Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing Helmond Sport – FC Emmen


Voor FC Emmen is de volgende horde in de Keuken Kampioen Divisie een uitwedstrijd tegen Helmond Sport. Vrijdag om 21.00 uur wordt er afgetrapt in het SolarUnie Stadion in Helmond, waar 125 Emmen-supporters in het gastenvak zullen zitten. De wedstrijd wordt live uitgezonden op het open kanaal van ESPN.

Selectie
De competitiestart verliep niet zoals trainer Dick Lukkien dat voor ogen had. Met een gelijkspel tegen Telstar, een overwinning op ADO Den Haag en verliespartijen tegen FC Eindhoven en De Graafschap is de oefenmeester niet tevreden. Tot nu toe zijn de Emmenaren buitenshuis echter wel ongeslagen, een reeks die ze graag voortzetten.

Lukkien: “In de eerste drie wedstrijden hadden we beduidend meer kansen dan onze tegenstanders, maar maakten we ze niet af. Tegen De Graafschap moest het creëren van kansen beter, dat hebben we te weinig gedaan – maar ook de tegenstander creëerde weinig. Het was een gelijkwaardige wedstrijd die we verliezen omdat we de goals cadeau geven.”

Lukkien kan vrijdag geen beroep doen op Jasin Assehnoun, hij is op pad met de nationale ploeg van Finland. Woensdagavond stond de buitenspeler in de basis tijdens de oefeninterland tegen Wales (0-0). Zaterdag wacht voor hem een wedstrijd tegen Kazachstan.

Ook Miguel Araujo zal niet bij de selectie zitten, zijn werkvergunning is nog niet binnen. Verder zijn Rui Mendes, Luciano Carty, Lentini Caciano, Reda Kharchouch en Peet Bijen niet inzetbaar vanwege blessures. Lorenzo Burnet is nog een vraagteken.

Tegenstander
Helmond Sport eindigde vorig seizoen op een knappe twaalfde plaats in de Keuken Kampioen Divisie. Dat gebeurde met een selectie die op een aantal plaatsen is gewijzigd ten opzichte van het huidige seizoen. Zo waren Karim Loukili, Stijn van Gassel, Lance Duijvestijn en Alec van Hoorenbeeck vorig seizoen vaste krachten maar dragen zij inmiddels niet meer het Helmondse rood-zwart.

In de vier competitiewedstrijden van het huidige seizoen wist Helmond Sport één keer te winnen. Na verliespartijen tegen FC Den Bosch (2-0), Jong AZ (1-2) en MVV (3-2), wonnen de ‘Kattenmeppers’ vorige week met 1-0 van Jong PSV. De Eindhovenaren hadden weliswaar meer balbezit en meer doelpogingen, maar de thuisploeg ging er met de volle buit vandoor.

Lukkien: “Ze hebben naar mijn idee recht gehad op meer punten. Je ziet dat ze een duidelijk spelidee hebben met veel jonge jongens, waaronder goede huurlingen van Mechelen. Daardoor kunnen ze binnen wedstrijden nog wat wisselvallig zijn, maar kwaliteit hebben ze zeker. Toch vind ik dat wij dominant moeten kunnen zijn, zonder dat ik daarbij Helmond tekort wil doen.”

Historie
33 keer eerder reisden de Drenten af naar Helmond Sport voor een competitieduel, altijd op het tweede niveau. De balans is in het voordeel van de thuisploeg, die zeventien keer wist te winnen. Zeven keer eindigde dit affiche in een gelijkspel, negen keer won Emmen.

De allereerste ontmoeting dateert van 17 mei 1986. Hans Vincent en René van Tilburg bezorgden Emmen destijds een 2-0 nederlaag. Bij de Drentse ploeg van trainer Theo Verlangen stonden de huidige verzorger Jan Haak en scout Grads Fühler in de basis.

De vorige keer dat Helmond Sport FC Emmen ontving was in het seizoen 2017-2018. Youri Loen zette FC Emmen al vroeg op een 0-1 voorsprong, maar Arne Naudts maakte er voor het rustsignaal nog 1-1 van. Twaalf minuten na rust viel Steven Edwards in bij de thuisploeg en binnen tien minuten scoorde hij tweemaal, waarmee hij de eindstand op 3-1 bepaalde. Van de huidige selectie droeg alleen Jeroen Veldmate toen ook het Emmer logo.

De laatste overwinning voor Emmen was een seizoen eerder. Op 17 februari 2017 gingen de ploegen rusten met een 0-3 voorsprong voor Emmen dankzij doelpunten van Issa Kallon, Cas Peters en Frank Olijve. In de slotfase bepaalde Furghill Zeldenrust de eindstand op 1-3 door de eretreffer voor Helmond Sport te maken.

Maar liefst veertien spelers (en met Jan van Dijk één coach) hebben een verleden bij zowel Helmond Sport als FC Emmen. Onze huidige aanvoerder Veldmate is een van hen, maar onder andere ook Deniz Aslan, Peter Hofstede, Peter Uneken, Robert van Westerop, Sergio van Dijk en Stephen Warmolts vertegenwoordigden beide clubs.

De uitreeks voortzetten
Net als in ons eerste eredivisieseizoen worden de punten op dit moment vooral buitenshuis gepakt. Aan de sfeer op De Oude Meerdijk zal het niet liggen, maar de steun van de meereizende supporters speelt ongetwijfeld een rol bij de huidige goede uitreeks. Zowel tegen Telstar als tegen ADO Den Haag zat het gastenvak goed vol en ook tegen Helmond Sport zullen ruim 120 Emmenaren de ploeg naar de overwinning proberen te schreeuwen.

Helmond Sport – FC Emmen
Vrijdag 3 september, 21.00 uur
SolarUnie Stadion
Scheidsrechter: Rozendal