Terug naar overzicht Terug

FC Emmen weer met lege handen


De competitie is inmiddels tot bijna de helft gevorderd en het loopt bij FC Emmen nog steeds niet naar wens. Er wordt doorgaans goed gevoetbald maar het wordt maar niet in punten omgezet. Waaraan het schort is de grote vraag. Aan de breedte van de selectie zal het niet liggen want die is met 27 spelers aan de royale kant. Hoewel, wat heet royaal want tegen Go Ahead Eagles waren om uiteenlopende redenen liefst tien spelers niet beschikbaar. Een belangrijk punt is wellicht hoe de ideale basisopstelling er bij FC Emmen moet uit zien. Waar Go Ahead Eagles het seizoen tot nu toe in feite slechts elf spelers in de basis heeft laten opdraven, is het bij FC Emmen nog steeds zoeken naar de ideale formatie. De verdediging staat redelijk maar op het middenveld en aanval is het steeds maar schuiven zonder dat het tot betere resultaten leidt.


Shkodran Metaj krijgt een steuntje in de rug.

   

Ergens in de massa staat doelpuntenmaker Shkodran Metaj

Hoewel dus de defensie meestal een voldoende haalt, liet het zich al in de beginfase even overrompelen door een fel startend Go Ahead Eagles. Xander Houtkoop speelde in de vijfde minuut zijn directe tegenstander uit, lanceerde een voorzet richting Marnix Kolder die nota bene in het centrum zo vrij als een vogeltje de bal langs Peter van der Vlag kon schuiven. . ,,Een geweldige aanval, zo uit het boekje”, vond Eagles trainer Erik ten Hag. Bij FC Emmen wilde men die pagina uit het boekje er uiteraard liever uitscheuren. Het betekende weer dat een ophaalrace moest worden ingezet maar die kwam in de eerste helft niet echt uit de verf. Wel kon het beginoffensief van de thuisclub worden afgezwakt maar aanvallend werd er te weinig gebracht. Een vrije trap op een aantrekkelijke afstand in de muur van Shkodran Metaj na een klein half uur spelen en een mogelijkheid voor Anmar Almubaraki zeven minuten voor rust was het wel zo ongeveer. Aan de andere kant was Xander Houtkoop akelig dicht bij de 2-0 geweest door in de 34e minuut de staander te teisteren.

 

Wout Weghorst in duel met Joey Suk (8)

 

Norair Mamedov wordt achterna gezeten door Misidjan en Schuurman (24)


In de rust de puntjes op de I zetten leidt bij FC Emmen meestal tot een opleving en dat was ook in de sfeervolle Adelaarshorst het geval. FC Emmen kwam sterk uit de startblokken en nu kwamen ook de kansen. In de tweede minuut al kwam Wout Weghorst in goede positie maar zijn inzet leidde slechts tot een hoekschop. FC Emmen was opeens voortdurend op de helft van Go Ahead Eagles te vinden en kreeg tien minuten na de pauze de beloning voor de durf die het toen toonde. De gelijkmaker was geen alledaagse want Shkodran Metaj haalde vanaf een meter of 25 hard en laag uit: 1-1. De thuisploeg herpakte zich daarna en en kreeg kansjes via Kolder en Promes.

De wedstrijd werd steeds boeiender omdat duidelijk aan beide zijden voor de volle winst werd gespeeld. Dat leek de thuisclub beter af te gaan toen Quincy Promes twaalf minuten voor tijd zijn ploeg op 2-1 zette. Ook hier een schot van afstand waarbij Peter van der Vlag de bal nog wel beroerde maar niet meer dan dat. Een domper voor de Emmenaren die toch wel een gelijkspel in het hoofd hadden. Met Ruud ter Heide voor de geblesseerde Kelvin Maynard ging FC Emmen de slotfase in, maar de mogelijkheden waren vooreerst aan de Eagles voorbehouden. Peter van der Vlag kreeg een fiks aantal schoten te verwerken maar wilde niet meer zwichten. Een keertje was hij kansloos toen Houtkoop op een meter voor de doellijn in balbezit kwam maar op wonderbaarlijke wijze de bal nog over wist te lepelen.

 

Antoine van der Linden (4), Ruud ter Heide en Wout Weghorst in de Deventer doelmond (Foto’s Bennie Wolbers).

 FC Emmen had echter het laatste woord. In de extra tijd kreeg Marvin Wijks een droomkans op de gelijkmaker maar schot recht tegen doelman Marsman op. Het paste volledig in het beeld van een zonder fortuin spelend FC Emmen. Eldridge Rojer kreeg daarna nog een kansje maar zijn schot miste kracht. Het was weer net-niet en het kwartje was wederom niet gevallen. Bekende spreuken die echter wel een perfecte omschrijving voor de inspanningen van FC Emmen vormen.
Go Ahead Eagles-FC Emmen 2-1. 5. Kolder 1-0, 55. Metaj 1-1, 78. Promes 2-1. Scheidsrechter: Kamphuis. Gele kaart: Maynard (FC Emmen). Toeschouwers: 4623.
Go Ahead Eagles: Marsman; Misidjan, Jop van der Linden, Peters (68. Antonia), Karami, Overgoor, Suk, Promes, Houtkoop, Kolder, Schuurman (82. Heerkens).
FC Emmen; Van der Vlag; Bakkati, Maynard (80. Ter Heide), Antoine van der Linden, Kunst, Wijks, Velda, Metaj, Almubaraki (76. Rojer), Mamedov, Weghorst.