FC Emmen toont karakter in eervolle nederlaag

FC Emmen liet in Leeuwarden eindelijk zien waar toe het in staat is mits iedereen bij de les is en zich voor de volle honderd procent geeft. Dat leidde er toe dat in de eerste helft achterin de nul werd gehouden en kort voor de pauze zelfs de leiding werd genomen door een fraaie goal van Randy Wolters. De voorsprong werd tot de 73e minuut vast gehouden waarna een door Sander Fischer op Mark de Vries veroorzaakte strafschop de partijen op gelijke hoogte bracht. Erik Bakker was de maker en werd tot overmaat van ramp voor de Emmenaren ook matchwinner door kort voor tijd een tweede strafschop raak te schieten. Deze keer was de aanleiding minder duidelijk want Emmenaar Michal Mravec kreeg een bal tegen de arm geschoten zonder de bedoeling die te raken.  FC Emmen-trainer René Hake: ,,Volgens mij moet de hand naar de bal gaan indien het een strafschop is en niet andersom zoals nu. Zonde natuurlijk maar het begon wel met een verkeerde breedtepass van Jeffrey de Visscher. We hebben echter met veel passie gespeeld en kwamen na een goede eerste helft daarna wel onder druk. Cambuur kreeg echter nauwelijks echte doelkansen. Wij hadden een gelijkspel verdiend.”
SC Cambuur-trainer Alfons Arts, één van de weinige acteurs van vrijdagavond die Emmen als woonplaats heeft, vond dat zijn elftal de minste wedstrijd van het seizoen had laten zien. ,,We wilden direct druk zetten maar dat lukte aanvankelijk van geen kant. Na de rust werd het wat feller, zonder echte kansen. Ik vind wel dat we verdiend hebben gewonnen.” Die laatste opmerking sneed geen hout omdat de thuisploeg er niet in slaagde de hekkensluiter van de mat te spelen. Het balanceerde lang op de rand van een nederlaag maar kreeg op het laatst een beetje medewerking van scheidsrechter Lindhout.

Rechts heeft Kevin Görtz Cambuur spits Mark de Vries in de houdgreep.

Randy Wolters (midden) heeft zojuist de 0-1 gescoord.

Elson do Rosario Almeida ontvangt de bal (Foto’s FC Emmen Media).

René Hake verraste door Ruud ter Heide buiten de basis te laten. Verder stond Michal Mravec in de basis en dat was pas voor de tweede maal dit seizoen. Elson do Rosario Almeida fungeerde als diepste spits die samen met Jeffrey de Visscher het aanvallende gedeelte van de ploeg was. Michel Poldervaart was een soort hangende linkerspits maar dat kwam er niet helemaal uit. Toen Poldervaart in de 39e minuut geblesseerd afhaakte, kreeg FC Emmen plotseling een steun in de rug met de 0-1 van invaller Randy Wolters. Hij stond koud in het veld toen hij van de punt van de zestien een knal richting doel van de Jong Oranje klant Marco Bizot lanceerde die door een stuiter werd verrast. FC Emmen kreeg drie minuten later een identieke mogelijkheid via Shkodran Metaj maar die mikte net naast. FC Emmen ging dus de rust in met een voorsprong en dat was een ongekende weelde. In de eerste helft waren er verder wat kansjes over en weer, zo moest Harm Zeinstra optreden tegen schoten van Martijn Barto en Sandor van der Heide en kon Almeida tot twee keer toe geen controle over de bal krijgen bij beloftevolle uitvallen.

Scheidsrechter Allard Lindhout krijgt weinig begrip voor de strafschop die tot de 2-1 leidde.

Harm Zeinstra tikt een inzet van Sandor van der Heide (10) over de lat (Foto’s Gerrit Rijkens)
De Cambuur supporters waren ontevreden en lieten dat met een fluitconcertje weten. Na de thee speelde de thuisploeg richting het fanatiekste gedeelte van de aanhang en dat betekent doorgaans dat de stormbal moet worden gehesen. FC Emmen ging er echter niet aan onderdoor. De ploeg liet verdedigend weinig gaten vallen, alleen de geblokte spits Mark de Vries zorgde voor onrust maar kreeg geen doelkansen. Tot de 73e minuut dan toen Sander Fischer hem binnen de zestien onderuit werkte. Strafschop besliste scheidsrechter Lindhout en daarvoor heeft Cambuur een specialist in Erik Bakker. Hij had al drie keer dit seizoen vanaf de stip doel getroffen en maakte ook probleemloos de vierde. FC Emmen was geschokt maar leek genoegen te mogen nemen met een punt wat gelet op de uitgangssituatie, de nummer vijf tegen de hekkensluiter, een uitnemende prestatie zou zijn. Maar ook dat was de Emmenaren niet gegund. Een inzet van Charles Dissels trof de arm van Michal Mravec waarin Lindhout opnieuw een penalty zag. Bakker nam de zelfde hoek als bij de 1-1 en doelman Zeinstra koos voor de andere waardoor het in de 89e minuut 2-1 stond. Met drie minuten extra tijd werd het nog spannend maar de gelijkmaker, hoe verdiend ook, ontging FC Emmen. Cambuur verdediger kreeg nog een directe rode kaart wegens een dwaze tackle op Randy Wolters maar het was te kort voor het laatste fluitsignaal om nog van invloed te kunnen zijn.

SC Cambuur-FC Emmen 2-1. 41. Wolters 0-1, 73. Bakker (strafschop) 1-1, 89. Bakker (strafschop) 2-1. Scheidsrechter: Lindhout. Rode kaart: 90. Hese (SC Cambuur). Gele kaart: El Makrini (SC Cambuur), Almeida, Metaj, Mravec, De Visscher (FC Emmen). Toeschouwers: 5471.
SC Cambuur: Bizot; Vosselman, Van der Laan, Hese, Droste, El Makrini, Van der Heide, Barto (63. Dissels), Schepers (90. Bouwer), De Vries (90. Dijkstra), Bakker.
FC Emmen; Zeinstra; Kunst, Görtz, Fischer, Sterk, De Vries, Mravec (90. Ter Heide), Metaj (90. Bemba), De Visscher, Almeida, Poldervaart (39. Wolters).