Terug naar overzicht Terug

Lesmond Prinsen: “We hadden toen echt een mooi elftal”


Tussen 2003 en 2006 speelde Lesmond Prinsen exact honderd wedstrijden voor FC Emmen; 6 bekerduels en 94 wedstrijden in de Eerste Divisie. Kort na de honderdste Eredivisie-wedstrijd van FC Emmen en in aanloop naar de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles, blikken we met de 49-jarige oud-verdediger terug op zijn tijd bij de club.

Op 6 december 2005 won Prinsen in dienst van FC Emmen met 1-4 op bezoek bij Go Ahead Eagles. Na acht minuten spelen stond het al 1-2; nadat Sergio van Dijk de score opende, zorgde Ruud Bruns voor de gelijkmaker. Maar Mourad Mghizrat maakte er meteen 1-2 van. Na rust bepaalden Rachid El Khalifi en opnieuw Mghizrat voor de 1-4 eindstand.

“We hadden destijds echt een mooi elftal”, memoreert Prinsen. “Mourad was voor ons echt van de buitencategorie. Sergio scoorde veel samen met Niki Leferink voorin, die overigens daarvoor nog bij Go Ahead Eagles had gespeeld. Ik vond het ook altijd fantastisch om te voetballen op De Adelaarshorst. Er was veel sfeer en het publiek zat lekker dicht op het veld.”

De scheidsrechter in dat duel was Roelof Luinge, die zich vanwege een aantal discutabele beslissingen niet populair maakte bij het thuispubliek aan de Vetkampstraat. ‘Twee tegenstanders Eagles teveel’, kopte de regionale krant De Stentor. Kowet-trainer Mike Snoei zei: “Dat weet je met Roelof. Maar we moeten de oorzaak wel bij onszelf zoeken.”

Prinsen heeft een andere mening over de scheidsrechter: “Ik heb het altijd een mooie vent gevonden. Hij zei werkelijk van alles en nog wat tegen je in het veld. Het is jammer maar ik denk dat de huidige jonge generatie hem en de andere scheidsrechters van toen helemaal niet meer kent.”

Leuke, talentvolle groep
Destijds speelde de Drentse club regelmatig mee om promotie naar de Eredivisie, maar helaas lukte het pas in 2018. Prinsen: “Er zaten destijds gemiddeld vijf duizend man in het stadion en we draaiden bijna altijd mee met de bovenste ploegen. We hadden veel leuke, talentvolle spelers uit de buurt, zoals Joseph Oosting, Jannes Wolters, Martin Drent en Bas Sibum.”

Een van de mooie momenten bij de club maakte Prinsen niet mee in Emmen, maar op trainingskamp in Turkije. “We landden ’s avonds laat en werden de volgende ochtend om 8.00 uur wakker in het hotel. Ik deed de gordijnen open en zag een ploeg buiten in hoog tempo lopen, het was bizar wat ze deden op dat tijdstip. Wij gingen rustig douchen en om 8.30 uur ontbijten. Toen zat die ploeg die ik buiten zag ineens ook aan de ontbijttafel. Die avond hadden zij een wedstrijd, terwijl wij gingen stappen, drinken en kaarten. De dag erna precies hetzelfde. De derde dag speelden wij een oefenwedstrijd – jawel, tegen die gasten. Het bleek een Russische topploeg te zijn en we stonden na een half uur met 5-0 achter. We kregen voetballes. Wij dachten dat we het rustig aan konden doen op trainingskamp, terwijl zij vier keer per dag trainden. Toen bleek maar weer: arbeid bepaalt wat je op het veld kunt brengen.”

Weinig tijd voor voetbal
Tegenwoordig is Prinsen trainer van de Groningse studentenvereniging G.S.V.V. The Knickerbockers en heeft hij een eigen bedrijf in iets heel anders dan de voetballerij: Buro Rij & Verkeersveiligheid. Prinsen: “Ik heb het nu heel druk met mijn eigen werk, dus kan ik Emmen helaas niet goed volgen. Ik kan amper Studio Sport kijken. Het enige wat ik nu nog echt goed volg is de Champions League, maar daar houdt het wel even mee op. Eigenlijk heb ik heel weinig contact meer met de voetballerij. Het was een mooi jongensboek, maar dat boek is nu dicht. Van mijn oude maatjes in het voetbal spreek ik alleen mijn oud-teamgenoten Arjan Blaauw en Marnix Kolder nog af en toe.”

Toch was hij vorig seizoen weer even terug op De Oude Meerdijk, namelijk op 27 maart 2022 bij de thuiswedstrijd tegen Telstar: “Bij ons in de kroeg zijn een paar mannen helemaal gek van voetbal. Toen heb ik kaarten aangevraagd bij mijn oude teamgenoot Guus de Vries, die tegenwoordig bij FC Emmen op de commerciële afdeling zit. We hebben genoten van het voetbal, het was een vaardige ploeg. Het publiek en de sfeer waren mooi en het bleef nog lang gezellig. De mannen vonden het fantastisch en het smaakt naar meer.”

Hele wedstrijden kijken is er dus meestal niet bij voor de oud-speler, maar hij volgt de uitslagen wel. “Het is jammer van de moeilijke start dit seizoen. Ik denk dat het belangrijk is dat je de eerste tien wedstrijden bij de onderste vijf vandaan blijft. Het spel is volgens de kranten wel prima, dus het komt vast goed.”