Terug naar overzicht Terug

René Grummel: “We verdienden het om te promoveren.”


Verschenen in de Emmer Courant van dinsdag 6 september 2022.

René Grummel speelde tussen 1991 en 2000 maar liefst 228 competitieduels, zestien bekerwedstrijden en 22 wedstrijden in de nacompetitie namens FC Emmen. Sinds 2017 is hij hoofd jeugdopleiding van de club. Eerst deed hij dat in combinatie met zijn functie als assistent-trainer bij het eerste elftal, sinds het seizoen 2020/2021 stort hij zich volledig op de jeugdafdeling. In aanloop naar de uitwedstrijd tegen Excelsior van komende zaterdag, doken we met Grummel het archief in.

Op 23 maart 1996 won Grummel met onze club met 1-3 op bezoek bij Excelsior. Michel van Oostrum en Mika Nurmela zorgden voor een 0-2 voorsprong bij rust, terwijl doelman Theo Migchelsen vanwege een dubbele kaakfractuur na een half uur gewisseld moest worden. “Ik denk dat Theo uitkwam, maar in botsing kwam met Excelsior-spits Marinus Dijkhuizen, die tegenwoordig hoofdtrainer is van de Rotterdammers. Hij schreeuwde het uit en je wist meteen dat het mis was”, memoreert Grummel.

Na rust kwam Excelsior via buitenspeler Demis Xanthopoulos terug tot 1-2. Het werd uiteindelijk 1-3 dankzij Jan de Jonge, maar op dat moment stond Grummel zelf niet meer op het veld. “Ik draaide weg en kwam in duel met een tegenstander. Die raakte vol de zijkant van mijn knie. Ik hoorde een vreemd geluid en voelde ook meteen dat er iets kapot was. De pijn zat echt ín mijn knie. Op de terugweg zag ik die knie alsmaar dikker en dikker worden. Het leek op een kruisbandblessure, dan zou ik een jaar uit de roulatie zijn. Toen bleek uit een kijkoperatie dat er een hapje uit het kraakbeen was, ter grootte van een theelepeltje.”

En dus was het einde seizoen voor Grummel, al was dat ook deels zijn eigen keuze: “De orthopeed wilde kijken of ik de laatste wedstrijden van het seizoen nog kon halen. We stonden toen eind maart nog bovenaan met één punt meer dan AZ, dus de kans was er dat we voor promotie zouden spelen. Maar ik wilde liever eerst helemaal herstellen, daar stond zes weken de tijd voor. Een stuk minder lang dan een kruisbandblessure.”

Uiteindelijk eindigden de Emmenaren op de tweede plaats, met zes punten minder dan kampioen AZ. Grummel: “We hadden een goede ploeg en speelden heel verzorgd voetbal met veel driehoekjes en je had altijd twee of drie afspeelmogelijkheden. Maar we konden ook de lange bal spelen op spits Martin Drent en van daaruit verder spelen.”

Grummel was een vaste waarde op het middenveld, als een van de spelers achter de nummer ‘10’ en topscorer aller tijden van de club, Michel van Oostrum. Voorin stonden meestal Mika Nurmela, Martin Drent en Tony Alberda. Zelf was Grummel een bijna tweebenige middenvelder die veel wegdraaide en dan de diepte zocht: “Ik draaide weg of maakte één-tweetjes om met m’n gezicht naar het doel te komen en zo de voorwaartsen aan het werk te zetten.”

Grummel: “Ik had een goede klik met Michel en Mika; we wisten vaak in één blik wel wat we van elkaar wilden. Wanneer ik ze diep kon steken en wanneer zij moesten lopen. Michel scoorde heel veel in die jaren. Dat was ook deels de verdienste van Mika, die hem veel bediende. We hadden met Mika, Michel en Tony bovendien veel diepte. Zo speelden we erg dominant, hadden we heel veel de bal en deden we dus niet voor niets mee om het kampioenschap.”

Het seizoen daarna was het kampioenschap wederom dichtbij, maar helaas werd de koppositie in de tweede seizoenshelft weggegeven. Grummel: “Er kwamen na de winter wat strubbelingen in het team en zo gaven we het uit handen. Ik vind eigenlijk dat we het qua kwaliteiten toen hadden verdiend om te promoveren, maar zo blijkt dus dat de beste spelers niet altijd het beste team zijn.”

Grummel kijkt liever vooruit. En dat is maar goed ook, want als hoofd jeugdopleiding bij FC Emmen moet hij zich natuurlijk vooral richten op de toekomst. “Kort gezegd moet ik het beleid maken om te zorgen dat onze jeugdspelers zich maximaal kunnen ontwikkelen. De trainers, faciliteiten en trainingsmomenten moeten we zo goed mogelijk invullen. We zijn constant bezig om zaken te verbeteren zodat onze spelers zich beter kunnen ontwikkelen.”

Dan terug naar het heden. Hoe kijkt Grummel naar het huidige eerste elftal? “Ik vind dat we goede spelers hebben gehaald. Ik ben zelf groot fan van Mark Diemers, dat was ook mijn type spel. Hij is veel aanspeelbaar, makkelijk aan de bal en zoekt veel de diepte. Verder denk ik ook dat Ahmed El Messaoudi en Richairo Živković het goed gaan doen. En de vaste kern van spelers die er vorig jaar al waren, zijn ook goed genoeg voor de Eredivisie.”

Over tegenstander Excelsior zegt hij: “Het is een stabiele club die elk jaar een prima selectie heeft staan. Dat was vroeger zo en nu ook. Daarin zijn ze wel vergelijkbaar met ons. Maar ik vind ons op papier iets beter. Ik denk dat het zaterdag dicht bij elkaar zal liggen en op basis van mijn Emmen-hart zeg ik toch dat we gaan winnen.”