Terug naar overzicht Terug

Fortuna brengt FC Emmen weer geluk


Afgaande op de statistieken kon FC Emmen zich in Sittard geen buil vallen. Immers van de tien voorgaande onderlinge duels in het Limburgse werd geen enkele keer verloren, wel zeven keer gewonnen en drie keer gelijkgespeeld. Een leuk gegeven natuurlijk maar het bood geen zekerheid over de afloop van de elfde botsing. Maar ondanks dat er weer andere elftallen met andere spelers op het veld stonden werd de statistiek geen geweld aan gedaan: FC Emmen blijft Sittard als een verkapte thuiswedstrijd beschouwen en was vanaf de eerste minuut heer en meester.
Trainer Azing Griever begon met een verrassing in de opstelling door het laten debuteren van Marcel Piesche als rechterverdediger. De verwachting was eigenlijk dat Pele van Anholt daar gezien zijn goede invalbeurt in Veendam zou staan maar de Heerenvener had maandag ook in het beloftenteam geacteerd en was niet helemaal okselfris. Piesche was echter niet direct een openbaring en lijkt nog wel een paar stappen te moeten maken om zich op dit niveau te handhaven. Marcel Piesche droeg het rugnummer twee en zijn collega bij Fortuna was Guiliano Diaz. De jonge Limburger zal deze vrijdagavond niet zo snel vergeten. Hij werd namelijk negentig minuten lang door Eldridge Rojer gedold die met zijn hogere versnelling een voortdurende plaag voor Diaz was. Zijn trainer Wim Dusseldorp liet hem desondanks staan omdat hij vond dat de andere verdedigers hem meer te hulp hadden kunnen schieten. In de derde minuut was het al raak toen Rojer zijn opponent liet staan, voortrok en Jeffrey de Visscher bij de tweede paal binnen tikte: 0-1.


Jeffrey de Visscher (links) bedankt zich bij Eldridge Rojer.

Hans Denissen in de voorbereiding op de 0-2.


Een droomstart dus en FC Emmen ging in een hoog tempo door. Twee minuten later leverde een identieke combinatie als bij de 0-1 een hoekschop op. Een vrije trap van Hans Denissen werd met moeite door doelman Danny Wintjes gestopt en een goede combinatie met Hans Denissen en Jeffrey de Visscher leverde net geen succes op. Denissen kreeg in de 20e minuut zijn tweede mogelijkheid om zijn bijzondere vrije trap te demonstreren. Hoewel de afstand zo’n dertig meter was bleek geen muur en doelman Wintjes tegen de befaamde dwarrelbal bestand: 0-2. ,,Hier zaten we op te wachten, om zo aan een wedstrijd te beginnen”, zei een opgeluchte trainer Griever. ,,We willen steeds vanaf het begin druk zetten en kansen via de zijkanten creëren en vanavond lukte dat eindelijk.” Na de 0-2 blies FC Emmen wat stoom af waardoor Fortuna iets kon terug doen maar dat was eigenlijk minimaal. Alleen een schot van Ramon Voorn mocht een kansje worden genoemd maar daar had doelman Harm Zeinstra geen moeite mee. Op slag van rust manoeuvreerde FC Emmen zich helemaal in een veilige positie toen Ruud ter Heide een voorzet van de prima spelende Richard Stolte afrondde voor de 0-3.

De Emmer bank is in hogere sferen: trainer Griever (rechts) heeft nog wat voorbehoud. 


Voor de tweede helft was het natuurlijk de vraag wat Fortuna-trainer Wim Dusseldorp nog uit de hoge hoed kon toveren om FC Emmen te verontrusten. Hij liet centrale verdediger Grabovac in de kleedkamer achter en verving hem door de Braziliaan Diogo Pinheiro die naast spits Fabio Caracciolo ging spelen. Het spelbeeld veranderde daardoor iets maar de eerste opgelegde kans in de tweede helft was toch voor FC Emmen. Jeffrey de Visscher werd door Eldrigde Rojer op maat bediend en De Visscher had vervolgens alleen nog doelman Wintjes voor zich die echter de 0-4 kon verhinderen. Vervolgens was er een fase waarin FC Emmen wat slordiger speelde en veel onnodig balverlies zorgde er voor dat de thuisploeg zich wat beter kon manifesteren. Zo moest een Emmer verdediger doelman Zeinstra op de doellijn te hulp schieten en in de 68e minuut maakte Diogo zich in het centrum goed vrij en passeerde Zeinstra: 1-3. Dat had het sein tot een alles of niets offensief van de Limburgers moeten zijn maar dat kwam er niet van. Integendeel, want FC Emmen kreeg in de resterende ruim twintig minuten zoveel echte goede mogelijkheden dat de score veel hoger had kunnen of eigenlijk moeten oplopen. Richard Stolte, Hans Denissen, Jeffrey de Visscher, Tjaronn Chery en Milos Malenovic in volgorde van opkomst lieten de kansen echter onbenut.
De slotfase werd nog even ontsierd door een incidentje rond Fortuna aanvaller Fabio Carraciolo die Tjaronn Chery tegen de grasmat duwde wat zijn  tweede gele kaart opleverde. Hij was moeilijk tot bedaren te krijgen maar door zijn optreden moest Fortuna de laatste acht minuten ook nog met tien man uitspelen. FC Emmen vond het prima natuurlijk en trainer Griever kon ontspannen verzuchten: ,,Dit hadden we nodig.”
Fortuna Sittard-FC Emmen 1-3. 3. De Visscher 0-1, 20. Denissen 0-2, 45. Ter Heide 0-3, 68. Diogo 1-3. Scheidsrechter: Tulleners. Rode kaart (twee maal geel): 82. Caracciolo (Fortuna). Gele kaart: De Boer, Shakison (Fortuna), Chery, Zimmerman FC Emmen). Toeschouwers: 2809.
Fortuna Sittard; Wintjes: Shakison, Liard, Grabovac (46. Diogo), Diaz, Voorn, Hofstede, De Boer, Kotbani, Caracciolo, Di Lallo (46. Riyani).
FC Emmen; Zeinstra: Guus de Vries, Zimmerman, De Groot, Piesche (80. Van Anholt), Stolte, Chery, Denissen, Rojer (85. Malinovic), Ter Heide, De Visscher.

  

 

Eldridge Rojer was niet te stoppen.

 

Supporters bedankt!