Historie NAC Breda – FC Emmen

NAC – Emmen staat vrijdagavond voor de zestiende keer op het programma. In de voorgaande vijftien edities gingen we drie keer met de volle buit terug naar Drenthe, waaronder de laatste twee keer. Verder speelden we vier keer gelijk en won de thuisploeg acht keer. Deze wedstrijd is in alle Nederlandse betaald voetbalcompetities gespeeld, behalve in de play-offs om Europees voetbal.

Eerste keer
De eerste ontmoeting tussen NAC en Emmen in Breda dateert van bijna veertig jaar geleden. Op 19 oktober 1985 kwamen we dankzij treffers van Henry Pelleboer en Vladimir Tortevski nog voor rust op een 0-2 voorsprong aan de Beatrixstraat. De Bredanaars kwamen voor de pauze nog wel op 1-2 door een eigen doelpunt van Emmer middenvelder Jan Postma. In de slotfase scoorde NAC-spits Paul Bannon alsnog de gelijkmaker, waardoor de Drentse ploeg van Theo Verlangen met zuur gevoel huiswaarts keerde.

Laatste keer
De laatste keer dat we op bezoek gingen bij NAC is pas enkele maanden geleden. In de halve finale van de play-offs werden we namelijk gekoppeld aan ‘de Parel van het Zuiden’. Dankzij doelpunten van Lorenzo Burnet en Ole Romeny gingen we rusten met een 0-2 voorsprong, een score die gezien het spelbeeld ook hoger had kunnen uitvallen. Na rust leken er geen treffers meer te vallen, totdat Aimé Omgba diep in blessuretijd nog de 1-2 tegen de touwen schoot met een verdwaald schot. Uiteindelijk had die tegentreffer geen gevolgen, want de return in Emmen werd 2-0 voor de thuisploeg.

De andere overwinningen op NAC vonden plaats in de Eerste Divisie en ook die eindigden in 1-2. Op 17 september 2021 (de voorlaatste uitwedstrijd tegen NAC) was Burnet ook al trefzeker tijdens een overwinning in Breda. Hij zorgde na een 1-1 ruststand voor de winnende 1-2. Rui Mendes had de Emmenaren destijds al vroeg in de wedstrijd op 0-1 gezet, maar op slag van rust scoorde Danny Bakker namens de thuisploeg de gelijkmaker. De andere overwinning bij NAC was op 10 april 1990, toen Gerrie Schaap en Mark Zegerius namens Emmen en Ton Cornelisse namens NAC voor een 1-2 eindstand zorgden.

Het ging echter zeker niet altijd makkelijk in Breda; bij de acht Drentse nederlagen zaten ook een 7-1 (in januari 1991) en een 6-0 (in maart 1993). Vervolgens speelden we van 1993/1994 tot en met 2014/2015 slechts één keer tegen NAC, dat behalve in het seizoen 1999/2000 in de Eredivisie speelde.