Terug naar overzicht Terug

Geslaagde sport- en spelmiddag op De Oude Meerdijk voor jonge vluchtelingen!


Vandaag, maandag 20 juni 2022, is het de ‘Internationale Dag van de Vluchteling’. Om begrip voor vluchtelingen te vragen en hun bijdragen aan de vrede te vieren organiseerde FC Emmen Naoberschap op zondag 12 juni een speciale sport- en spelmiddag. Zo’n honderd jonge vluchtelingen waren op deze zonnige middag te gast op De Oude Meerdijk. Met de FC Emmen-spelersbus werden ze opgehaald en naar het stadion gebracht. In het stadion werden er allerlei spelletjes georganiseerd, zoals ringwerpen, hockey en stond er een stormbaan. Natuurlijk werd er ook gevoetbald!


Samen met serviceclub Round Table 55 Emmen bood FC Emmen Naoberschap veel voetbalactiviteiten aan voor oorlogskinderen uit Oekraïne en ook kinderen uit het Emmer asielzoekerscentrum. Het moest vooral een erg leuke dag worden voor de jonge bezoekers aan De Oude Meerdijk. Niemand minder dan de burgemeester van Emmen, Eric van Oosterhout, mocht de ‘Internationale Dag van de Vluchteling’ aftrappen met een openingswoord. Zeker honderd kinderen luisterden aandachtig toe en mochten vervolgens meedoen aan voetbalclinics en andere leuke activiteiten.

Tijdens de ‘Internationale Dag van de Vluchteling’ is het belangrijk om de aandacht te vestigen op de benarde situatie van mensen die om verschillende redenen gedwongen zijn hun huis te ontvluchten. Zo wil FC Emmen samen met EFDN en het programma ‘Welkom In Ons Voetbal’ sport als middel inzetten om aandacht te vragen voor de integratie van jonge vluchtelingen, asielzoekers en migranten.

Zo wordt er naast deze speciale dag meer gedaan voor vluchtelingen in de omgeving. “We organiseren hier in de regio allerlei projecten. Waaronder ook met vluchtelingen. We geven bijvoorbeeld twee keer per week training bij het azc in Emmen en proberen zo ons steentje bij te dragen. Zo kunnen we ze helpen in hun ontwikkeling en kunnen we de glimlach weer terug krijgen op de gezichten van de vluchtelingen”, vertelt projectleider Marcel Sulmann.

Het evenement valt in de smaak bij de bezoekers. “We zijn heel erg blij dat mensen een beetje entertainment voor ons organiseren”, zegt een van de ouders. “Kinderen hebben dagen zoals deze echt nodig.” Ook twee meisjes uit het azc zijn blij met het evenement. “We vinden het echt heel leuk”, zeggen ze in koor. De kinderen kunnen niet op handtekeningenjacht want de spelers van FC Emmen zijn nog op vakantie. “Maar met de mensen die hier wel zijn, maken we er ook een heel leuke dag van”, zegt Sulmann.

De dag werd afgesloten met een schitterend optreden van Mike en Luuk van StreetSkills. Zij zijn freestylers die allerlei trucjes met de bal kunnen. Onder luid gejuich lieten zij de ene na de andere truc in de middencirkel zien aan de deelnemers. Hierna was de dag toch echt ten einde en vetrok iedereen weer met de spelersbus van FC Emmen.