Terug naar overzicht Terug

Uut de Aole Deus | Excelsior – FC Emmen


Zaterdagavond wacht een belangrijke wedstrijd tegen een directe concurrent, namelijk Excelsior. We gingen al 26 keer eerder op bezoek bij de Rotterdammers en de historie wijst uit dat we het vaak lastig hebben in Kralingen; slechts vier keer wonnen we en vier keer werd het gelijk, de andere achttien wedstrijden gingen verloren. We duiken in het archief voor wedstrijden en feitjes ‘uut de aole deus’.

Bijna 35 jaar historie
De eerste keer dat we op bezoek gingen bij Excelsior is al bijna 35 jaar geleden. Op 1 november 1987 verloren we op Woudestein met 1-0. Gerard Meijer zorgde voor de enige treffer. De wedstrijd werd overigens in goede banen geleid door Hennie Matena, die opgroeide in Veenoord. Trainer Theo Verlangen stuurde de volgende spelers het veld in: Henk Schokker; Wim Volkerink, Mathieu Huizenga, Ebel Bos, Roel Smand; Ernst Söllner, Grads Fühler, Cees Spaans; Gerben van der Weerd (62. Jan Haak), Ale Hindriks, Dick Koster.

Vorig seizoen nog in de KKD
De laatste keer dat we op bezoek gingen bij Excelsior was vorig seizoen. Op 29 januari 2022 gingen we als nummer twee van de competitie op bezoek bij de nummer vier uit Rotterdam in het Van Donge & De Roo Stadion, waar voor het eerst sinds lange tijd weer een beetje publiek aanwezig mocht zijn. Het verschil op de ranglijst was slechts twee punten en beide ploegen waren behoorlijk aan elkaar gewaagd. Excelsior was voor rust de betere ploeg, FC Emmen deed het na de pauze beter en wist als enige het net te vinden. Jasin Assehnoun werd licht getoucheerd binnen de zestien en verdiende daarmee een strafschop. Jeroen Veldmate schoot via de onderkant van de lat in de kruising en bepaalde de eindstand op 0-1.

Dat weekend kwam nummer drie ADO Den Haag thuis trouwens niet verder dan 0-0 tegen De Graafschap, waardoor we na die 24ste speelronde op een directe promotieplek stonden met drie punten voorsprong (Jong Ajax had slechts twee punten minder, maar mocht niet promoveren). Uiteindelijk eindigden wij de Keuken Kampioen Divisie als kampioen en promoveerde Excelsior als nummer zes van de competitie door de play-offs te winnen.

Bekijk hieronder de samenvatting van dat duel:

Een kleine grootste overwinning
Van de vier overwinningen op bezoek bij Excelsior, wonnen we tweemaal met één doelpunt verschil en tweemaal met een marge van twee goals. In 2009 wonnen we met 0-2, op 23 maart 1996 met 1-3. Dat was tevens de enige keer dat we drie of meer doelpunten wisten te maken in dit affiche. Michel van Oostrum en Mika Nurmela zorgden destijds voor een 0-2 ruststand. Na rust kwam Excelsior via Demis Xanthopoulos nog wel terug in de wedstrijd, maar in de slotfase zorgde Jan de Jonge voor de 1-3.

De wedstrijd werd echter overschaduwd door twee blessures aan Drentse zijde. Al na een half uur moest doelman Theo Migchelsen naar de kant met een dubbele kaakfractuur. Na een uur spelen moest ook René Grummel noodgedwongen gewisseld worden, hij had een knieblessure. Grummel blikte deze week terug op dit duel en het team van toen, klik hier voor het hele interview!

Slechts vier spelers voor beide clubs
Maar liefst 21 spelers zaten in hun carrière bij de hoofdmachten van beide clubs. Onder hen zijn bijvoorbeeld Cees Spaans, Michael Chacon, Reda Kharchouch, Robert Maaskant, Thijs Dallinga, de huidige Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen en natuurlijk onze linksback Lorenzo Burnet.

Ook onze hoofdtrainer Dick Lukkien blikt vooruit op de wedstrijd. Klik hier voor de voorbeschouwing!