Uut de Aole Deus | Sparta Rotterdam – FC Emmen

Zaterdagavond wacht een wedstrijd tegen de huidige nummer acht van de Eredivisie: Sparta Rotterdam. Dit affiche vond twaalf keer eerder plaats. Zes keer won Sparta, twee keer werd het gelijk en vier keer wonnen wij. We duiken in het archief voor wedstrijden en feitjes ‘uut de aole deus’.

De promotie
Het allereerste waar een Emmen-supporter aan denkt bij Sparta-uit, is natuurlijk de promotie naar de Eredivisie op 20 mei 2018. Een onvergetelijke dag voor iedereen die de club een warm hart toedraagt. FC Emmen kwam na een klein halfuur op een 1-0 achterstand door een goal van Stijn Spierings. Tien minuten later wist Michael Chacón raak te schieten na goed voorbereidend werk van Anco Jansen en Glenn Bijl. Na rust wist Emmen de wedstrijd volledig naar zich toe te trekken door goals van Anco Jansen en Alexander Bannink. Eerstgenoemde schoot een kwartier na rust raak met een afstandspoeier en liet daarmee het uitvak met honderden meegereisde fans ontploffen. Even later gebeurde dat nogmaals door een goal van Alexander Bannink. Na de 1-3 kwam FC Emmen eigenlijk niet meer in de problemen waardoor het op 20 mei 2018 voor het eerst in de geschiedenis promoveerde naar de Eredivisie.

De eerste en laatste keer
De eerste officiële ontmoeting tussen Sparta Rotterdam en FC Emmen op Het Kasteel was op 4 februari 2003. Destijds werd het 1-0 voor de thuisploeg door een goal van Danny Koevermans. Trainer Hennie Spijkerman stuurde de volgende mannen het veld in: Barry Ditewig; Antoine van der Linden, Alfons Arts, Frank Broers, Arjan Blaauw; Yurtkan Kayis, Ruud Berger, Bas Sibum; Donny de Groot, Rodney Cairo, Marcio Junqueira.

De laatste keer dat we op Spangen tegen Sparta speelden was op 4 december 2020. In een koud, kil en leeg stadion werd het 2-1 voor de Rotterdammers. Na een kwart wedstrijd was het Deroy Duarte die de 1-0 op het scorebord wist te zetten. Toenmalig keeper Felix Wiedwald zat er nog aan, maar het was niet genoeg om een tegentreffer te voorkomen. Een paar minuten na rust zorgde Miguel Araujo na een corner van Anco Jansen voor de gelijkmaker. Michael de Leeuw kopte hem tegen Araujo aan en even leek er sprake van hands, maar de goal stond. Toch wist Sparta de wedstrijd met 2-1 te winnen door een harde knal van Abdou Harroui. In de slotfase kreeg spits Marko Kolar nog een kans op de gelijkmaker, maar zijn schot ging hoog over en dus bleef het bij 2-1.

Gebroeders Veldmate
Er zijn 23 spelers die voor zowel FC Emmen als Sparta Rotterdam uitkwamen. Onze aanvoerder Jeroen Veldmate speelde in het seizoen 2011/2012 samen met zijn broer Mark Veldmate voor de Rotterdammers. Ook Michaël Heylen speelde in het verleden voor Sparta. Eerder deze week blikten we met de Belgische centrale verdediger vooruit op de wedstrijd tegen zijn oude club.

Benieuwd wat trainer Dick Lukkien over de uitwedstrijd tegen Sparta te zeggen heeft? Klik dan hier voor de voorbeschouwing!