Terug naar overzicht Terug

Historie FC Eindhoven – FC Emmen


FC Eindhoven – FC Emmen is een echte klassieker in de Keuken Kampioen Divisie: al 37 keer eerder vond dit duel plaats in Eindhoven en daarmee is het onze meest gespeelde uitwedstrijd. Van die 37 wedstrijden wonnen we er acht, speelden we twaalf keer gelijk en verloren we zeventien keer. Op één nacompetitieduel in 1998 en twee bekerwedstrijden na, was dit altijd een wedstrijd in de Eerste Divisie.

Eerste keer
De eerste keer dat we op bezoek gingen bij FC Eindhoven droeg het Jan Louwers Stadion nog niet de naam van de oud-voetballer die in de jaren vijftig het Eindhovens blauwwit droeg, maar heette het nog simpelweg Gemeentelijk Sportpark Aalsterweg. Op 17 november 1985 werd de betaald voetbalclub Emmen daar voor het eerst ontvangen. Op die koude novemberavond was het voetbal van beide ploegen niet best – om het zacht uit te drukken. De enige treffer werd al vroeg in de wedstrijd gemaakt door Eindhovenaar Pascal Maas. Bij een vrije trap op randje zestien waren de Emmenaren de muur aan het organiseren en terwijl Emmer doelman Wim Vos in de linkerhoek de muur stond te organiseren, schoot Maas de bal meteen in de rechterhoek. Scheidsrechter Arie de Munnik keurde het doelpunt goed en zo werd het 1-0 in Eindhoven. Het had echter ook 6-0 kunnen zijn, want Maas kwam maar liefst vijf keer alleen voor de keeper en schoot telkens over of naast.

Spektakelstuk
Al met al geen beste wedstrijd, dus. Dat was op 20 januari 1996 wel anders; toen was het Jan Louwers Stadion het toneel voor een schitterend voetbalspektakel. Ook toen was het steenkoud, men noemde het ‘antarctische omstandigheden’ met een keihard veld. Wellicht dat dat ook debet was aan de negen treffers die op die zaterdag vielen. Emmen was na negentien speelronden koploper in de Eerste Divisie, FC Eindhoven stond vijftiende. Maar bij de Emmenaren ontbrak met Martin Drent een belangrijke aanvaller, hij was tegen een schorsing van vijf wedstrijden aangelopen. Zijn vervanger Henri Meijerman deed het echter uitstekend en speelde een belangrijke rol in de 3-6 overwinning.

Na een vroege openingstreffer van René Grummel kwam Eindhoven via Patrick Hobbelen meteen langszij. Toch gingen de Emmenaren met een voorsprong rusten, want Grummel was opnieuw trefzeker: 1-2. Na rust bouwde Emmen de voorsprong uit tot 1-4 dankzij Michel van Oostrum en Jan de Jonge. Daarna werd het toch nog even spannend, want via Roy Hendriksen en opnieuw Hobbelen werd het nog 3-4. Vijf minuten na die aansluitingstreffer vergrootte Grummel de marge weer naar twee en vlak voor tijd bepaalde Van Oostrum de eindstand op 3-6. Daardoor verstevigde Emmen de koppositie, maar uiteindelijk was het toch AZ dat kampioen werd met zes punten voorsprong. De tweede plek die Emmen destijds behaalde, betekende toen immers nog geen rechtstreekse promotie.

De enige andere keer dat we met drie doelpunten verschil wisten te winnen, was op 22 september 2006. Roy Stroeve was voor rust tweemaal trefzeker (waarvan één strafschop). Na rust benutte Kristof Aelbrecht namens FC Eindhoven ook een penalty, maar via Jannes Wolters en Geoffrey Verweij werd het uiteindelijk 1-4 in het Jan Louwers Stadion.

Stroeve en Van Oostrum zijn bovendien de spelers die het vaakst tegen FC Eindhoven scoorden; beide dertien keer. Stroeve had daar vijftien wedstrijden voor nodig, Van Oostrum 24.

Laatste keer
De laatste keer dat we op bezoek gingen bij FC Eindhoven was een gedenkwaardige avond op 29 april 2022. We verloren met 1-0 door een vroege treffer van Jasper Dahlhaus, maar toch voelde het als een overwinning. Door resultaten elders werden we die avond namelijk voor het eerst in onze historie kampioen van de Eerste Divisie. Een dag later werd dat kampioenschap gevierd met een rondrit door Emmen en een mooi kampioensfeest bij het stadion. Overigens kwamen in die wedstrijd van onze huidige selectie Lorenzo Burnet, Jari Vlak, Lucas Bernadou, Rui Mendes en Jeff Hardeveld in actie.

Spelers van beide clubs
Slechts acht spelers zaten in hun carrière bij de eerste selectie van zowel FC Emmen als FC Eindhoven: Bert Zuurman, Collin Seedorf, Donny de Groot, Jason Bourdouxhe, Jelle ten Rouwelaar, Mart Lieder, René Jansen en Sjors Paridaans. Daarnaast hebben Piet Buter en Theo Verlangen bij beide clubs als hoofdtrainer gefungeerd.

Klik hier voor de voorbeschouwing met Fred Grim!