Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing Excelsior – FC Emmen


Zaterdag spelen we onze honderdste wedstrijd in de Eredivisie. In de eerste vijf speelrondes van dit seizoen troffen we al de topclubs AZ, Feyenoord en PSV. Nu volgt een reeks tegen tegenstanders die op papier onze directe concurrenten zijn. Zaterdagavond is de eerste, dan gaan we om 21.00 uur op bezoek bij Excelsior Rotterdam. Daarna volgen wedstrijden tegen onder andere Go Ahead Eagles, Sparta Rotterdam en FC Volendam.

“Het is nu heel lastig in te schatten hoe de verhoudingen liggen”, aldus trainer Dick Lukkien. “Daar ben ik vooral benieuwd naar. We doen veel goed maar maken af en toe ook kinderlijke fouten – maar wel met de weerstand van de top van Nederland. Nu krijgen we ploegen die we ook in het rechterrijtje kunnen verwachten, dus nu we gaan zien hoe die verhoudingen zijn.”

Maar gezien het afgewerkte programma is vier punten uit vijf wedstrijden geen slechte start. Bovendien geeft het spel bij vlagen houvast, vindt ook Lukkien: “Achteraf gezien hebben we twee punten te weinig; we wonnen dik verdiend van FC Utrecht en hadden gezien het spelbeeld van RKC moeten winnen. Tegen de topclubs haalden we geen resultaat, maar het voetbal gaf in grote gedeeltes wel houvast. In De Kuip werd het weliswaar 4-0 maar zijn we niet weggespeeld. En ook tegen PSV hebben we bij tijd en wijle ons eigen spel kunnen spelen.”

Veldmate niet inzetbaar
Lukkien kan zaterdagavond geen beroep doen op aanvoerder Jeroen Veldmate. De centrale verdediger kampt met enkelklachten en moest tegen AZ na één helft naar de kant. Hij zal komende week verder gaan met individuele training om zo snel mogelijk weer aan te sluiten bij de groep.

Veldmate werd tegen AZ vervangen door de negentienjarige Julius Dirksen, die zijn debuut maakte in het betaalde voetbal. De kans is groot dat Dirksen ook zaterdag tegen Excelsior zal spelen. Lukkien: “Julius viel behoorlijk tot goed in. We willen spelers graag ontwikkelen en hij maakt een goede ontwikkeling door. De concurrentie is bovendien groot met Michaël Heylen die daar ook kan spelen.”

Achter de naam van Ole Romeny staat een vraagteken. Hij kende een vervelend moment op de training van vrijdag en het is nog niet duidelijk of hij zaterdag kan spelen.

Verder zijn Kyan van Dorp en Metehan Güçlü niet inzetbaar, maar zij staan wel weer op het veld. Maikel Kieftenbeld en Mart Lieder zijn ook nog uitgeschakeld.

Veel blessures bij Excelsior
Tegenstander Excelsior heeft een vollere ziekenboeg. Afgelopen wedstrijd viel Marouan Azarkan uit met een knieblessure, hij is net als oud-Emmenaar Reda Kharchouch (rugklachten) zaterdag niet inzetbaar. Verder zijn Joshua Eijgenraam, Serano Seymor, Jacky Donkor en Nikolas Agrafiotis niet inzetbaar. Mike van Duinen is een twijfelgeval.

De Rotterdammers begonnen goed aan de competitie met een 0-2 zege bij SC Cambuur en een 3-1 zege op Vitesse, maar daarna volgden drie verliespartijen. Thuis ging de ploeg van trainer Marinus Dijkhuizen (die in het seizoen 2001-2002 nog op huurbasis voor onze club speelde) met 1-6 onderuit tegen PSV, uit verloren de Kralingers van FC Twente (4-0) en RKC Waalwijk (5-2).

Lukkien: “Met zes punten uit twee wedstrijd zijn ze uitstekend aan het seizoen begonnen. Ze zijn goed in de omschakeling met veel snelheid aan met name hun linkerkant. Maar geef je ze tijd en ruimte, dan kunnen ze ook goed voetballen. Een speler als Kenzo Goudmijn kan goed tussen de linies spelen, ook Yassin Ayoub heeft veel voetballend vermogen. Ik ben benieuwd hoe de verhoudingen zullen liggen.”

Historie
Zaterdagavond zal de 27ste keer zijn dat we bij Excelsior op bezoek gaan voor een officieel duel. Het blijkt traditioneel een lastige uitwedstrijd voor onze club; slechts vier keer wonnen we en vier keer speelden we gelijk, de andere achttien wedstrijden verloren we.

Klik hier voor meer historie tussen Excelsior en FC Emmen!

Excelsior – FC Emmen
Zaterdag 10 september, 21.00 uur
Van Donge & De Roo Stadion, Rotterdam
Scheidsrechter: Gerrets
VAR: Van den Kerkhof


Luister hier live naar het radioverslag van RTV Drenthe: