Terug naar overzicht Terug

FC Emmen voor 25e maal naar Langeleegte


De derby op de wat onwennige zondagmiddag is wat de stand op de ranglijst betreft niet bepaald een topper. Nummer zestien SC Veendam krijgt immers bezoek van het op de zeventiende plek staande FC Emmen. Maar het is voor beide ploegen natuurlijk van eminent belang om juist nu een goed resultaat neer te zetten. Verlies kan betekenen dat de rode lantaarn, nu nog in bezit van AGOVV, weer in Drentse of Groningse handen over gaat.


 Ondanks de lage klassering kan met enige goede wil toch voor zowel SC Veendam als FC Emmen van een licht stijgende lijn worden gesproken. De ploeg van trainer Gert Heerkes verraste de vorige week met een gelijkspel na een hopeloos lijkende 2-0 achterstand bij Go Ahead Eagles. De kolonisten toonden karakter door in de laatste twintig minuten een 2-0 achterstand in een 2-2 uitslag om te draaien. Om daarmee hun vroegere coach Joop Gall een slechte nachtrust te bezorgen. FC Emmen verloor weliswaar verloor van Willem II maar speelde zeker niet slecht. De twee goals werden uiterst ongelukkig weggegeven en waren absoluut vermijdbaar.

FC Emmen hoopt uiteraard dat het a.s. zondag eindelijk eens een keertje mee zit. De start met één punt uit vijf wedstrijden is inmiddels de slechtste in het bestaan van FC Emmen als profclub. Dat stond op twee punten in het seizoen 2009/10. De seizoenen 2003/04 en 2004/05 werden beiden begonnen met drie punten uit vijf duels. Dat gold ook voor 1986/87 maar toen leverde een overwinning nog twee punten uit. Volgens de huidige maatstaf zouden dat er vier zijn geweest.

De eerste derby op de Langeleegte stamt uit het eerste seizoen van Emmen in het betaalde voetbal. Op 10 mei 1986 werd het liefst 5-0 voor de geelzwarten die dat seizoen naar de eredivisie promoveerden terwijl Emmen dus een nieuwkomer was. De eerste zege van Emmen werd op 21 november 1992 behaald toen er na negentig minuten een 1-3 stand op het scorebord stond. De laatste keer dat FC Emmen in Veendam won is ruim zeven jaar geleden. Op 19 maart 2004 wonnen de Emmenaren met 3-1.
 
Een beeld uit de eerste SC Veendam-Emmen in 1986. Links Emmen doelman Edwin Prins en rechts Alex Klompstra.

FC Emmen gaat een drukke periode tegemoet want in een tijdsbestek van zeven dagen staan drie duels op het programma. Het begint met de derby tegen SC Veendam, de woensdag er na moet FC Emmen voor de beker naar FC Eindhoven en op zaterdag 24 september komt FC Volendam op bezoek. Een bijzonder zware week dus waarin het uiterste van de selectie zal worden gevergd.