Terug naar overzicht Terug

FC Emmen schrijft zich niet in voor Voetbalpiramide


FC Emmen heeft besloten zich niet in te schrijven voor de voetbalpiramide, het nieuwe competitiemodel van de KNVB waarbij de beloftenelftallen meedoen in de reguliere competities. Het had voor de hand gelegen dat bij inschrijving in de voetbalpiramide de beloften van FC Emmen zich zouden plaatsen voor de Hoofdklasse zaterdag/zondag. Daarmee volgt FC Emmen de meeste clubs uit het betaalde voetbal, waaronder Heracles Almelo, Willem II, Feyenoord en NEC.


Directeur Wim Beekman: “Het spelen op zaterdag of zondag betekent automatisch dat je met regelmaat gelijktijdig wedstrijden moet spelen met de eerste selectie en de A-jeugd, terwijl wij juist een beloftenelftal willen hebben met een smalle selectie vanuit de huidige A-jeugd, en dit per wedstrijd aanvullen met (reserve)spelers van de eerste selectie en spelers van de A-jeugd die eraan toe zijn een stap te maken. Verder worden er door de KNVB strikte regels gehanteerd voor spelers vanuit de eerste selectie, waardoor per wedstrijd een zeer beperkt aantal spelers kan worden ingezet bij het beloftenelftal. Dit houdt in dat je nauwelijks eerste selectiespelers in de beloften kunt laten revalideren die terugkomen van een blessure of de reserves van de eerste selectie wedstrijdritme laten opdoen. Deze sportieve beperking is voor ons reden geweest niet in te schrijven en verder te zoeken naar een goed alternatief.”

 Wim Beekman vervolgt: “Het belangrijkste doel van het hebben van een beloftenelftal is het opleiden van jeugd voor onze eerste selectie, en éénieder voor wie betaald voetbal te hoog gegrepen is, daar zien wij graag dat deze spelers weer terugkeren naar één van de vele goede amateurclubs uit de regio. Indien wij op zaterdag of zondag in de hoofdklasse zouden moeten spelen, dan zou betekenen dat wij amateurspelers uit de regio zouden moeten halen om een volwaardige beloftenselectie op de been te kunnen brengen, dit staat haaks op onze visie de amateurclubs te ondersteunen. Wij willen de spelers waarvan wij denken dat ze het eerste elftal niet gaan halen, zo snel en goed mogelijk begeleiden naar hun maatschappelijke carrière en een goede amateurclub die bij hen past.”

Beloften, hoe verder

“Het komende seizoen 2015/2016 zullen wij de spelers die niet langer kunnen deelnemen bij de A-jeugd, en een plek zouden hebben gekregen in de beloftenselectie 2015/2016, laten promoveren naar de eerste selectie. Deze spelers kunnen wij intensief begeleiden en opleiden, onder meer dankzij de driekoppige technische staf. Met deze grotere selectie zullen een flink aantal extra wedstrijden worden georganiseerd zodat alle spelers aan spelen toekomen en zoveel mogelijk op weerstand kunnen voetballen, dus ook de reserves en A-jeugd. We zijn hierover voortdurend en intensief in gesprek met andere betaald voetbalclubs, die eveneens zoeken naar oplossingen voor de beperkingen die gepaard gaan met de voetbalpiramide. De clubs hebben afgesproken seizoen 2016/2017 in samenwerking met de KNVB een volwaardige reservecompetitie op maandagavond te organiseren. In deze competitie zullen naar verwachting vele  clubs vanuit de ere- en eerstedivisie uitkomen met een volwaardig elftal van reserves en beloften, zonder enige beperkingen. Dit betekent dat alle spelers zowel vanuit de eerste selectie als de A-jeugd onbeperkt kunnen worden ingezet. Het voetballen op weerstand is hier de uitgangspositie, dit sluit uitstekend aan op de visie die wij als FC Emmen hebben op een beloftenelftal. Het komende jaar zullen we met alle BVO’s intensief overleg voeren zodat bij aanvang 2016/2017 de jeugdopleiding middels het inschrijven van een volwaardig beloftenelftal aan de reservecompetitie op maandag alsnog volledig wordt voltooid. Voor het seizoen 2015/2016 denken we middels eerdergenoemde maatregelen  een prima tussenoplossing te hebben gevonden.”