Terug naar overzicht Terug

Michaël Heylen blikt vooruit op ontmoeting met oude club


Verschenen in de Emmer Courant van dinsdag 4 oktober 2022.

In 2018 promoveerde FC Emmen voor het eerst in de geschiedenis naar de Eredivisie. Na een gelijkspel tegen Sparta Rotterdam op De Oude Meerdijk wist de ploeg van Dick Lukkien op Het Kasteel in Rotterdam door middel van een 1-3 overwinning promotie vast te stellen. Komende zaterdag keren de Drenten terug naar Het Kasteel voor een uitwedstrijd tegen Sparta, de oude club van Michaël Heylen.

FC Emmen kwam destijds na een klein halfuur op een 1-0 achterstand door een goal van Stijn Spierings. Na een mooie actie schoot de aanvallende middenvelder in de lange hoek raak. Tien minuten later trok Michael Chacón de score gelijk na goed voorbereidend werk van Anco Jansen en Glenn Bijl.

Na rust wist Emmen de wedstrijd volledig naar zich toe te trekken door goals van Anco Jansen en Alexander Bannink. Die eerste schoot een kwartier na rust raak met een afstandsschot en liet daarmee het uitvak met honderden meegereisde fans ontploffen. Even later gebeurde dat nogmaals door een goal van Alexander Bannink. Na de 1-3 kwam FC Emmen eigenlijk niet meer in de problemen waardoor 20 mei 2018  de geschiedenisboeken in ging als de dag waarop de club voor het eerst in de historie promoveerde naar de Eredivisie.

Michaël Heylen
Michaël Heylen speelde in het seizoen 2019/2020 voor FC Emmen, vertrok het seizoen daarop naar Sparta, om vervolgens twee jaar later weer terug te keren naar Emmen. Voordat hij naar Nederland kwam speelde Heylen in de jeugd voor RSC Anderlecht. Op huurbasis speelde hij voor KV Kortijk en KVC Westerlo. In 2017 vertrok hij naar Zulte Waregem. Twee jaar later en 42 wedstrijden verder toonde FC Emmen interesse in de 28-jarige centrale verdediger en zodoende kwam hij naar Drenthe.

Heylen komt oorspronkelijk uit Antwerpen, maar voelt zich thuis in Emmen: “In mijn vrije tijd ben ik graag met familie, vrienden en natuurlijk mijn vriendin. Mijn vrienden komen graag in Emmen, ze vinden het hier heel gezellig.” Toen Heylen in 2019 nog bij Zulte Waregem speelde, zocht FC Emmen in de laatste dagen van de transferperiode naar een centrale verdediger. De assistent-trainer van FC Emmen, Bas Sibum, had destijds erg goed contact met Davy de Fauw van Zulte Waregem. Door die contacten kwam Heylen in beeld en reisde hij af naar Emmen. “Ik had meteen een goed gevoel bij deze club”, aldus Heylen.

Een jaar later ging Heylen naar Sparta. “Dat kwam vooral door de coronacrisis. Het liefst was ik bij Emmen gebleven, maar het waren onzekere tijden. Toen kwam Sparta met een tweejarig contract en koos ik voor zekerheid.”

“Toen ik bij Sparta zat heb ik altijd goed contact gehouden met Dick Lukkien, mede daardoor ben ik nu weer terug. Ik weet wat ik van hem kan verwachten en andersom ook”, vertelt de centrale verdediger, die FC Emmen ziet als een echte familieclub: “Iedereen is hier vriendelijk, er heerst een goede sfeer en het stadion is altijd goed gevuld”, weet Heylen. Over Sparta zegt hij ongeveer het tegenovergestelde: “Dat is meer een businessclub. Ik heb bij Sparta ook een goede tijd gehad, maar ik voel hier meer verbonden met de supporters.”

Twee periodes
Als de Belgische verdediger het FC Emmen van nu vergelijkt met het FC Emmen van zijn vorige periode, ziet hij vooral veel gelijkenissen. Maar ook een paar verschillen: “Er zijn wat nieuwe spelers bijgekomen en de speelwijze is een klein beetje veranderd, maar de sfeer is nog steeds hetzelfde. Net als de technische staf.”

Heylen is op dit moment geen basisspeler, maar hij wil zo snel mogelijk een basisplek in het hart van de verdediging veroveren: “Daar werk ik hard voor en ik ga er alles aan doen om dat te bewerkstelligen. Ik wil een goed seizoen draaien met FC Emmen. We moeten genoeg punten pakken zodat we in de slotfase van de competitie niet in de problemen komen en we zeker zijn van weer een jaar Eredivisie.”

Hij verwacht aankomende zaterdag een moeilijke wedstrijd op Het Kasteel. De Rotterdammers haalden de laatste wedstrijden betere resultaten en hebben op dit moment meer punten dan FC Emmen. Toch denkt Heylen dat een resultaat absoluut mogelijk is in Rotterdam: “Als wij goed en geconcentreerd spelen, kunnen wij het Sparta erg moeilijk maken en de punten meenemen naar Emmen.”

Zaterdag tegen Sparta Rotterdam FC Emmen gaat komende zaterdag om 18.45 uur op bezoek bij Sparta Rotterdam. Op Het Kasteel gaan Heylen en zijn ploeggenoten op zoek naar de overwinning, net als op die onvergetelijke 20 mei in 2018.