed onverwachts op 26 juni 2011 in de stad Beaumont, vlak bij het stadje Nederland, waar hij als jeugd coördinator actief was. Hij werd herdacht als de beste doelman die Nederland ooit had gehad. Dat ondanks het feit dat hij nooit op een WK, hij miste 1974 wegens een blessure, en EK had gespeeld. En hij heeft nooit in het stadion aan de Meerdijk gespeeld waar nu zijn naam is vereeuwigd.