Terug naar overzicht Terug

Uut de aole Deus | FC Emmen – Telstar


Zondagmiddag spelen we in eigen huis de competitiewedstrijd tegen Telstar. Met nog zeven speelrondes te gaan en acht punten voorsprong op de nummer drie, staan we er goed voor. We blikken terug op eerdere edities en halen de meest bijzondere feitjes voor je naar boven!

Geschiedenis in Drents voordeel
Winnen van de ‘Witte Leeuwen’ lukte in 33 eerdere ontmoetingen op De Oude Meerdijk veertien keer. Negenmaal eindigde deze wedstrijd onbeslist en tien keer ging Telstar met de volle buit naar huis. De laatste twee edities wonnen we niet; in 2016 werd het 0-0 en in 2018 won Telstar met 2-3.

De voorlopig laatste thuisoverwinning dateert van 29 januari 2016. Erixon Danso was toen de enige Emmenaar die scoorde. Zijn doelpunt bleek genoeg voor een 1-0 overwinning. Winnen van Telstar is dus zeker geen vanzelfsprekendheid. In Velsen-Zuid kwamen we eerder dit seizoen bovendien niet verder dan 1-1.

Danso was in december 2015 overigens de laatste Emmenaar die in vijf opeenvolgende competitiewedstrijden wist te scoren. Als Rui Mendes tegen Telstar het net vindt, gaat hij dus de Emmer geschiedenisboeken in. Het record staat op naam van Paul Weerman, die tussen september en oktober 2001 in negen wedstrijden op rij scoorde.

De laatste weken scoren we sowieso veel. FC Emmen scoorde in elk van de laatste vier competitiewedstrijden namelijk minstens twee keer (11 goals). We deden dit in december 2014 voor het laatst vijf keer op rij (9 keer) in de eerste divisie.

Doelpuntrijke ontmoetingen op De Oude Meerdijk
Wedstrijden tussen FC Emmen en Telstar op De Oude Meerdijk blijken meestal ook een doelpuntenfestijn; gemiddeld vallen er in deze wedstrijd 3,4 doelpunten. Op 4 september 1996 wonnen we bijvoorbeeld met 5-1, toen onze topscorer aller tijden Michel van Oostrum twee keer trefzeker was. In 2004 kwamen we tweemaal terug van een achterstand en eindigde de wedstrijd in 4-3. De meeste doelpunten werden overduidelijk gemaakt in 1991. Daar hebben we echter mindere herinneringen aan, want toen stond er uiteindelijk een 2-7 nederlaag op het scorebord.

De eerste keer
De eerste editie eindigde onbeslist. Op 7 september 1985 werd het 1-1 voor de mannen van toenmalig trainer Theo Verlangen. Henry Pelleboer zette ons in de twintigste minuut op voorsprong, maar vlak na rust scoorde Telstar de gelijkmaker.

Op 14 maart 1998 ging het er minder vriendelijk aan toe op het veld. Scheidsrechter Slot slingerde toen maar liefst acht keer een speler op de bon, waaronder ook een rode kaart voor een speler van Telstar. De wedstrijd eindigde in een zwaarbevochten 3-2 zege voor ons.

Speciale wedstrijd voor Kharchouch en oude bekenden
FC Emmen – Telstar is in eerste instantie een speciale wedstrijd voor Reda Kharchouch. In het seizoen 2019/2020 speelde hij namelijk voor de tegenstander van zondag. Hij maakte er zijn debuut in het betaalde voetbal en scoorde in zijn eerste seizoen meteen twintig doelpunten. Daarmee verdiende hij een transfer naar Sparta Rotterdam, dat hem dit seizoen verhuurt aan onze club.

Bij Telstar zien we Tom Overtoom en Randy Wolters terug. Overtoom kwam in het seizoen 2015/2016 als huurling van Excelsior over naar FC Emmen. Wolters speelde tussen 2010 en 2012 in het rood-wit. Er zijn daarnaast nog vele andere spelers die voor beide clubs hebben gespeeld, waaronder onze commercieel directeur Ben Haverkort!

Scoor jouw tickets voor zondag!
De laatste tickets voor dit duel zijn nog te bestellen via onderstaande knop!