FC Emmen zet opmars voort met winst op VVV

Frank Olijve (links) en Alexander Bannink: een succesvolle combinatie bij de 2-0. Pim Balkestein (4) is het er blijkbaar niet mee eens.

Tim Siekman remt Yuki Otsu af (Foto’s: Gerrit Rijkens).

FC Emmen-trainer Joop Gall had zijn spelers voor gehouden dat VVV-Venlo van een hoger niveau was dan FC Oss dat in de laatste thuiswedstrijd met 5-0 was gekraakt. En ook na de 2-0 winst van zijn ploeg op de formatie uit Noord-Limburg bleef hij achter die mening staan. ,,VVV is absoluut geen kleine ploeg en in de beginfase kreeg het ook kansen mede omdat wij niet scherp begonnen. Maar na dat sterke eerste kwartier van VVV stonden er een paar mensen op en heeft VVV in de rest van de eerste helft geen kansen meer gehad. Wij wel en het had bij rust ook wel 2-0 of 3-0 kunnen staan. Na rust wordt het ons wat gemakkelijker gemaakt door die rode kaart voor Leon de Kogel hoewel een man meer natuurlijk niet altijd een voordeel is. Voor ons echter wel en we maakten oom vlot de 2-0. Daarna werd het af en toe wat frivool maar wat geeft het, de mensen willen vermaakt worden en dat is gebeurd. Complimenten voor deze groep, we hebben een lekker ploegje met twee goede spitsen.” Dat laatste was een verwijzing naar een discussie in de media wie de voorkeur geniet: Bergkamp of Weghorst. Gall kiest voor eerstgenoemde en gelet op de resultaten van de laatste weken is die keuze wel verklaarbaar.

Quenten Martinus haalt uit, rechts Guus Joppen.

Een artistieke poging van Frank Olijve (links). (Foto’s: Boudewijn Benting)

Dat VVV van plan was de twee forse nederlagen van de laatste weken weg te spoelen, was in de beginfase duidelijk. Zo moest na een klein kwartier de bal van de Emmer doellijn worden gekopt na een inzet van Pim Balkestein terwijl doelman Peter van der Vlag al geslagen was en Jerold Promes raakte zelfs de lat. Amper een minuut later redde Van der Vlag op een inzet van Prince Rajcomar. FC Emmen kwam niet echt aan druk maken toe waardoor VVV een optisch overwicht kreeg en dus ook een paar reële kansen. Maar vrij kort daarna ontworstelde FC Emmen zich aan de pressie van de Limburgers en werd vooral gevaarlijk via de deze avond bijna ongrijpbare vleugelspitsen Leandro Resida en Quenten Martinus. Een voorzet van Martinus werd op een haar na gemist door Bergkamp, een schot van Martinus eindigde in een hoekschop en een vrije trap van diezelfde Martinus belandde in de knuisten van doelman Mäempää. Vijf minuten voor de pauze zorgde de tweede Emmer hoekschop voor totale chaos in het strafschopgebied van VVV maar Tim Siekman, Frank Olijve en Alexander Bannink vonden steeds een Limburgs been op hun weg.

Leon de Kogel in afwachting van een rode kaart na de overtreding op Tim Siekman (links). (Foto: Gerrit Rijkens).

VVV-trainer René Trost verving na rust spits Prince Rajcomar door Leon de Kogel. De van FC Utrecht gehuurde aanvaller hoopt in Venlo meer speeltijd te krijgen maar in Emmen werd dat beperkt tot tien minuten. Een overtreding op Tim Siekman kostte hem namelijk een rode kaart. Op dat moment leidde FC Emmen wel al met 1-0 dankzij een treffer van Leandro Resida na een fraaie aanval. FC Emmen bleef daarna domineren en bouwde na ruim een uur spelen de voorsprong uit naar 2-0 via Alexander Bannink die zijn doelpuntenproductie daarmee op vijf bracht. FC Emmen liet daarna af en toe fraaie combinaties zien en de een-tweetjes vlogen over het veld. Tot meer goals leidde het echter niet hoewel Frank Olijve er in de 71e minuut erg dicht bij was. Hij leek met een prachtige curve bal te scoren maar het ronde ding vloog enkele centimeters naast. Voor VVV-coach René Trost waren de druiven zuur. ,,Ik had De Kogel er ingebracht omdat hij de bal gemakkelijker vasthoudt maar na die rode kaart strafte FC Emmen het goed af. We hebben het echter aan ons zelf te wijten want in het eerste kwartier hadden we de kansen om op voorsprong te komen en dan zou het voor FC Emmen lastig kunnen worden.”

FC Emmen-VVV-Venlo 2-0. 51. Resida 1-0, 64. Bannink 2-0. Scheidsrechter: Boot. Rode kaart: 55. De Kogel (VVV). Gele kaart: Rozema  (FC Emmen), Post en Türk (VVV). Toeschouwers: 2367.
FC Emmen: Almeida, Luis Pedro, Siekman, Metaj, Olijve, Rozema (80. Dantuma), Bannink (88. Almubaraki), Resida, Bergkamp (75. Weghorst), Martinus.
VVV-Venlo: Mäempää; Joppen, Promes, Balkestein, Fleuren, Post, Túrk (67. Cooper), Kruysen, Reimerink, Rajcomar (46. De Kogel), Wolters (61. Otsu).