Terug naar overzicht Terug

Uut de Aole Deus | sc Heerenveen – FC Emmen


Zaterdag om 18.45 uur spelen we voor de twaalfde keer een uitwedstrijd tegen sc Heerenveen, een positief resultaat zal ons weer een stap dichterbij handhaving brengen. Er staan dus drie belangrijke punten op het spel in het Abe Lenstra Stadion, maar een makkelijke avond zal het niet worden; in de elf voorgaande ontmoetingen bleven de punten zeven keer in Friesland, deelden we de punten twee keer en gingen de punten twee keer mee naar Emmen. Desalniettemin speelden we eerder dit seizoen, evenals ons eerste Eredivisie-duel in Heerenveen, gelijk tegen de blauw-witten. Zodoende bieden de recente uitslagen zeker hoop voor zaterdag. Voor meer feitjes en ontmoetingen uit het verleden nemen we een kijkje in het archief ‘uut de aole deus’

Dichtbij promotie
In totaal troffen we elkaar in Heerenveen twee keer in de Eredivisie, zeven keer in de eerste divisie, één keer in de nacompetitie en één keer in de beker. De grootste uitzege dateert uit 1990, de Eerste Divisie-wedstrijd van 16 april eindigde in 1-2 voor de Emmenaren. Tevens werd de grootste thuiszege geboekt in dit seizoen, op 28 oktober 1989 waren de rood-witten met 4-1 te sterk voor de Friezen. Door een hattrick van Jan de Jonge en een goal van Rudi Metz kwamen de Emmenaren voor rust al met 4-0 voor te staan. Na rust wisten de Friezen via Lubbe van Dijk alleen nog een eretreffer te maken. In de competitie werd de ploeg uit Heerenveen dus twee keer verslagen.

Later dat seizoen hadden beide clubs de kans om te promoveren naar de Eredivisie. In de finale van de play-offs stond het tweeluik tegen sc Heerenveen op de planning. De Drenten plaatsten zich voor de finale van de play-offs door de zesde periode te winnen, de Friezen eindigden zestiende in de competitie, maar wonnen de eerste periode. Destijds werden er zelfs extra tribunes neergezet waardoor 10.000 supporters de thuiswedstrijd konden bijwonen. Spannend was deze editie zeker, door een late treffer van Rudi Metz eindigde de wedstrijd in een 1-0 overwinning voor de Emmenaren waardoor we met een goede uitgangspositie konden afreizen naar Heerenveen.

Drie dagen later werd het in Friesland 2-0 voor Heerenveen door goals van Gertjan Verbeek en Marten Dijk. Met nog meer dan een halve wedstrijd voor de boeg was één doelpunt voldoende voor promotie, maar deze kwam er ondanks een aantal goede kansen niet. De Emmenaren waren dus heel dichtbij promotie naar de Eredivisie, maar schoten net tekort waardoor Heerenveen de eerste Friese club ooit werd die in de Eredivisie uit mocht komen.

We blikken terug op het seizoen 1989/1990 en deze nacompetitie met oud-doelman Henk Schokker, die maar liefst 194 officiële duels voor onze club speelde. Lees hier het interview!

Eredivisie
FC Emmen speelde tot dusver zes Eredivisie-wedstrijden tegen sc Heerenveen, waarvan vier keer thuis en twee keer uit. De balans is in Drents voordeel: de Emmenaren wonnen drie thuiswedstrijden en speelden er één gelijk. De eerste twee edities eindigden beide in een 2-0 overwinning, het duel uit 2019 eindigde in 3-1 en de thuiswedstrijd van dit seizoen eindigde in 0-0. In Heerenveen troffen we de Friezen slechts twee keer eerder in de Eredivisie. De editie van 2018 eindigde in een gelijkspel (1-1) en de editie van 2020 eindigde in een 4-0 overwinning voor de Friezen.

Eerste keer en laatste keer
Onze eerste officiële wedstrijd op bezoek bij sc Heerenveen was op 31 maart 1986. In ons eerste seizoen in het betaalde voetbal bleven de punten in Friesland na een slechte wedstrijd van beide kanten (2-1). Voor het toeziend oog van 3.100 toeschouwers maakte Eddy Bosman beide Friese doelpunten, Leon Vonk maakte de Emmer treffer. Onze hoofdtrainer Theo Verlangen stuurde de volgende namen het veld in: Edwin Prins, Leo Driebergen, Ebel Bos, Grads Fühler, Bouke Oosting, Jan Haak, Walter Waalderbos, Edu Nandlall, Fransisco Metz, Leon Vonk en Henry Pelleboer.

De laatste keer dat we uit speelden tegen sc Heerenveen was op 24 oktober 2020. We moesten deze wedstrijd met negen man uitspelen. Scheidsrechter Sander van der Eijk deelde na rust rode kaarten uit aan Nikolai Laursen en Simon Tibbling. De wedstrijd eindigde in een 4-0 overwinning voor de thuisploeg. Rodney Kongolo, die de afgelopen weken meetraint bij de Emmenaren, scoorde destijds de 3-0.

Eerder dat seizoen deed zich een vergelijkbare situatie voor, maar waren het juist de Friezen die met negen man verder moesten. In een leeg stadion De Oude Meerdijk wonnen we met 3-1 door twee goals van Nikolai Laursen en één van Sergio Peña.

Voor beide teams
Er zijn in totaal 38 spelers die voor zowel FC Emmen als sc Heerenveen hebben gespeeld. Dit waren onder andere Jan de Jonge (als speler én als trainer), Mika Nurmela, Caner Cavlan, Bas Dost en Luciano Slagveer. Van onze huidige selectie is er niemand met een verleden bij sc Heerenveen, al traint naast eerdergenoemde Rodney Kongolo ook Nick Bakker (in 2021/2022 in dienst van Heerenveen) mee op De Oude Meerdijk.

Onze hoofdtrainer Dick Lukkien blikt vooruit op de ontmoeting met sc Heerenveen. Benieuwd wat hij heeft te zeggen over de ontmoeting met de Friezen? Klik dan hier!