FC Emmen sluit periode af met achtste plaats

Door de 2-1 overwinning op Achilles ’29 heeft FC Emmen de eerste periode afgesloten met de achtste plaats. Wat puntentotaal betreft moet het die positie delen met drie andere clubs maar het doelsaldo van de Emmenaren is positiever. Positief was uiteraard ook de drie punten in een lastige uitwedstrijd tegen een taaie tegenstander. Wegens een, onverdiende, rode kaart voor Elson Almeida leek de winst nog in gevaar te komen maar verder dan de eretreffer liet FC Emmen het niet komen.

Trainer Joop Gall had de ploeg gewaarschuwd het duel niet te luchthartig in te gaan. ,,Het zou best lastig kunnen worden en dat werd het ook wel. Het was zeker geen kat in het bakkie. In de rust heb ik echter gezegd dat als het lelijk moet dan gaat dat maar gebeuren. Toch begonnen we na de pauze niet al te scherp. Na die rode kaart hadden we ook nog in de problemen kunnen komen maar dat viel mee. Het was nog even vrouwen en kinderen eerst maar ik ben blij met de drie punten.”

Trainer Francois Gesthuizen van de Groesbekers had een gelijkspel als een verdiende beloning voor zijn ploeg gezien. ,,De vorige week hadden we met 4-0 van RKC gewonnen maar FC Emmen was een veel betere ploeg. Het was dus niet van dit doen we wel even. Voor de rust hebben we niet veel kansen gehad en FC Emmen scoorde met een gelukkig doelpunt. Toen het 0-2 werd was de wedstrijd daar eigenlijk ook niet naar.”

Gall had zijn verdediging op de speelwijze van Achilles ’29, dat met twee spitsen speelde, aangepast. Luis Pedro en Tim Siekman waren de mandekkers met Said Bakkati daar achter als ‘puinruimer.’ De Emmer defensie werd in de beginfase wel even onder druk gezet maar echte kansen sproten daar niet uit voort. FC Emmen produceerde nadat de aanvalslust van de thuisclub wat was geluwd een paar afstandsschoten van Boy Deul die ook niet echt van dodelijke aard waren. En de openingsgoal van FC Emmen in de 22e minuut kwam vervolgens voort uit een mislukt schot van Luis Pedro. De bal dreigde naast te gaan maar op een onverklaarbare manier ging die toch nog via Roland Bergkamp over de doellijn. Het was zonder twijfel niet de mooiste goal in zijn loopbaan maar wel een nuttige. Na weer een goede middenfase van Achilles ’29 kreeg FC Emmen in de laatste minuten voor de pauze een aantal goede kansen om de voorsprong te vergroten. Een goed geplaatste kopbal van Alexander Bannink leek de 0-2 te worden maar doelman Leon ter Wielen redde fraai. En uit een voorzet op maat van Leandro Resida kopte Begkamp ver naast.

Roland Bergkamp heeft net op een bijzondere manier gescoord.

Cas Peters passeert doelman Leon ter Wielen voor de 0-2 (Foto’s: Bennie Wolbers).

Na de pauze was het eerst de beurt aan de thuisclub maar behalve twee hoekschoppen leverde het offensiefje niets op. De verdediging met weer een prima Luis Pedro terwijl ook Tim Siekman de goede vorm te pakken heeft, kon het werk aan terwijl op doelman Marko Meerits ook weinig viel aan te merken. FC Emmen ontworstelde zich aan de pressie en Cas Peters had in de 51e minuut de 0-2 op de schoen maar doelman Ter Wielen was hem net even voor. Kort daarop schoot Peters wel raak op een fraaie pass van Bannink. Een kwartier later was Tim Siekman bijna succesvol maar zijn kopstoot uit een hoekschop teisterde de lat. Een minuut later keerden plotseling de kansen voor FC Emmen. Scheidsrechter Tom Koekoek zag in een lichte overtreding van Elson Almeida op Thijs Hendriks een rode kaart en FC Emmen moest de laatste achttien plus vier extra minuten vol maken met een man minder. Dat leverde een paar hachelijke tafereeltjes op maar tot de 86e minuut kon Achilles ’29 geen voordeel uit de man-meer situatie halen. Op dat moment schoot echter Freek Thoone heel fraai de 1-2 achter de kansloze doelman Meerits. FC Emmen hield in de slotfase en de ruime extra tijd echter stand en liet zelfs nog een kans voor Bergkamp liggen maar de drie punten werden over de streep gehaald.

Het leven van een spits is niet gemakkelijk. Roland Bergkamp hier in de greep van Jop van Steen (13).

De vrije trap van Thijs Hendriks (10) zal in de Emmer muur belanden.

Elson Almeida (14) begrijpt er niets van, rood na een overtreding op Thijs Hendriks.

Doelman Marko Meerits keepte een goede wedstrijd (Foto’s: Gerrit Rijkens).

Achilles ’29-FC Emmen 1-2. 22. Bergkamp 0-1, 57. Peters 0-2, 86. Thoone 1-2. Scheidsrechter: Koekoek. Rode kaart: 72. Almeida (FC Emmen). Gele kaart: Wiafe (Achilles ’29). Toeschouwers: 1332.

Achilles ’29: Ter Wielen; Van de Gries, Zeller (81. Smits), Dingil, Verhoeven, Van Steen, Worm (63. Zijler), Kaak, Sürmeli (72. Wiafe), Thoone, Hendriks.
FC Emmen: Meerits; Bakkati, Luis Pedro, Siekman, Almeida, Rozema, Bannink, Deul (75. Menting), Resida (71. Laghmouchi), Bergkamp, Peters (88. Mannes).