Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing | FC Emmen – FC Twente


Zondag om 12.15 uur nemen we het in eigen huis op tegen subtopper FC Twente. Met nog maar vier wedstrijden te gaan in de Eredivisie, lijken de punten steeds zwaarder te wegen en is het rekenen begonnen. De wedstrijd van zondag is voor ons weer een nieuwe mogelijkheid om belangrijke punten te pakken in de strijd om handhaving. Samen met hoofdtrainer Dick Lukkien blikken we vooruit op de wedstrijd.

We gaan deze speelronde in als nummer vijftien van de Eredivisie. Nummer zestien Excelsior heeft net als wij 28 punten, FC Volendam staat op dertig punten. Na de wedstrijd tegen FC Twente volgen nog AZ-uit, Feyenoord-thuis en FC Utrecht-uit.

“Persoonlijk ben ik maar met één ding bezig en dat is de stand op 28 mei”, aldus Lukkien. “We hebben dus nog een klusje te klaren. Ik denk dat we een bepaald aantal punten nodig hebben om ons veilig te spelen. Het is dus eigenlijk niet zo interessant wat de concurrenten doen.”

In de vorige speelronde boekte de ploeg van Lukkien een spectaculaire 2-3 overwinning op bezoek bij sc Heerenveen. Lukkien: “In de eerste helft voerden we het plan niet goed uit. Na rust werden we geholpen door een vroege goal, maar de uitvoering was de tweede helft ook veel beter. Vanaf minuut zeventig was er maar één ploeg die de wil had om te winnen en dat waren wij.”

Goede sfeer in de groep
Drie heerlijke (maar vooral enorm belangrijke) punten zorgden voor een enorme ontlading bij de spelers, de staf en het uitvak. En dat komt de sfeer binnen de ploeg ten goede, weet ook Lukkien: “We hadden hier heel anders kunnen zitten als Heerenveen de kansen voor rust had afgemaakt, maar je ziet dat ons team groeit. Dat uit zich vooral in punten en die komen niet zomaar, dat heeft ook met de manier van spelen te maken en dus een betere kwaliteit in je uitvoering.”

Wat ook bijdraagt aan het goede gevoel is de enorme opkomst van met name jonge supporters bij de training van afgelopen donderdag. Lukkien: “Dat is prachtig om te zien. Je ziet nu veel kinderen met FC Emmen-shirts lopen, dat was vroeger heel anders. Dit tekent de groei van de club, daar haal ik veel voldoening uit en kan ik met genot naar kijken. Ook bij de wedstrijden is de wisselwerking met het publiek geweldig, dat zullen we zondag ook weer nodig hebben.”

Daarnaast ziet Lukkien ook dat het met de breedte van de selectie momenteel goed zit: “Je hebt me het hele jaar niet gehoord over blessures, want ik vind dat je het niet moet hebben over de mensen die er niet zijn. Maar we kunnen nu wel putten uit een bredere groep. Lorenzo Burnet hebben we lang gemist, we hebben Jeroen Veldmate regelmatig moeten missen, Mike Te Wierik hadden we voor de winter niet. Zo neemt de kwaliteit binnen de groep toe en daardoor ook de concurrentie. We kunnen uit meer smaken kiezen.”

Blessures
Daarentegen kan Lukkien niet beschikken over de langdurig geblesseerde Mart Lieder, Jeff Hardeveld, Maikel Kieftenbeld, Metehan Güçlü en Rui Mendes. Hardeveld, Kieftenbeld en Mendes waren deze week wel te bewonderen op het trainingsveld van De Oude Meerdijk, waar zij aan hun herstel werkten. Verder is het nog niet duidelijk of Jeroen Veldmate, Julius Dirksen, Richairo Živkovic en Lorenzo Burnet inzetbaar zijn. Lukkien: “Jeroen is donderdag vader geworden van een tweeling en is dus nu thuis. Julius heeft de hele week griep gehad, maar stond vrijdag weer op het veld. Verder heeft Richairo wat spierproblemen en heeft Lorenzo vrijdag weer voor het eerst getraind nadat hij wat verkeerds had gegeten. We moeten een slag om de arm houden.”

FC Twente
Dan de tegenstander, FC Twente. De ploeg van Ron Jans is samen met Sparta nog verwikkeld in de strijd om plaats vijf. Terwijl de Tukkers in de eigen Grolsch Veste in topvorm zijn, hebben ze het buiten Enschede vaak moeilijk. De laatste uitoverwinning van FC Twente was in maart, toen werd Fortuna Sittard met 0-3 verslagen. Het is tot nu toe de enige overwinning buitenshuis na de winterstop.

“Dat zegt me niet zoveel”, zegt Lukkien daarover. “Ze hebben gewoon een goede ploeg en goede spelers. Ze kunnen vanuit niets een goal maken en hebben veel individuele kwaliteit voorin. Daarachter staat een heel stabiel en betrouwbaar middenveld en dat geldt eigenlijk ook voor de achterhoede. Er komen zeker mogelijkheden voor ons als we aan de bal zijn. Wat bepalend gaat zijn is hoe goed we aan de bal zijn en of we goed druk kunnen zetten. Hoe goed voer je het plan uit, dat is de vraag.”

Historie
In totaal speelden we thuis drie officiële duels tegen FC Twente. Daarin wisten we één keer een resultaat te boeken, namelijk in 2020. Eerder dit seizoen eindigde het onderlinge duel in Enschede in 2-0 voor de thuisploeg. Ben je benieuwd hoe het ons in het verleden afging tegen FC Twente? Klik dan hier voor statistieken en feitjes ‘uut de aole deus’. 

FC Emmen – FC Twente
Zondag 7 mei, 12.15 uur
De Oude Meerdijk, Emmen
Scheidsrechter: Van den Kerkhof
VAR: Smit


Luister hier live naar het radioverslag van RTV Drenthe: