Terug naar overzicht Terug

Uut de Aole Deus | FC Emmen – FC Twente


Zondag om 12.15 uur spelen we de vierde officiële thuiswedstrijd tegen FC Twente. In de drie voorgaande duels wonnen we één keer en verloren we twee keer. In het seizoen 2008/2009 werden we met 0-5 uitgeschakeld in het bekertoernooi en in de Eredivisie troffen we de Tukkers tot dusver twee keer. In het seizoen 2019/2020 wonnen we met 2-0 en in het seizoen 2020/2021 gingen we met 1-4 ten onder. Voor meer wedstrijden en feitjes uit het verleden duiken we in het archief ‘uut de aole deus’.

Eerste keer
De eerste officiële ontmoeting tussen beide teams was in de tweede ronde van het bekertoernooi op 24 september 2008. FC Twente kwam dit seizoen uit in de Eredivisie en maakte een sterk seizoen door. Naast een tweede plaats in de Eredivisie en de eerste overwintering in de UEFA Cup sinds dertig jaar, bereikten de Tukkers uiteindelijk ook de bekerfinale door onder meer met 0-5 van ons te winnen. Doelpunten waren destijds afkomstig van Theo Janssen, Youssouf Hersi, Stein Huysegems en Eljero Elia (twee stuks). In mei 2009 wonnen ze de finale echter niet, na strafschoppen was sc Heerenveen te sterk. FC Emmen eindigde dit seizoen op plaats dertien in de Eerste Divisie en in de bekerwedstrijd koos Emmen-trainer Gerry Hamstra voor de volgende namen: Danes; Görtz, Siekman, Demeijer, Valgaeren (13. Van der Kruis); Ripson, Pannekoek, Schotman (67. Friis Jensen); Verweij, Stroeve, Matavz (46. Krohne).

Uitwijkstadion
Eerder dat jaar kwam FC Twente al op bezoek op De Oude Meerdijk, maar ditmaal was FC Emmen niet de tegenstander. In verband met de verbouwing van het eigen stadion weken de Tukkers voor de play-offs voor deelname aan de Champions League uit naar Emmen, hier werden de volledige play-offs afgewerkt. In de eerste ronde van het seizoen 2007/2008 won FC Twente met 3-0 van NAC Breda, in Breda werd het 1-5 voor de bezoekers. In de finale van de play-offs behaalde Twente voor het eerst in de geschiedenis van de club Champions League-voetbal. Door in Emmen met 2-1 te winnen van Ajax en in de ArenA met 0-0 gelijk te spelen, mocht de club uit Enschede instromen in de derde voorronde van het miljoenenbal. In Enschede waren 20.000 supporters aanwezig voor de huldiging, toch was Arsenal in de derde voorronde een maatje te groot waardoor het avontuur daar strandde. In de UEFA Cup wisten de Tukkers dat seizoen dus wel te overwinteren.

12 jaar later
Pas twaalf jaar na de bekerontmoeting van 2008 kwamen we FC Twente weer tegen voor een officiële wedstrijd. Wij kwamen immers tot 2018 uit op het tweede niveau, terwijl FC Twente actief was in de Eredivisie. De hierop volgende jaren kwamen we FC Twente ook niet tegen in de Eredivisie, de club degradeerden namelijk in het jaar dat wij promoveerden. In ons derde Eredivisie seizoen troffen we de Tukkers pas; op 11 februari 2020 wonnen we met 2-0 dankzij treffers van Kerim Frei en Anco Jansen. Thuis waren we onverslaanbaar en we maakten een goed seizoen door. Helaas werd de competitie kort hierna afgebroken vanwege corona.

Laatste editie 
De laatste keer dat FC Twente deze kant op kwam was op 9 januari 2021. In een leeg stadion kwamen de Tukkers door goals van Václav Cerný, Queensy Menig en Jesse Bosch voor rust al op een 0-3 voorsprong. In de tweede helft kwamen we door een doelpunt van Miguel Araujo terug in de wedstrijd, maar al kort hierna zorgde Václav Cerný met zijn tweede treffer voor de 1-4 eindstand. FC Twente zorgde dat seizoen met een tiende plaats voor lijfsbehoud, dat was ons helaas niet gegund.

Jong FC Twente en oefenen
We speelden tot dusver slechts drie officiële wedstrijden tegen de Tukkers, maar we oefenden al wel vaak tegen FC Twente. In maar liefst 22 oefenwedstrijden wonnen we vier keer, speelden we vijf keer gelijk en verloren we dertien keer. De laatste vier oefenduels eindigden twee keer in ons voordeel en twee keer in een 1-1 gelijkspel. Op 22 september 2022 zorgde Julius Dirksen in de 0-1 overwinning nog voor de enige goal na een assist van Mark Diemers.

Tevens kwamen we in de Eerste Divisie al in actie tegen Jong FC Twente. In de periode tussen 2013 en 2015 wonnen we tweemaal van de Tukkers, met 2-0 en 3-0.

In Enschede speelden we ook al drie officiële wedstrijden tegen FC Twente. Op 25 oktober 2019 verloren we met 4-1, op 3 oktober 2020 speelden we met 1-1 gelijk en dit seizoen verloren we met 2-0 door een vroege goal van Ricky van Wolfswinkel en een late treffer van Michal Sadílek. Sindsdien is FC Twente thuis ongeslagen.

Voor beide clubs
In totaal speelden twintig spelers voor zowel FC Twente als FC Emmen. Dit waren onder andere Bas Sibum, Jelle ten Rouwelaar en Tjarron Chery. Momenteel spelen er geen spelers bij ons die voor het eerste van FC Twente hebben gespeeld.

Benieuwd wat trainer Dick Lukkien over de wedstrijd tegen FC Twente te zeggen heeft? Klik dan hier!