Uut de Aole Deus | Feyenoord – FC Emmen

Zaterdag is pas de vierde keer dat we op bezoek gaan bij Feyenoord voor een officieel duel. Na twee nederlagen volgde anderhalf jaar geleden een gelijkspel. We duiken in het archief en halen feitjes en statistieken ‘uut de aole deus’.

Een gelijkspel in Rotterdam
De vorige editie eindigde in een 1-1 gelijkspel. Nadat Orkun Kökçü een kleine tien minuten voor rust met een door Miguel Araujo van richting veranderd afstandsschot de 1-0 op het scorebord zette, was het in de slotfase raak voor onze club. Caner Cavlan ging een kwartier voor tijd tot tweemaal toe onderuit in het Rotterdamse strafschopgebied. De tweede keer stond Lutsharel Geertruida op de voet van Cavlan en na ingrijpen van de VAR wees Kevin Blom naar de stip. Michael de Leeuw benutte de strafschop en zorgde voor de 1-1 eindstand.

Bekijk hieronder de samenvatting van deze wedstrijd!

Ook de andere twee ontmoetingen in Rotterdam waren duels in het kader van de Eredivisie. De eerste keer, op 3 maart 2019, gingen we met 4-0 onderuit door een hattrick van Robin van Persie en een doelpunt van Steven Berghuis. Een jaar later werd het 3-0.

Eerste keer in de beker
Onze andere vier ontmoetingen met Feyenoord vonden in Emmen plaats; eenmaal in het kader van de KNVB-beker, driemaal in de Eredivisie. Het bekerduel op 11 oktober 1987 was de eerste keer dat we een officieel duel tegen de Rotterdammers speelden. André Hoekstra opende al na vier minuten de score voor de bezoekers, maar Erwin Haandrikman trok de score halverwege de eerste helft weer gelijk. In het laatste kwartier zorgden Peter Barendse en Dave Mitchell voor een 1-3 eindstand. Emmen-trainer Theo Verlangen stuurde de volgende spelers het veld in: Schokker; Volkerink (81. Eijkelkamp), Brunsting, Bos, Smand; Spaans, Söllner, Van der Weerd (62. Niemeijer); Hindriks, Schaap, Haandrikman.

Spanning thuis tegen Feyenoord
De eerste competitiewedstrijd tegen Feyenoord was op 9 december 2018 in een uitverkocht stadion De Oude Meerdijk. Na een 0-0 ruststand zorgden Jan-Arie van der Heijden en Steven Berghuis (die tussendoor nog een penalty mistte) voor 0-2, waarna Anco Jansen de 1-2 scoorde. Daarna maakten Orkun Kökçü en Tonny Vilhena (penalty) er 1-4 van.

De volgende editie leverde wél een resultaat op. Op 22 september 2019, vlak voor de coronatijd, zorgden Orkun Kökçü en Luciano Narsingh voor een snelle 0-2 achterstand. Maar we vochten terug en kwamen via Robbert de Vos, Sergio Peña en Luciano Slagveer op 3-2. Pas heel diep in blessuretijd, na 96 minuten, was het Jens Toornstra die van afstand de 3-3 eindstand op het bord zette.

De laatste keer thuis tegen Feyenoord was op 1 november 2020. In een leeg stadion zorgde Anco Jansen (die na 36 minuten rood zou krijgen) na vijf minuten uit een strafschop voor de 1-0. Datzelfde deed niemand minder dan Mark Diemers vijf minuten voor rust ook; hij schoot vanaf de stip de 1-1 binnen. Maar Michael de Leeuw maakte twee minuten later de 2-1, maar Jens Toornstra zorgde in de blessuretijd van het eerste bedrijf nog voor 2-2. Dat leek lang ook de eindstand te worden, totdat Naoufal Bannis in de 94e minuut de 2-3 scoorde.

Lees hier wat Mark Diemers over die wedstrijd én de wedstrijd van zaterdag te zeggen heeft!

Slechts vier spelers voor beide clubs
In de historie hebben slechts vijf spelers bij de hoofdmachten van zowel FC Emmen als Feyenoord gezeten. Naast onze eigen Mark Diemers zijn dat Cees Spaans, Jordy van Deelen en Leonardo Dos Santos Silva.

Benieuwd naar wat Dick Lukkien over de wedstrijd te zeggen heeft? Klik dan hier voor de voorbeschouwing!