Terug naar overzicht Terug

Gersom Klok: ambitieus in de sportwereld


Verschenen in de Emmer Courant en Coevorder Courant van 16 november 2021.

Gersom Klok speelde in drie seizoenen maar liefst 108 wedstrijden voor FC Emmen. Tegenwoordig is de Hardenberger actief bij HHC en heeft hij ook zijn eigen onderneming. Klok is ambitieus en zijn topsportmentaliteit komt nog steeds altijd naar boven drijven.

Gersom4Fit
Toen Gersom FC Emmen achter zich liet, begon hij direct met zijn eigen onderneming; Gersom4Fit. Hierin geeft de voormalig Emmenaar onder andere personal training en groepslessen. “Toen ik nog bij Emmen speelde, gaf ik al personal training en wat groepslessen. Ik merkte dat ik dat leuk vond, maar ik had zelf het idee dat het op een andere manier kon.”

Toen hij de kans kreeg om daarmee te beginnen, aarzelde Gersom niet en pakte hij de kans met beide handen aan. “Ik heb van mezelf een topsportmentaliteit en ik proef dat veel mensen dat ook zouden willen, alleen weten die mensen niet goed hoe ze dat moeten aanpakken.” Mensen helpen en begeleiden deed de rechtsback ook al in zijn periode bij FC Emmen.

Bij Emmen kreeg hij ook verschillende vragen met betrekking tot trainen en voeding. “Ik wilde hier niet in de adviserende rol, want bij Emmen was ik gewoon voetballer.” Nu combineert hij adviseren en voetballen wel; hij voetbalt tegenwoordig op amateurniveau bij HHC in Hardenberg.

Dick Lukkien
Al voordat Gersom bij FC Emmen kwam, kende hij trainer Dick Lukkien. Gersom speelde namelijk van 2006 tot 2010 bij BV Veendam, waar Lukkien destijds assistent-trainer was. Toen Gersom daarna bij HHC Hardenberg ging spelen, kwam hij Lukkien opnieuw tegen: “Wij hadden destijds Marcel Groninger als trainer bij HHC, hij was bevriend met Lukkien.” De oefenmeester van de Emmenaren was meerdere keren in Hardenberg wezen kijken en uiteindelijk kreeg Gersom de kans om terug te keren op een hoger niveau. “Ik ben iemand die me gelukkig snel kan aanpassen en ik wist van mezelf dat ik het aankon.” De verdediger ging voor zichzelf vier of vijf keer per week trainen om het aan te kunnen en dat wierp zijn vruchten af. “Ik was superfit toen ik aankwam en daardoor kon ik mij technisch en tactisch ook aanpassen.”

Het niveauverschil bleek voor Gersom weinig uit te maken en in Emmen veroverde hij al snel een basisplek. “Ik groeide in mijn rol en zo kreeg ik de ruimte van de trainer om mezelf te excelleren. Je kon je ei kwijt en ik werd een echte verbindingsspeler.”

Eredivisie
De voormalig Emmenaar kijkt nog altijd met een bepaalde belangstelling naar de Drentse formatie. “We hebben natuurlijk geschiedenis geschreven met de club en dat was een droom die uitkwam.”

In de play-offs tegen NEC speelde FC Emmen twee zeer verschillende wedstrijden. Na een 4-0 overwinning in Emmen, verloor de ploeg drie dagen later in Nijmegen met 4-1; wat uiteindelijk net genoeg was om de finale te bereiken. Gersom kan zich nog een mooi moment herinneren dat plaatsvond kort na afloop van die wedstrijd: “In de kleedkamer was er een rustig moment en toen zei opeens iemand: ‘NEC weet ook weer waar ze staan.’ We kropen door het oog van de naald, maar lagen alsnog met elkaar in een deuk.”

De eerste competitiewedstrijd in de eredivisie staat nog in Gersoms geheugen geschrift: “We werden later dat seizoen een campingelftal genoemd en zo werd er eigenlijk vanaf het begin naar ons gekeken. Maar we namen de eerste wedstrijd al sportieve revanche door te winnen op bezoek bij ADO.” In dat seizoen speelde Gersom zeventien wedstrijden mee en droeg hij regelmatig de aanvoerdersband.

De toekomst
De topsportmentaliteit komt bij alles naar boven drijven en hierdoor is Gersom ook nog lang niet uitgekeken op de sportwereld. “Ik wil altijd wel wat in de voetballerij blijven doen, wellicht als trainer of als begeleider in het krachthonk.”

De Hardenberger wil zich ‘in zijn element’ voelen bij een dergelijke functie. “Ik wil actief bezig zijn en mijn kwaliteiten goed benutten.” De naam Gersom Klok zullen we ongetwijfeld nog wel vaker gaan horen, gezien de ambities van de promotieheld.