Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing | sc Heerenveen – FC Emmen


Zaterdagavond om 18.45 uur gaan we op bezoek in het Abe Lenstra Stadion voor de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen. Wederom maken de Emmenaren zich op voor een belangrijk duel in de strijd om handhaving. Momenteel bezetten we de zestiende plek op de ranglijst met twee punten achterstand op Excelsior en FC Volendam. Heerenveen staat op de negende plaats en is nog in de race om Europees voetbal. Kortom, er zijn zaterdag drie belangrijke punten te verdelen.

We bleven lang in de wedstrijd
In de vorige speelronde verloor de ploeg van Dick Lukkien met 3-1 van regerend landskampioen Ajax. De Drenten bleven lang in de wedstrijd, maar moesten achteraf genoeg nemen met een verliespartij. Lukkien kan echter wel met een opgeheven hoofd terugkijken op het vertoonde spel in de Johan Cruijff ArenA: “We speelden ons eigen spel. We wilden graag veel controle hebben in de wedstrijd, maar als je tegen clubs speelt die op papier beter zijn – zoals Ajax – dan weet je ook dat dit lastig wordt. Controle hebben kan dan niet altijd en dus moeten wij dan ook vanuit de counter opereren, dit deden we een aantal keer goed.”

De Emmenaren kwamen er een aantal keer gevaarlijk uit. Vroeg in de wedstrijd kwam Jeremy Antonisse geregeld aan de bal om zo Richairo Živković weg te kunnen steken richting Ajax-keeper Gerónimo Rulli, maar helaas resulteerde dit niet in een goal voor de Drentse equipe. Nadat Ajax in de tweede helft met 2-0 voorkwam wist Jeremy Antonisse nog wel een aansluitingstreffer te maken, maar dit was niet voldoende. In de 79e minuut gooide Dusan Tadić de wedstrijd op slot door de 3-1 binnen te schieten.

Lukkien: “We begonnen erg goed aan de wedstrijd door hoog druk te zetten. We bleven er de hele wedstrijd in geloven en dit heb ik ook gezien bij de jongens. Na de 2-1 bleven we ons eigen spel spelen. Tot de tachtigste minuut bleven we in de wedstrijd tegen een van de beste ploegen van Nederland in hun eigen stadion. Daar zie ik wel aanknopingspunten in.”

De oefenmeester van de rood-witten trekt ook lessen uit de wedstrijd: “De kwaliteit van de uitvoering moet goed zijn. We moeten kwaliteit op de mat leggen en in een hoge intensiteit spelen. De komende wedstrijden zullen we ook op momenten worden teruggedrongen, dan moeten we kunnen counteren. In Amsterdam hebben we vorige week laten zien dat we dat goed kunnen. Ik wil echter ook zien dat we het initiatief nemen in de wedstrijd, tegen Heerenveen moeten we daartoe in staat zijn, alleen weet ik ook dat dit niet negentig minuten kan. We moeten gewoon alle facetten beheersen van aanvallen en verdedigen. Dat zal ons onvoorspelbaar maken.”

sc Heerenveen
De ploeg van Kees van Wonderen verloor vorig weekend met 4-0 van Sparta en wil de zure nasmaak tegen FC Emmen wegspoelen. De Friezen zijn immers nog steeds bezig met het bereiken van de play-offs om Europees voetbal. Het ontbreekt de Friezen aan stabiliteit, de club uit Heerenveen heeft dit seizoen een derde van de wedstrijden gewonnen.

Eerder dit seizoen eindigde de ontmoeting tussen FC Emmen en sc Heerenveen in een 1-1. “Wij hebben veel goede wedstrijden gespeeld. Deze wedstrijd was ook zo één. Als je kijkt naar het verwachte aantal punten op basis van expected goals en kansen hadden we nu op 34 punten moeten staan, dat betekent dus dat we onszelf tekort hebben gedaan. Dat geeft ons ook vertrouwen, dat wat we doen de juiste manier is. De basis die we hebben is goed, de teamafspraken worden uitgevoerd en we kunnen op elkaar bouwen. Voor de winterstop was dit wel anders, we zijn nu echt een team”, aldus Lukkien.

Zwaar programma
In de laatste vijf wedstrijden treffen we alleen nog maar ploegen uit het linkerrijtje; sc Heerenveen, FC Twente, AZ, Feyenoord en FC Utrecht. Ondanks het loodzware programma en het feit dat de Emmenaren een gat van twee punten op nummer vijftien Excelsior moeten goedmaken, ontbreekt het Lukkien niet aan vertrouwen: “Wij gaan er alles aan doen om deze mooie club op het hoogste niveau te houden. Ik zie het niveau elke week toenemen. Het klopt dat we een lastig programma hebben, maar dat betekent niet dat we geen punten kunnen halen. Het geeft een gezonde spanning en ik merk ook dat de groep hongerig is. Los hiervan proberen we de saamhorigheid binnen de groep te versterken, ik merk dat we steeds dichterbij elkaar komen. Als al deze factoren goed zijn kunnen wij een behoorlijk niveau halen en kunnen we ook van sc Heerenveen winnen. Dat Excelsior nu punten begint te halen baart mij geen zorgen, ik ga uit van onze eigen kracht.”

Afwezigen
De hoofdtrainer kan nog steeds geen beroep doen op langdurig geblesseerden Mart Lieder, Jeff Hardeveld, Maikel Kieftenbeld, Metehan Güçlü en Rui Mendes. Hardeveld, Kieftenbeld en Mendes waren deze week gelukkig wel te bewonderen op het trainingsveld, waar zij werkten aan hun herstel. Verder is Danny Hoesen niet fit genoeg om te spelen.

Lukkien kan verder over een complete selectie beschikken, wel moet hij het tegen sc Heerenveen doen zonder aanvoerder Jeroen Veldmate: “Hij is twee keer in korte tijd ziek geweest, waardoor hij nu niet fit genoeg is. Hoe graag we hem er ook bij willen hebben, kunnen we het risico helaas gewoon niet nemen.”

Onze oefenmeester er wel van overtuigd dat er nog genoeg kwaliteit is in de selectie om het gemis van Veldmate op te vangen: “Mike te Wierik is een prima speler en heeft een mentaliteit die ik waardeer; niet lullen maar poetsen. Ik zie ook dat Miguel Araujo het goed doet als Mike te Wierik naast hem staat. Die onverzettelijkheid slaat over op de groep”, aldus Lukkien.

Historie
In de Eredivisie speelden we twee keer eerder een uitwedstrijd tegen de blauw-witten. In ons eerste Eredivisie-seizoen boekten we een resultaat door met 1-1 gelijk te spelen in het Abe Lenstra Stadion. De ontmoeting hierna, wat tevens de laatste krachtmeting is tussen beide clubs op Friese bodem, dateert uit 2020 en verliep minder soepel. Simon Tibbling en Nikolai Laursen werden in de tweede helft met rood bestraft waardoor wij met negen man verder moesten spelen. Mede hierdoor bepaalde sc Heerenveen de eindstand op 4-0 in het voordeel van de thuisploeg. Benieuwd naar de voorgaande duels tussen sc Heerenveen en FC Emmen? Klik dan hier voor historie ‘uut de aole deus’!

sc Heerenveen – FC Emmen
Zaterdag 22 april, 18.45 uur
Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Scheidsrechter: Van der Laan
VAR: Oostrom


Luister hier live naar het radioverslag van RTV Drenthe: