FC Emmen verliest voor het eerst in Sittard

Vooropgesteld: het was in het Trendwork stadion een genoeglijke avond. Veel sfeer en een wedstrijd die lang alle kanten op kon. FC Emmen daarin een behoorlijk aandeel want de ploeg van trainer Hake speelde aanvankelijk een prima wedstrijd. Diverse spelers die een week eerder tegen FC Dordrecht totaal niet uit de verf kwamen, speelden nu een goede wedstrijd. Shkodran Metaj bijvoorbeeld deed het uitstekend maar ook de vleugelspitsen Elson Almeida en Randy Wolters deden van zich spreken. René Hake had het team wel op twee plaatsen gewijzigd door het afhaken van Kay Velda en Michel Poldervaart: twee spelers die vorig seizoen ook meestal in de lappenmand waren te vinden. Jeffrey de Visscher stond verder op nummer tien en had daar zichtbaar plezier in. Toch vielen er in de eerste helft ook schoonheidsfoutjes waar te nemen. De centrale verdedigers Kevin Görtz en Bart de Groot passten bij het opkomen in de voeten van een tegenstander wat hachelijke situaties opleverde. Ook Jorrit Kunst bezondigde zich daar aan. Wat kansen betrof was de eerste helft redelijk in evenwicht. Gommans, Hoesen en Ricksen hadden mogelijkheden voor de thuisclub en Randy Wolters, Mike Koenders en Ruud ter Heide voor FC Emmen. Laatstgenoemde leek vijf minuten voor de pauze te scoren na een prima voorzet van Jeffrey de Visscher. De kopstoot van Ter Heide leek perfect maar Fortuna doelman Wintjes dacht daar anders over en tikte de bal uit het doel.

Elson Almeida scoorde zijn eerste treffer in het betaalde voetbal.(Foto: Gerrit Rijkens).

Shkodran Metaj (rechts) wijst de weg (Foto: FC Emmen Media).

Na de pauze begon Fortuna richting de fanatieke aanhang aan een offensief en FC Emmen kreeg het moeilijker. Het had nog even geluk toen Harrie Gommans in scoringspositie werd afgefloten wegens duwen maar in de 58e minuut kwam de Drentse formatie op achterstand. Een doelpunt wat kwaad bloed zette bij de roodwitten. Een minuut daarvoor vervulde FC Emmen nog de sportieve plicht door de bal uit te trappen terwijl een Limburger geblesseerd op de grond lag en verwachtte van Fortuna een zelfde gebaar toen Ruud ter Heide op de Fortuna helft verzorging nodig had. Dat gebeurde echter niet en Wouter Scheelen rondde vervolgens de aanval af door Harm Zeinstra te passeren. FC Emmen was woedend over deze onsportiviteit, maar reglementair was niets mis met de goal. René Hake: ,,Fortuna had die bal buiten de lijnen moeten schieten.” Collega Wim Dusseldorp was het eigenlijk wel met hem eens, ,,Maar het gebeurde aan de overkant en ik kan moeilijk over zestig meter roepen van schiet die bal uit. Dat is dan de verantwoordelijkheid van de spelers.”
FC Emmen herstelde zich echter snel van dit onfortuinlijke moment want vijf minuten later kwam Elson Almeida na een perfecte counter via o.a. Jeffrey de Visscher en Johnny de Vries vrij voor doelman Danny Wintjes te staan en de ex-Utrechter nam de gelegenheid te baat om zijn eerste treffer in het betaalde voetbal te scoren: 1-1. De vreugde duurde echter maar kort want in de 66e minuut zette uitgerekend Richard Stolte de thuisploeg op 2-1. Zowel het middenveld als het centrum van FC Emmen liet zich te simpel uitspelen.  De wedstrijd begon te kantelen. FC Emmen ging nog steeds mee in het spel van Fortuna, maar had er wellicht beter aan gedaan het tempo uit de wedstrijd te halen. De daarvoor geschikte spelers als Bemba en Mravec bleven echter nog aan de kant, eerstgenoemde werd negen minuten voor tijd nog in het veld gebracht, maar toen stond het al 3-1 na een mooie goal van rechterspits Danny Hoesen. Harm Zeinstra had kort daarvoor nog de derde treffer met een redding op Stolte verhinderd en sloeg kort voor tijd ook nog een door Fernando Ricksen genomen strafschop uit het doel. Voor de voeten van Kevin Diaz weliswaar die er simpel 4-1 van kon maken. Er aan vooraf ging een overtreding van Mike Koenders op Hoesen wat de jonge Emmenaar de rode kaart opleverde.

Richard Stolte (rechts) troefde Johnny de Vries af.

Mike Koenders (tweede van rechts) krijgt rood van scheidsrechter Ketting.

Harm Zeinstra keert de strafschop van Fernando Ricksen (Foto’s Gerrit Rijklens).

,,We kenden een moeizaam begin”, analyseerde trainer René Hake. ,,In de loop van de eerste helft kregen we vervolgens wel kansen om op voorsprong te komen. Die keeper van Fortuna stond er echter niet voor niets. Na de 1-1 in de tweede helft kregen we het gevoel dat hier iets te halen viel, maar individuele fouten deden ons de das om.”

Fortuna Sittard-FC Emmen 4-1. 58. Scheelen 1-0, 63. Almeida 1-1, 66. Stolte 2-1, 75. Hoesen 3-1, 89. Ricksen (Fortuna) mist strafschop, 90. Diaz 4-1. Scheidsrechter: Ketting. Gele kaart: Ricksen (Fortuna). Rode kaart. 89. Koenders (FC Emmen). Toeschouwers: 5106.
Fortuna Sittard: Wintjes; Shakison (71. Schroyen), Dreesen, De Boer, Wagemakers, Stolte (84. Voorn), Ricksen, Scheelen (90. Gulpen), Diaz, Gommans, Hoesen.
FC Emmen; Zeinstra; Kunst, De Groot (85. Fischer), Görtz, Koenders, De Vries, De Visscher, Metaj (81. Bemba), Almeida, Ter Heide, Wolters.