Terug naar overzicht Terug

Mark Diemers: “Ik weet waar Slot op hamert”


Sinds 11 augustus 2022 is Mark Diemers speler van onze club. De middenvelder wordt voor één seizoen gehuurd van Feyenoord en heeft zijn eerste twee wedstrijden in het Drentse rood-wit er al op zitten. Zaterdag zal hij tegen Feyenoord, de club waarvoor hij de zomer van 2020 in totaal 42 officiële wedstrijden speelde, zijn derde wedstrijd voor onze club spelen.

“Ik ben goed opgevangen door spelers en trainers”, begint Mark. “Het is ook een makkelijke groep om in te aarden, het zijn leuke gasten. En ik heb m’n eerste wedstrijden al gespeeld en dat ging ook goed. Het is allemaal positief, daar ben ik blij mee.”

Thuis tegen RKC Waalwijk maakte hij zijn debuut in de tweede helft, een week later volgde tegen FC Utrecht zijn basisdebuut en speelde hij vijf kwartier. Mark: “Zaterdag hoop ik weer een stap dichterbij negentig minuten te komen. Ik sta er fysiek goed op na een paar weken groepstraining en twee wedstrijden. Bij Feyenoord heb ik aan het begin van de voorbereiding twee wedstrijden gespeeld. Daarna kreeg ik een lichte blessure en trainde ik met de Onder 21.”

Richting de negentig minuten
Het was daarom wel even wennen op het veld van De Oude Meerdijk. “Het was een andere intensiteit dan ik gewend was. Ik heb wat tijd nodig, maar de afgelopen twee wedstrijden heb ik wel gewoon kunnen presteren zoals ik wil. Je ziet het gebrek aan wedstrijdritme niet zo zeer aan je spel, maar aan het aantal minuten dat je kunt spelen.”

Wellicht maakt hij tegen Feyenoord wel zijn eerste negentig minuten voor onze club. “Het is natuurlijk wel een bijzondere wedstrijd voor mij. Eigenlijk ben ik nog eigendom van Feyenoord, hoewel mijn contract daar afloopt na mijn periode hier. Ik ken wel veel mensen bij de club goed en heb nog veel contact met spelers, maar veel van hen zijn ook weg bij Feyenoord. Jens Toornstra, bijvoorbeeld.”

Terug in de tijd
Toornstra en onze Mark waren twee van de spelers die op 1 november 2020 nog tegen ons scoorden. In een leeg stadion De Oude Meerdijk maakte Feyenoord-doelman Nick Marsman een overtreding op Michael de Leeuw en dus wees scheidsrechter Björn Kuipers naar de stip. Anco Jansen benutte de penalty en zo stond het al na vijf minuten 1-0 voor de Drenten.

“Wij begonnen toen heel matig”, blikt Mark terug. Tien minuten voor rust kregen de Rotterdammers een meevaller. “Ik kreeg een trap van Jansen en die moest er met rood vanaf. Toen pakte Miguel Araujo onze spits vast en kregen we een voor rust nog een penalty. Omdat Steven Berghuis gewisseld was, mocht ik ‘m nemen.” Mark schoot raak en zorgde zo voor de gelijkmaker.

Maar daar bleef het voor rust niet bij. “Ik weet nog dat De Leeuw vlak daarna een geweldige goal scoorde, vanaf de zijlijn schoot hij uit de stuit over Marsman heen. Maar vervolgens scoorde Toornstra in de blessuretijd van de eerste helft nog de 2-2. Diep in de extra tijd van de tweede helft wonnen we zelfs nog door een doelpunt van Naoufal Bannis.”

Zo was een stunt dichtbij maar hielden de tien Emmenaren na rust geen stand tegen de elf Rotterdammers. Mark: “Je móét als topclub uit bij Emmen drie punten pakken. In de rust was Dick Advocaat absoluut niet blij, na de wedstrijd waren we wel heel blij. We hadden een druk schema en de drie punten waren erg belangrijk.”

Tips van Diemers
Die gedachte zal Feyenoord zaterdag ook hebben. In een uitverkochte Kuip telt voor de ploeg van Arne Slot niets minder dan een overwinning. “Ik weet waar Slot op hamert”, vertelt Mark. “Tijdens de tactische training van deze week heb ik ook dingen aangegeven, kleine details over wat ik denk dat ze gaan doen. Ik probeer sowieso vanwege mijn leeftijd en ervaring bij een topclub op die manier wel mijn steentje bij te dragen. Als ik uit mezelf denk dat er bepaalde dingen nodig zijn, dan zeg ik dat ook gewoon.”

Maar Mark wil niet alleen op die manier belangrijk zijn voor FC Emmen dit seizoen: “Persoonlijk wil ik beslissend zijn in de eindfase, veel de bal hebben en andere jongens in stelling brengen. En mijn eigen goaltjes meepikken, natuurlijk. De doelstelling met het team is natuurlijk handhaving en ik vind dat we qua spel goed zijn begonnen. We staan voor verzorgd voetbal met goed positiespel. Dat ligt mij wel en ik hoop daarin belangrijk te kunnen zijn voor deze club.”

Klik hier voor de voorbeschouwing met Dick Lukkien!