Terug naar overzicht Terug

Uut De Aole Deus | FC Eindhoven – FC Emmen


Morgenavond kunnen we tegen FC Eindhoven een prestatie bereiken die nog nooit eerder is voorgekomen in de geschiedenis van onze club: een kampioenschap in het betaalde voetbal! Eén punt is daarvoor genoeg. Maar voordat we vooruit blikken, blikken we eerst nog even terug. We duiken in de historie van het affiche FC Eindhoven – FC Emmen!

Acht eerdere overwinningen
Dit duel stond ieder jaar dat wij in de eerste divisie speelden op het programma, 33 keer in totaal dus. Daarvan wonnen we er acht, pakten we elf keer een punt en wonnen de Eindhovenaren veertien keer. Tweemaal vond deze ontmoeting plaats in de beker, in 2006 en 2011. Beide keren ging FC Eindhoven door. Het andere treffen was een wedstrijd in de nacompetitie van 1998. Dat eindigde in 2-2.

De eerste keer
De eerste keer dat we op bezoek gingen in het Jan Louwers Stadion, was op 17 november 1985. Pascal Maas zette de thuisploeg al in de zevende minuut op voorsprong, waarna er verder geen doelpunten meer vielen. Het eindigde dus in een 1-0 overwinning voor FC Eindhoven. Emmen-coach Theo Verlangen stuurde destijds de volgende namen het veld op: Vos; Driebergen (46. Venema), Waalderbos, Bos, Nandlall; Postma, Fühler, Van der Weerd; Spaans, Pelleboer en Tortevski.

Doelpuntenfestijn in 1996
Onze grootste overwinning in Eindhoven boekten we op 20 januari 1996. Zo’n 1650 toeschouwers waren getuige van een waar doelpuntenfestijn. Het werd namelijk maar liefst 3-6! In de rust stond het 1-2, na twee doelpunten van ons huidig hoofd jeugdopleiding René Grummel. In het begin van de tweede helft zorgden Michel van Oostrum en Jan de Jonge voor een comfortabelere 1-4 voorsprong. Althans, het leek comfortabel. Binnen vijf minuten scoorde FC Eindhoven namelijk tweemaal, waardoor het weer helemaal terug in de wedstrijd was. Grummel completeerde zijn hattrick echter in de slotfase en ook Van Oostrum deed nog een extra duit in het zakje. Zo eindigde een memorabele avond in een 3-6 overwinning.

Laatste treffen
De tot nu toe laatste ontmoeting in en tegen Eindhoven was op 12 januari 2018. Elton Kabangu en Branco van den Boomen zetten de blauwwitten in de eerste helft op een 2-0 voorsprong. Omran Haydary deed in de 87e minuut nog wat terug, maar helaas was er niet genoeg tijd meer voor een gelijkmaker. Zo eindigde het in 2-1. Jeroen Veldmate en Keziah Veendorp speelden in die wedstrijd mee. Zij spelen ook dit seizoen voor onze club, net als Mart Lieder (hoewel hij momenteel geblesseerd is). Hij speelde destijds de volle negentig minuten voor FC Eindhoven en scoorde dat seizoen maar liefst dertig keer.

De laatste keer dat we in Eindhoven wonnen, was een seizoen daarvoor. Op 14 oktober 2016 scoorde Tim Siekman in de 66e minuut de enige goal van de wedstrijd en dus gingen we met drie punten terug naar Emmen.

Lieder, Seedorf en meer
Bij FC Eindhoven zien we morgenavond Collin Seedorf terug. Hij stond in de eerste helft van het seizoen 2020/2021 bij onze club onder contract. Naast Lieder en Seedorf hebben ook Bert Zuurman, Donny de Groot, Jason Bourdouxhe, Jelle ten Rouwelaar, René Jansen en Sjors Paridaans een verleden als speler bij beide clubs. Piet Buter en Theo Verlangen hebben dat als coach.