Terug naar overzicht Terug

Jeugdspeler Uitgelicht | Joaquin van Dijk (O13)


Joaquin van Dijk (12) speelt inmiddels al anderhalf jaar in de jeugdopleiding van FC Emmen. Joaquin is een rechtsbenige spits die voor de doelpunten moet zorgen in FC Emmen Onder 13.

Doelpunten maken zit in de genen
Het scoren heeft Joaquin in ieder geval niet van een vreemde. “Mijn vader Sergio was vroeger spits voor FC Emmen en hij is mijn voorbeeld”, vertelt hij over zijn vader. Sergio van Dijk speelde tussen 2005 en 2008 in totaal 116 officiële wedstrijden voor FC Emmen, waarin hij 41 scoorde. “Ik denk dat ik best sterk ben en goed een bal kan afschermen met een verdediger in mijn rug. Daarom is Reda Kharchouch momenteel ook mijn favoriete voetballer uit het eerste. Hij staat op dezelfde positie als ik, is sterk en scoort makkelijk.”

Via FC Assen en FC Groningen naar FC Emmen
Joaquin speelde in de jeugd bij FC Assen en werd toen gescout door zowel FC Emmen als FC Groningen. Daarover zegt hij: “Ik heb er destijds voor gekozen om bij FC Groningen te gaan voetballen. Daar ben ik helaas afgevallen en toen belde FC Emmen dat ze me graag wilden hebben. Daar hoefde ik natuurlijk niet lang over na te denken. Ik ben bij FC Emmen heel erg gegroeid in mijn ontwikkeling. Dit seizoen heb ik twee keer gescoord tegen een O15-team. Die jongens zijn natuurlijk wat groter en sterker, dus dat motiveert me.”

Als we hem vragen welke speler uit zijn team het ver gaat schoppen, antwoordt hij: “Rabin. Hij is een van de besten van ons team, een middenvelder en heel rustig aan de bal. Hij heeft een goede techniek en kan heel goed kappen en draaien. Hij is bovendien degene die vaak assists geeft op mij. Vorige week zaterdag gebeurde dat nog.”

Motivatie door muziek en inbeelding
Joaquin, die door zijn medespelers vaak ‘Joa’ wordt genoemd, is naar eigen zeggen zelf de grappenmaker van zijn team en luistert voor de wedstrijd vaak naar up-tempo muziek. “Dat maakt me wel scherp. Vaak beeld ik dan nog in hoe de wedstrijd kan gaan verlopen en welke loopacties ik zal gaan maken. Ik doe dat ook vaak met vrienden, bijvoorbeeld na schooltijd. Als we niet aan het voetballen zijn, zijn we meestal wel voetbal aan het kijken en gewoon aan het chillen.”

Andere bijzondere ambitie
Uiteraard gaat Joaquin er alles aan doen om later, net als zijn vader vroeger, profvoetballer te worden. Mocht dat niet lukken, dan heeft hij een reserveambitie: “Dan zou ik wel spelersmakelaar willen worden, want dat is mijn vader nu ook en dat lijkt me erg leuk.”