Terug naar overzicht Terug

FC Emmen wint Cedris Waarderingsprijs 2021


Het project ‘Naoberschap Inside’ van FC Emmen Naoberschap, de maatschappelijke tak van de club, heeft de Cedris Waarderingsprijs gewonnen. Deze jaarlijkse prijs beloont bijzondere initiatieven die zich op een innovatieve manier inzetten om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. De jury, onder leiding van Job Cohen, was dusdanig onder de indruk van het project van FC Emmen én een project van WerkSaam Westfriesland, dat werd besloten om dit jaar niet één, maar twee winnaars aan te wijzen.

De beide winnaars werden gekozen uit vijftig inzendingen. “Het zijn stuk voor stuk prachtige initiatieven, die allemaal bijdragen aan een inclusievere arbeidsmarkt”, aldus Job Cohen. “Maar deze projecten sprongen er echt uit. We vonden het zo lastig om een keuze te maken, dat we besloten om twee winnaars aan te wijzen.” Presentator Marcel Bamberg reisde daarom af naar Hoorn en Emmen om de winnaars te verrassen op hun werkplek. Daar kregen ze de Waarderingsprijs én een cheque van 2.500 euro uitgereikt. 

Naoberschap Inside
Ook FC Emmen Naoberschap, de maatschappelijke tak van de club, reageerde enthousiast op de winst. In het project ‘Naoberschap Inside’ worden gedetineerden uit de Penitentiaire Inrichting (PI) Veenhuizen, die in de laatste fase van hun straf zitten, begeleid richting een plek op de arbeidsmarkt. Daarbij sporten ze samen en maken ze actief gebruik van de 11 kernwaarden van de voetbalclub, zoals discipline, ambitie en vertrouwen. Het bedrijvennetwerk van FC Emmen wordt ingezet om werkplekken aan te kunnen bieden. “De resultaten van jullie project laten zien dat het een succesvol concept is: tien ex-delinquenten hebben een baan gevonden via het netwerk van FC Emmen”, aldus de jury. “En het gaat om meer dan alleen arbeidsparticipatie: deelnemers kunnen dankzij het project op een goede manier herintreden in de samenleving. Dat draagt bij aan het overbruggen van maatschappelijke vooroordelen.”

‘Mooie stimulans’
“Deze prijs geeft aan dat we enorm op de goede weg zijn”, aldus projectleider Marcel Sulmann van FC Emmen. “We kunnen nu alleen nog maar vooruit en daar zijn we hartstikke blij mee. Het geld is een mooie stimulans om het project verder uit te breiden en door te gaan op de ingeslagen weg.”

Jan-Roelof van der Spoel van de PI in Veenhuizen benadrukt het belang van het project. “We proberen er op allerlei manieren voor te zorgen dat een detentie ook bijdraagt aan het leven een andere wending geven. Dat het leidt tot een delict-vrij bestaan. Dat kunnen we niet alleen, daar hebben we ketenpartners zoals FC Emmen voor nodig.”