FC Emmen verrast met gelijkspel in Breda

Het enige wat FC Emmen in de huidige competitie nog niet had gepresteerd was een gelijkspel behalen. Aan dat ‘gemis’ is een eind gekomen door in Breda het favoriet geachte NAC op 2-2 te houden. Het was een wedstrijd waarin het resultaat tot in de extra tijd nog niet vaststond maar een ontstellend hard werkend FC Emmen kon na negentig plus twee minuten tevreden met de uitslag de busreis aanvaarden.

Het eerste kwartier heelhuids doorstaan en van daaruit verder werken was wellicht de gedachte bij FC Emmen in het bijna geheel gevulde Bredase stadion. Dat leek te gaan werken vooral ook omdat de thuisclub al in de tweede minuut moest wisselen toen Divine Naah na een botsing met Gaby Jallo per brancard het veld af moest. De onderbreking kostte twee minuten en haalde het ritme er iets uit. Niet voor lang echter want NAC opgezweept door het publiek dat ondanks de magere prestaties gewoon achter de ploeg blijft staan, greep snel weer het initiatief en de Emmer defensie begon te wankelen. Een halve misser van Gaby Jallo had eigenlijk al de 1-0 moeten zijn maar Kevin Brands raakte de staander. Het was uitstel van executie want amper een minuut later lag de openingstreffer toch achter doelman Dennis Telgenkamp. Sjoers Ars kwam vrij te staan en dan is de kans levensgroot dat hij scoort.

Sander Rozema kopt, rechts kijkt Luis Pedro toe.

Jelle ten Rouwelaar is verslagen: 1-1.

De twaalfde man, 13.500 sterk, waar tegen FC Emmen ook moest opboksen.

NAC zag echter geen kans om in de eerste helft door te drukken. Wel kreeg het nog een maal de gelegenheid om te scoren toen Derre Kwee een foutje maakte en Kevin Brands in scoringspositie kwam. Hij stuitte echter op de prima reagerende doelman Telgenkamp. Daarmee was wat de thuisclub betrof de koek eigenlijk wel op. FC Emmen bracht steeds meer tijd op de helft van NAC door en kreeg ook een paar kansen. De eerste was nota bene voor de mee naar voren gestormde Derre Kwee die echter de prima voorzet van Frank Olijve grandioos miste. De uitgelezen mogelijkheid op de gelijkmaker had echter Marcel Seip. In de 45e minuut had hij een vrije trap van Jurjan Mannes maar voor het inkoppen maar raakte de bal volkomen verkeerd.

NAC begon de tweede helft weer met een offensief en de Emmer verdediging had af en toe de handen vol. Er was soms kunst en vliegwerk voor nodig om overeind te blijven foutjes zoals in de beginfase van het duel bleven uit. Bovendien liet de arbitrage zich niet door het fel meelevend publiek onder druk zetten. Zoals in de 52e minuut toen een goal van Sjoerd Ars wegens buitenspel werd afgekeurd. Vijf minuten later werden de inspanningen van de Emmenaren beloond met de gelijkmaker. Een vrije trap van Jurjan Mannes vanaf de rechterzijkant werd bij de tweede paal door Sander Rozema ingekopt 1-1. Nadat Kevin Brands een mogelijkheid had verprutst herhaalde FC Emmen het kunststukje zoals bij de gelijkmaker, maar deze keer kon Sander Rozema de vrije trap van Jurjan Mannes niet verzilveren.

Luis Pedro aan de bal, Frank Olijve houdt hem in de peiling.

Jelle ten Rouwelaar dacht het op één been te kunnen doen.

Rick ten Voorde haalt uit voor de 1-2.

Luis Pedro (3) kopt in de extra tijd nog op de lat (Foto’s: Gerrit Rijkens).

NAC begon nerveus te worden. Het publiek liet de ploeg af en toe ook vallen en dat werd nog erger toen FC Emmen op voorsprong kwam. Uit de eerste hoekschop van FC Emmen in de 69e minuut kreeg Rick ten Voorde indirect de bal voor zijn linkervoet na terugleggen van Marnix Kolder en haalde snoeihard uit 1-2. Vijf minuten later was Frank Olijve dicht bij de derde treffer maar miste net. Trainer Robert Maaskant wisselde twee maal zonder dat het veel effect leek te hebben. Voor FC Emmen was inmiddels het grote billenknijpen begonnen. Een verrassende uitslag zat in het verschiet voor de keihard werkende Emmenaren maar vijf minuten voor het einde glipte de driepunter FC Emmen alsnog door de vingers. De behendige invaller Elson Hooi schoot in het strafschopgebied tegen de arm van Streutker aan en dat werd gewaardeerd met een strafschop. Niet vaste nemer Brands belastte zich met de uitvoering maar Mats Seuntjes die vlekkeloos inschoot 2-2. Met nog een handvol minuten te spelen nam de spanning toe. Ex-Emmenaar Luis Pedro deed zijn oude club bijna de das om door op de lat te koppen en werkte de rebound naast, maar FC Emmen slaagde er in het gelijke spel over de streep te brengen.

NAC Breda-FC Emmen 2-2. 12. Ars 1-0, 57. Rozema 1-1, 69. Ten Voorde 1-2, 87. Seuntjes (strafschop) 2-2. Scheidsrechter Higler. Gele kaart: Olijve (FC Emmen). Toeschouwers: 13.500
NAC Breda: Ten Rouwelaar; Mulder, Dingsdag (71. Suk), Luis Pedro, Gorter, Stam (71. Hooi), Brands, Naah (4. Matic), Stam, Brangs, Naah (4. Matic), Verbeek, Ars, Seuntjes.
FC Emmen: Telgenkamp; Kwee, Seip, Streutker, Jallo, Olijve, Mannes, Rozema, Gyasi, Kolder, Ten Voorde.