Terug naar overzicht Terug

Historie Willem II – FC Emmen


Vrijdagavond is pas de achtste keer dat we op bezoek gaan bij Willem II. In de voorgaande zeven edities, waarvan er drie in de Eredivisie plaatsvonden en vier op het tweede niveau, wisten we één keer te winnen. De andere zes wedstrijden gingen verloren.

Eerste keer
Voor onze eerste ontmoeting bij Willem II moeten we terug naar het eerste seizoen dat we betaald voetbal speelden. Op 7 december 1985 speelden we als nummer vijftien een prima wedstrijd op bezoek bij de nummer vier, maar de kansen werden niet afgemaakt door de Emmer voorhoede. Verslaggever Jan Mennega schreef in de krant: “op het punt van de afwerking – geen onbelangrijk facet overigens – schoot het tekort.” Diezelfde strekking is iets wat de huidige hoofdtrainer Fred Grim ook zei over onze vorige wedstrijd.

Frank van Straalen had vlak voor rust na een hoekschop de 1-0 op het scorebord gekopt. Een kwartier voor tijd kopte ook Kevin Maddock raak namens de thuisploeg en zo leek de wedstrijd met 2-0 besloten. Het waren echter wel ongeveer de enige twee kansen van Willem II. In de slotfase maakte Henri Pelleboer de enige Drentse treffer, nadat de ploeg van trainer Theo Verlangen meerdere kansen al onbenut had gelaten.

Het seizoen daarna verloren we met 1-0 in Tilburg en daarna volgden decennia zonder een uitje naar Tilburg op het programma. Pas in het seizoen 2011-2012 keerde Willem II terug in de Eerste Divisie, het niveau waar Emmen vanaf 1985 tot 20 mei 2018 altijd bivakkeerde.

Een memorabele zege
De enige overwinning die we tot dusver in Tilburg boekten was een memorabele. Op 12 mei 2019 konden we op bezoek bij Willem II handhaving in de Eredivisie veiligstellen in de voorlaatste speelronde. Het verschil tussen nummer vijftien Emmen en nummer zestien De Graafschap was met nog twee wedstrijden te gaan drie punten en de Doetinchemmers hadden een beter doelsaldo. Omdat De Graafschap verloor van Vitesse en wij met 2-3 wonnen in Tilburg, was handhaving in ons eerste Eredivisie-seizoen een feit. Het “Emmen is veilig! Emmen is veilig” van commentator Koert Westerman doet menig Emmenaar nog altijd glimlachen.

Het was overigens een knappe overwinning; na een 2-0 achterstand maakte Luciano Slagveer vlak voor rust nog de 2-1. In de tweede helft zorgden Hilal Ben Moussa en Michael de Leeuw voor de andere twee Drentse treffers.

Laatste keer
De laatste keer dat we op bezoek gingen bij Willem II was in coronatijd. Op 31 januari 2021 wonnen de ‘Tricolores’ met 2-0 door doelpunten van Ché Nunnely en Kwasi Okyere Wriedt in een leeg stadion. Van onze huidige selectie maakte destijds alleen Jari Vlak speelminuten. Bij de tegenstander viel inmiddels oud-Emmenaar Ole Romeny het laatste kwartier in.

Voor beide clubs
In totaal hebben 21 spelers het tot de eerste selectie van zowel FC Emmen als Willem II geschopt. Twee van hen zitten nu in de selectie van Willem II: Michael de Leeuw en Jeredy Hilterman. Ook geboren Emmenaar Thijs Oosting (zoon van Joseph) speelt bij de tegenstander van vrijdag, maar hij maakte op zestienjarige leeftijd de overstap van FC Emmen naar AZ en haalde dus niet het eerste elftal van onze club.

Daarnaast zijn er twee mensen met een verleden als trainer bij beide clubs; Gert Heerkes (in 2016 interim-trainer bij onze club en in 2010/2011 trainer van Willem II) en onze eigen Fred Grim, die in het seizoen 2021/2022 aan het roer stond bij de Tilburgse club.

Klik hier voor de voorbeschouwing met Fred Grim!