Terug naar overzicht Terug

FC Emmen spreekt woordje mee in tweede periode


De 4-2 overwinning op Jong Ajax bracht FC Emmen weliswaar geen hogere positie op de ranglijst maar was wel van betekenis voor de stand in de tweede periode. Sparta is daarin lijstaanvoerder maar wordt op drie punten gevolgd door FC Emmen en NAC Breda die beiden in vergelijking met de Rotterdammers nog een duel te goed hebben. Komende maandag moet FC Emmen op bezoek bij FC Eindhoven dat evenveel punten in de periode bezit maar een wedstrijd meer heeft gespeeld. Spanning volop dus.


FC Emmen en Jong Ajax boden het publiek een onderhoudend schouwspel. Natuurlijk viel er wel iets op aan te merken maar zes doelpunten krijg je ook niet elke avond voorgeschoteld en het duel was in fasen redelijk in evenwicht. De Amsterdammers waren overigens met een puur Jong elftal naar Emmen gekomen waarbij de oudste spelers twintig jaar waren. Dit elftal maakte het de thuisclub vooral in de eerste helft behoorlijk lastig hoewel de opening voor FC Emmen was. Al na veertig seconden kreeg Rick ten Voorde een vrije loop door het midden na een fout van Terry Lartey Sanniez en werkte dat uitstekend af. Het zou een dreun voor de Ajacieden moeten zijn maar dat viel mee want zeven minuten later lag reeds de gelijkmaker achter doelman Dennis Telgenkamp. Danny Bakker was de maker van de 1-1. ,,Misschien zijn ze wel geschrokken van die snelle openingstreffer’’, dacht FC Emmen trainer Marcel Keizer. ,,Daarna gingen ze opeens achteruit lopen.’’

Erixon Danso wordt de voet dwars gezet door Aschraf El Mahdioui (6).

Rick ten Voorde is Damon Mirani (4) voorbij (Foto’s: Boudewijn Benting)

Jong Ajax bleef FC Emmen onder druk zetten maar moest na dik een kwartier wel de 2-1 toestaan. Raymond Gyasi haalde bijna de achterlijn en trok terug op Erixon Danso die geen moeite had om zijn zesde goal van het seizoen te scoren. De Emmer voorsprong hield acht minuten stand. Ajax topscorer Sam Hendriks kreeg na een steekpass in het linker verdedigingsblok van FC Emmen alle ruimte en benutte die alleen voor Telgenkamp voor de 2-2. ,,We begonnen ‘alleraardigst’ met die snelle tegengoal’’grapte Ajax trainer Andries Ulderink. ,,Maar hadden de wedstrijd in de eerste helft toch redelijk onder controle. We waren de bovenliggende partij en hadden wellicht met voorsprong de rust in moeten gaan.’’

Bij FC Emmen was men in de pauze tot de conclusie gekomen dat het een andere aanpak vereiste om dit Jong Ajax onder de duim te houden. ,,We hebben de boel omgezet om meer druk te zetten en dat lukte goed gezien de snelle 3-2 en 4-2. Op zich een goede prestatie van het elftal vind ik omdat ze in de eerste helft toch veel hebben moeten geven.’’ De tweede helft was begonnen met een vrije trap voor FC Emmen op een aantrekkelijke positie maar die werd vrij slordig door Boy Deul verknald. Hij revancheerde zich echter drie minuten later door een fraaie pass van Jurjan Mannes ineens langs doelman Groothuizen binnen te tikken: 3-2. In tegenstelling tot voor de rust kreeg Ajax nu geen kans om direct terug te slaan want drie minuten na de 3-2 scoorde Raymond Gyasi de 4-2. Er ging een schot van Rick ten Voorde aan vooraf dat half door doelman Indy Groothuizen werd gekeerd maar de rebound werd een prooi voor Gyasi.

Dennis Telgenkamp tikt de bal over de dwarslat.

Tim Siekman maakt in de 73e minuut zijn rentree.

Erixon Danso sticht gevaar voor het Ajax doel (Foto’s: Bennie Wolbers).

FC Emmen moest daarna wat gas terugnemen maar de Amsterdammers konden daaruit geen kapitaal meer slaan. Marcel Keizer: ,,Ajax kwam wat meer in het spel maar meer ook niet. Uiteindelijk was ik tevreden over de uitslag. Nu gaan we ons voorbereiden op de wedstrijd van maandag tegen FC Eindhoven.’’ Andries Ulderink had ook een betere tweede helft van FC Emmen gezien. ,,Uit Emmer perspectief waren het prima goals natuurlijk maar van onze kant was het amateuristisch verdedigen. We hebben na de 4-2 nog een overwichtje gehad maar daar kwamen geen kansen meer uit.’’ Het opmerkelijkste in de slotfase was de terugkeer van Tim Siekman die voor het eerst dit seizoen speelminuten kreeg als vervanger van Gaby Jallo. Siekman raakte in de voorbereiding geblesseerd en had een lange revalidatie achter de rug.

FC Emmen-Jong Ajax 4-2. 1. Ten Voorde 1-0, 8. bakker 2-0, 18. Danso 2-1, 26. Hendriks 2-2, 50. Deul 3-2, 53. Gyasi 4-2. Scheidsrechter: Van der Vrande. Gele kaart: Seip (FC Emmen). Toeschouwers: 3580.
FC Emmen: Telgenkamp; Van Deelen, Seip, Streutker, Jallo (73. Siekman), Rozema, Deul, Mannes Gyasi (77. Kolder), Ten Voorde, Danso (87. Kwee).
Jong Ajax: Groothuizen; Owusu (77. El Azzouzi), Mirani (68. Warmerdam), Van Bruggen, Lartye Sanniez, Bakker (61. Clement), Dankerlui, El Mahdioui, Acolatse, Hendriks, Muric.