FC Emmen torpedeert FC Volendam

Het begon al in de tweede minuut toen Anmar Almubaraki een vrije loop in de schoot kreeg geworpen middels een foute terugspeelbal van Gerry Koning en daar dankbaar gebruik van maakte door ex-SC Veendam goalie Theo Timmermans kansloos te laten: 0-1. Met twee vrije trappen in het eerste kwartier was de doelpuntenmaker nog twee maal dicht bij een tweede doelpunt maar schoot net over terwijl de andere vrije trap van een aantrekkelijke afstand door Timmermans werd gestopt. FC Emmen domineerde tegen een FC Volendam dat graag wilde winnen om de kans op een periodetitel overeind te houden maar dat geen moment waar kon maken. Zo rond de negentiende minuut had de thuisclub ook nog mazzel dat scheidsrechter Kamphuis linkerverdediger Nick Coster ten onrechte geen tweede gele kaart kreeg. De verdediger maakte in een minuut twee pittige overtredingen, kreeg geel en maakte vervolgens nog een zwaardere overtreding maar scheidsrechter Kamphuis liet het toen bij een vermanende preek.

Elson Almeida raakt verstrikt in een Volendammer.

Aan de schoenen te zien zweeft Elson Almeida door het Kras stadion.

Nadat FC Emmen na een half uur spelen een grote kans had laten liggen toen op een voorzet van Leandro Resida achtereenvolgens Alexander Bannink en Frank Olijve misten, ontstond er op slag van rust het drama Yannick de Wit. De ex-Volendammer in Emmer dienst stond met de wetenschap het vorige seizoen in Volendam rood te hebben gekregen in het veld toen hij in de 45e minuut een wat leek onbewuste actie tegen de Volendammer Henny Schilder maakte waarop Kamphuis tot verbijstering van De Wit en heel FC Emmen direct rood voor de dag haalde. De man-meer situatie werd echter voor FC Volendam geen win situatie want met een tactisch ingreep van Joop Gall die na rust spits Roland Bergkamp naar de kant haalde voor de snelle Quenten Martinus bleef FC Emmen razend gevaarlijk.

Yannick de Wit (links) kan het niet geloven: rood!

Verzorger Jan Haak had een druk avondje.

Na exact een uur spelen kreeg FC Emmen ook nog de volle medewerking van Henny Schilder, hij was bij de rode kaart van De Wit met veel misbaar ter aarde gegaan, die een  pass van Anmar Almubaraki langs zijn eigen doelman werkte: 0-2. Het bleef een knotsgekke wedstrijd met een hoofdrol voor Quenten Martinus die voorturend onrust bracht in de Volendamse defensie maar zich ook weer liet verleiden door het krijgen van een onnodige gele kaart waardoor hij de volgende week tegen De Graafschap moet ontbreken. FC Volendam probeerde FC Emmen uiteraard onder druk te zetten en creëerde een handvol hoekschoppen die vooral richting de lange invaller Henk Veerman werden gestuurd. In de 73e minuut viel ook nog de gevreesde 1-2 toen Marengo met een diagonaal schot Peter van der Vlag passeerde: 1-2. Een vervolg bleef echter uit mede door een ingreep van Jochem Kamphuis.

Quenten Martinus is blij na de 1-4 te hebben gescoord (Foto’s: Gerrit Rijkens).

Een kwartier voor tijd maakte de arbiter uit Groningen het FC Emmen een stuk gemakkelijker toen Nick Coster, die eigenlijk al in de eerste helft twee maal geel had moeten krijgen,  nu wel tegen de lamp liep na een overtreding op Martinus. Met tien tegen tien ontaardde het duel vervolgens in een eenzijdig schuttersfeest voor de trots van Drenthe. Bannink raakte eerst nog de paal, Almeida strandde op doelman Timmermans maar invaller Wout Weghorst zorgde in de 83e minuut voor de bevrijdende 1-3 na aangeven van Quenten Martinus. Het werd nog erger voor FC Volendam want in de extra tijd voerden Martinus en Alexander Bannink de eindstand op naar 1-5. ,,Wat geflatteerd’’, vond FC Emmen trainer Joop Gall ruimhartig nog wel maar wie de kansenverhouding in aanmerking nam, moest tot de conclusie komen dat de uitslag nog wel hoger in het voordeel van de Emmenaren had kunnen uitvallen.

FC Volendam-FC Emmen 1-5. 2. Almubaraki 0-1, 62. Schilder (eigen doel) 0-2, 73. Marengo 1-2, 85. Weghorst 1-3, 90. Martinus 1-4, 90. Bannink 1-5. Scheidsrechter: Kamphuis. Rode kaart: 44. De Wit (FC Emmen), 75. Coster (FC Volendam, 2x geel). Gele kaart: Martinus, Van der Vlag (FC Emmen). Toeschouwers: 3053.
FC Volendam: Timmermans; Coster, Fafiani, Schilder, Koning, Schwiebbe (46. Kumas), Overtoom, Wattamaleo, Laghmouchi (61. Henk Veerman), Menzo, Marenga (84. Danny Tol).
FC Emmen: Van der Vlag; Almeida, Luis Pedro, De Wit, Metaj, Olijve, Rozema (88. Görtz), Bannink, Resida, Bergkamp (46. Martinus), Almubaraki (84. Weghorst).