FC Emmen stoot koploper Fortuna van de troon

FC Emmen heeft voor de opvallendste prestatie van de dag gezorgd door lijstaanvoerder Fortuna Sittard in eigen huis met 2-1 te verslaan. Een overwinning die dik verdiend was en met dikwijls uitstekend voetbal behaald. Met als gevolg dat de Limburgers de koppositie moeten afstaan aan NEC Nijmegen dat komende vrijdag op bezoek in De Oude Meerdijk komt.

Op bezoek bij de koploper en de verrassing van dit seizoen, wat moet je dan verwachten? Voorzichtig beginnen misschien? Maar niets van dit alles, FC Emmen heerste vanaf de start op alle fronten en speelde lijstaanvoerder Fortuna van de mat. Tot verbijstering van het thuispubliek dat weinig waardering voor het optreden van de nerveus ogende koploper had. Ook trainer Sunday Oliseh deelde in de malaise en wisselde al na zeventien minuten zijn linksback Clint Essers voor de nieuwe aanwinst Michael Pinto. FC Emmen stond op dat moment al op 0-1 door een fraaie treffer van Anco Jansen indirect uit een verrassend genomen hoekschop. FC Emmen kende dit seizoen maar zelden de weelde van een voorsprong van twee of drie goals maar uitgerekend tegen Fortuna lukte dat wel. Alexander Bannink haalde na een klein half uur uit voor de 0-2. De Limburgers poogden wel het spel te verplaatsen maar dat leidde in de eerste helft niet tot een enkele serieuze doelpoging. De rust ging derhalve in met een volkomen verdiende 0-2 voorsprong voor de Emmenaren. Fortuna Sittard verdween onder een fluitconcert snel naar de kleedkamer. Vreemd dat de ploeg schijnbaar zo weinig krediet had ondanks een sensationele eerste helft van de competitie.

AT5W8653

Negende minuut: Anco Jansen scoort de 0-1.

AT5W8729

Anco Jansen ontwijkt tackle van Clint Essers die kort daarop werd gewisseld.

AT5W8771

Alexander Bannink schiet FC Emmen naar 0-2.

AT5W8800

Cas Peters valt over de komende Ajacied Perr Schuurs heen.

Fortuna coach Oliseh wisselde direct na rust tweemaal om het dreigende onheil te keren. De thuisclub zette ook wat meer druk richting de eigen fanatieke aanhang maar de echte kansen waren aan de andere kant te bewonderen. En het waren echte scoringskansen voor in volgorde van opkomst Youri Loen, Cas Peters, Anco Jansen en nogmaals Cas Peters. Het aloude probleem van het efficiënt benutten van de kansen dat voor de rust opgelost leek te zijn, stak dus weer de kop op. En het werd nog erger want Fortuna verkleinde de achterstand tot 1-2 door een goal van Finn Stokkers na een door Gersom Klok veroorzaakte vrije trap. Billen knijpen aldus nog in een duel waarin FC Emmen de bovenliggende ploeg was. De slotfase stond vervolgens bol van de spanning, Fortuna drong aan en FC Emmen counterde. Trainer Dick Lukkien zette in de extra tijd nog twee wissels in om de tegenstander uit het ritme te halen. De roodwitte brigade hield stand en ging volkomen verdiend met drie punten de bus in.

AT5W8884

Hilal Ben Moussa is Dries Saddiki (17) de baas.

AT5W9022

Glenn Bijl (rechts) stuit op doelman Miquel Santos

AT5W9100

FC Emmen incasseert de 1-2 van Finn Stokkers (9).

Fortuna Sittard-FC Emmen 1-2.  9. Jansen 0-1, 25. Bannink 0-2 71. Stokkers 1-2.  Scheidsrechter: Lindhout. Gele kaart: Saddiki, Engin (Fortuna Sittard), Veendorp (FC Emmen). Toeschouwers: 3604.
Fortuna Sittard: Santos; Essers (17. Pinto), Dammers, Schuurs, Braun, Smeets (46. Engin), Dianessy, Saddiki, Askovski (46. Vidigal), Stokkers, Semedo.
FC Emmen: Telgenkamp; Klok, Veendorp, Veldmate, Bakker, Ben Moussa (90. Chacon), Bijl, Loen (79. Siekman), Peters, Bannink, Jansen (90. Mamedov).