FC Emmen weer in het goede spoor

Het is niet altijd wat het lijkt in de Jupiler League. Na het verlies tegen de koploper zou FC Emmen best in een dipje kunnen belanden. Almere City FC leek echter na de verrassende uitzege op FC Eindhoven de weg naar boven te hebben ingeslagen. Beide stellingen bleken vrijdagavond in het kletsnatte en winderige Almere echter niet houdbaar. FC Emmen won volkomen verdiend met 4-1 van de thuisploeg en toonde geen spoor meer van het onzekere spel van een week geleden.

Roland Bergkamp op weg naar de 1-2.

Alexander Bannink zet een tegenstander op het verkeerde been.

Trainer Joop Gall was vanzelfsprekend in zijn nopjes met het resultaat. ,,We doen weer mee”, zei hij opgelucht. ,,We moesten revanche op ons zelf nemen na de vorige week terwijl je wist dat Almere tegen FC Eindhoven een goed resultaat had behaald. Dan heb je ook nog met de weersomstandigheden te maken maar na een wat mindere fase na de 1-1 hebben we toch de wedstrijd bepaald. We hadden op zich pech dat Roland Bergkamp er na een helft af moest wegens onwillige hamstrings maar we zijn in de gelukkige omstandigheid dat we met Wout Weghorst er zo een andere goede spits in kunnen zetten. Na die prachtige 1-3 van Alexander Bannink was de wedstrijd in feite gelopen.”

Collega Fred Grim van Almere City zat er minder enthousiast bij. ,,We wisten dat FC Emmen een tik had gehad en zich wilde revancheren. Dan moet je zo’n wedstrijd met het mes tussen de tanden aan gaan, maar dat hebben we niet goed gedaan. We hebben een goede les gehad vanavond.”

Spitsuur voor het doel van Almere City met Roland Bergkamp als middelpunt.

Leandro Resida legt aan (Foto’s: Bennie Wolbers).

In de ongebruikelijke opstelling was het bij FC Emmen wel even wennen. Zo moest Leandro Resida als middenvelder consequent bij balverlies zijn tegenstander op te zoeken. Dat ging soms net goed maar hij kon toch op een goede wedstrijd terug kijken. Dat kon ook Roland Bergkamp de spits die maar niet kon scoren. Hij schoot in Almere twee maal raak en bracht zijn totaal op negen. De eerste was uit een strafschop nadat Vincent Janssen bij een Emmer hoekschop hands had gemaakt.  De tweede goal was een fraaie met Kevin Görtz als aangever met een steekpass en vervolgens schoot Bergkamp diagonaal in. Daar tussen door had Almere City evenwel gelijk gemaakt. Rodney Sneijder stond aan de basis en Janssen maakte zijn foutje goed door Peter van der Vlag te passeren.

Na de 1-2 ruststand kreeg FC Emmen de wind en de regen in de rug en dat speelde aanzienlijk gemakkelijker. Hoewel het weinig had gescheeld of direct na rust was de gelijkmaker gevallen. Luis Pedro dacht ten onrechte een vrije trap mee te krijgen, dacht daar even te lang over waardoor Jason Oost een kans kreeg maar Tim Siekman wist de inzet van de lijn te halen. FC Emmen bepaalde vervolgens het spelbeeld en in de 52e minuut accentueerde Alexander Bannnink dat met de mooiste goal van de avond door vanaf een meter of 25 uit te halen waarop doelman Marco van Duin geen antwoord had. Vier minuten later zorgde Bannink voor 1-4 na een situatie waarin ook Wout Weghorst en Leandro Resida een aandeel hadden.

Almere City coach Fred Grim had na een uur spelen al zijn aanvoerder Jason Oost vervangen wat een teken van grote ontevredenheid was. De thuisploeg kreeg nog een mogelijkheid om tot 2-4 te verkleinen via invaller Tim Receveur maar Peter van der Vlag stak daar een stokje voor. Bij FC Emmen mochten Frits Dantuma en Yannick de Wit in de slotfase het werk van Sander Rozema en Oebele Schokker afmaken. De niet altijd consequent fluitende scheidsrechter Lindhout gaf ze nog twee minuten extra tijd zonder dat het spelbeeld veranderde. FC Emmen won voor de derde maal na de winterstop een wedstrijd waarin het vier maal scoorde. Dat weegt zwaarder dan de uitglijder tegen FC Dordrecht.

Almere City FC-FC Emmen 1-4 (1-2). 16. Bergkamp (strafschop) 0-1, 27. Janssen 1-1, 39. Bergkamp 1-2, 52. Bannink 1-3, 56. Bannink 1-4. Scheidsrechter: Lindhout. Gele kaart: Janssen (Almere City), De Groot, Van der Vlag (FC Emmen). Toeschouwers: 830.
Almere City FC: Van Duin; Aktaou, Toet, Keller, Sven Nieuwpoort, Kip (73. Browne), Sneijder, Oost (63. Recevuer), Dissels (63. Serrarens), Hoefdraad, Janssen.
FC Emmen: Van der Vlag; Görtz, Luis Pedro, De Groot, Siekman, Bannink, Rozema (84. De Wit), Resida, Schokker (77. Dantuma), Bergkamp (46. Weghorst), Martinus.