Uut de Aole Deus | Go Ahead Eagles – FC Emmen

Zondagmiddag wacht opnieuw een belangrijke wedstrijd tegen een directe concurrent, namelijk Go Ahead Eagles. Dit affiche vond 26 keer eerder plaats. De historie wijst uit dat de Deventenaren íéts in het voordeel zijn. Veertien keer wonnen de Eagles, twee keer werd het gelijk en tien keer namen we de drie punten mee naar Drenthe. We nemen een kijkje in het archief voor statistieken ‘uut de aole deus’.

Nooit eerder in de Eredivisie
De wedstrijd Go Ahead Eagles – FC Emmen is nog nooit gespeeld als Eredivisie-wedstrijd. Wel troffen de clubs elkaar meerdere keren in de Keuken Kampioen Divisie en de KNVB Beker. De laatste keer was op 12 februari 2018. In De Adelaarshorst wisten we door een goal van Alexander Bannink te winnen met 0-1. Het werd nog even spannend nadat Glenn Bijl in de 84e minuut zijn tweede gele kaart pakte, maar de drie punten gingen mee naar Emmen.

De meest recente editie van dit duel in de KNVB Beker was op 27 oktober 2009. Een negentienjarige Maikel Kieftenbeld stond in de basis bij Go Ahead Eagles. Go Ahead Eagles kwam na negen minuten op een 1-0 voorsprong door een goal van Reza Ghoochannejhad, die eerder dat jaar nog ons rood-wit droeg. Na een 2-0 ruststand kwam FC Emmen in de slotfase nog op gelijke hoogte via Milos Malenovic en Niek Ripson, maar in de verlenging zorgden Sander Post en Joey Suk voor een 4-2 overwinning voor de Eagles.

34 jaar geleden
Onze allereerste uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles vond plaats op 24 april 1988. Deze wedstrijd eindigde in een 1-0 overwinning voor de thuisploeg. De enige goal werd vlak voor rust gemaakt door Mark Schenning. Vanwege een groot aantal blessures stuurde trainer Theo Verlangen stuurde destijds de volgende namen het veld in voor FC Emmen: Henk Schokker; Jan Haak, Ronald De Jonge, Erik Voskuil, Roel Smand; Ernst Söllner, Grads Fühler, Gerben Van der Weerd; Ale Hindriks, Berry Zwikker, Erwin Haandrikman.

Grootste overwinning
De grootste overwinning in Deventer dateert uit 2005. En dat was een sensationele; na acht minuten stond het al 1-2. Sergio van Dijk opende de score, maar Ruud Bruns wist al snel weer gelijk te maken. Weer een minuut later scoorde Mourad Mghizirat de 2-1. Na de rust verdubbelde Emmen de voorsprong door een goal van Rachid El Khalifi. In de laatste minuut was het opnieuw Mghizirat die met zijn tweede goal de eindstand op 1-4 bepaalde.

Eerder deze week blikten we met oud-speler Lesmond Prinsen ook al terug op deze wedstrijd!