FC Emmen verliest van Vitesse op emotionele middag

In een beladen wedstrijd heeft FC Emmen met 0-3 verloren van Vitesse, de nummer vijf van de eredivisie. Mohammed Dauda opende na een kwartier de score voor de Arnhemmers, waarna Martin Ødegaard en Navarone Foor er in de tweede helft 0-3 van maakten. “Een verdiende nederlaag,” aldus trainer Dick Lukkien.

Voorafgaand aan de wedstrijd was er een minuut stilte ter nagedachtenis van Jorg Scherpen, de deze week overleden broer van doelman Kjell Scherpen. Desondanks stond de 19-jarige Scherpen wel onder de lat vandaag.

De Oude Meerdijk staat stil bij het tragische overlijden van Jorg Scherpen (Foto: Boudewijn Benting)

Binnen tien minuten kwam FC Emmen tweemaal bijna op voorsprong: Sven Braken pikte een diepe bal van Anco Jansen achter de verdediging op, maar hij kreeg de bal niet goed onder controle. Uit de daarop volgende corner kopte Alexander Büttner bijna in eigen doel.

Kort daarna was het echter wel raak aan de andere kant. Een voorzet van linksback Max Clark werd met een volley langs Scherpen gewerkt door Dauda, die speelde in plaats van de geblesseerde Oussama Darfalou.

Dauda rondt op atletische wijze af (Foto: Gerrit Rijkens)

De ploeg van Lukkien ging wel op jacht naar de gelijkmaker, maar kwam moeilijk door de Arnhemse defensie heen. Er werd met name gevaar gesticht over de zijkanten, met voorzetten, vrije trappen en corners. Zo kopte Michael de Leeuw nog over, Andrej Lukić voorlangs en Sven Braken in de handen van doelman Eduardo.

Aan Drentse zijde moest Scherpen ook een paar keer redding brengen, maar dat ging de doelman zonder al te veel moeite af.

Lukkien: “We hebben een hele moeizame eerste helft gespeeld. We oogden niet fris en de afstanden waren te groot. Maar dat heeft natuurlijk ook te maken met de tegenstander. We kwamen ook niet in de duels. En daar waar we wel in de duels kwamen, draaide Ødegaard simpel weg. Ook Bryan Linssen en Dauda zorgden voor veel problemen.”

De Leeuw kopt uit de hoekschop, maar over alles en iedereen heen (Foto: Gerrit Rijkens)

”We blijven aan het elastiek hangen”

“We blijven aan het elastiek hangen, waardoor we in de pauze nog bepaalde dingen kunnen doornemen. We komen dan ook goed uit de kleedkamer,” doelde Lukkien op het begin van de tweede helft. Waar Vitesse er in de eerste helft bij tijd en wijle nog vrij makkelijk doorheen voetbalde, was dat in de tweede helft beduidend minder het geval.

Er kwamen nog wel wat afstandsschoten en gevaarlijke momenten van Vitesse, maar weinig momenten waar de Drentse defensie van in de war raakte. De ploeg van Lukkien werd zelf echter ook niet vaak gevaarlijk. “Vaak was de voorzet of de bezetting voor de goal niet goed,” analyseerde Lukkien na de wedstrijd.

De Emmenaren balen na de 0-2 van Ødegaard (Foto: Gerrit Rijkens)

Twintig minuten voor tijd kreeg Vitesse een vrije trap langs de zijlijn, halverwege de helft van FC Emmen. De Arnhemse luchtmacht was mee en iedereen rekende op een voorzet, maar Ødegaard had iets anders in gedachten: hij schoot de bal ineens op het doel en vergrootte daarmee de voorsprong.

Lukkien: “Het was voor Vitesse een van de eerste schoten op doel na de pauze en hij ligt meteen binnen. Dan is het 0-2 en is de wedstrijd gespeeld.”

Daarna scoorde Vitesse opnieuw via Ødegaard, maar het doelpunt werd terecht afgekeurd wegens buitenspel.

Het is druk in het Arnhemse strafschopgebied, maar Arias weet te koppen (Foto: Gerrit Rijkens)

In de slotfase zette FC Emmen nog eens aan om de aansluitingstreffer te maken. Jafar Arias was dichtbij, maar zijn kopbal ging over het doel van Eduardo. Aan de andere kant kopte Linssen op de bovenkant van de lat.

Vlak voor tijd scoorde Vitesse nog eens. Een uittrap van Scherpen belandde voor de voeten van Foor, die met wat geluk langs Lukić glipte en er 0-3 van maakte.

“We konden vandaag niet goed genoeg mee met Vitesse om een resultaat te halen,” aldus Lukkien. “We moeten onze wonden likken en dan op naar Feyenoord. Natuurlijk hadden we ons meer voorgesteld van de afgelopen twee wedstrijden, maar we moeten vertrouwen blijven houden met elkaar.”

Door het verlies staat FC Emmen nog steeds op de zestiende plaats, met 24 punten uit 23 wedstrijden. Het heeft drie punten meer dan De Graafschap.

Reis jij volgend weekend mee naar de Kuip? Koop hier je ticket!

FC Emmen – Vitesse: 0-3