Negentigste minuut wordt FC Emmen fataal

De ontknoping van de strijd om de derde periodetitel was verrassend met FC Oss als uiteindelijke winnaar. FC Emmen wist van te voren dat het een kleine kans had maar dat werd gaandeweg het duel tegen FC Volendam een grote kans. Tot kort voor het einde zat de ploeg van scheidende trainer Joop Gall nog in de race. Een doelpunt in Oss en de eigen 3-2 nederlaag tegen FC Voledam haalden echter een streep door de droom van de periodetitel.

De statistieken wezen uit dat het wel eens een doelpuntenfestijn zou kunnen worden. FC Volendam en FC Emmen waren zich daar klaarblijkelijk van bewust want binnen twintig minuten stond het al 2-2. Er gebeurde ongelooflijk veel, de ene kans na de andere ontstond door de afwezigheid van redelijk functionerende verdedigingen. Het was ren-je-rot maar vermakelijk om te zien. De thuisclub liet FC Emmen al in de eerste minuten schrikken maar achtereenvolgens Marengo (redding Meerits), Schilder (kopbal op de paal) en nogmaals Marengo (op de lat) lieten de kans om de score te openmen liggen. Dan deed FC Emmen het beter want in de vierde minuut zag scheidsrechter Bas Nijhuis hands in het strafschopgebied van de thuisclub en de toegekende strafschop werd door Alexander Bannink benut: het was zijn zesde rake strafschop van het seizoen.

Cendrino Misidjan in duel met Brandley Kuwas.

Alexander Bannink schiet de strafschop feilloos binnen.

Goed tien minuten later ontstond de gelijkmaker. Rechterspits Brandley Kuwas was de maker. Bij FC Emmen werd steeds duidelijker dat linksback Cendrino Misidjan niet tegen zijn taak was opgewassen. Kuwas liet hem herhaaldelijk de hakken zien maar de plotselinge 1-2 door Roland Bergkamp met een fraaie kopbal uit een even zo fraaie voorzet van Said Bakkati verbloemde het nog eventjes. Twee minuten na de 1-2 ging Misidjan in de fout door net binnen de zestien Kuwas met een voetveeg te vloeren. Nijhuis kende een strafschop toe zonder overigens een kaart te trekken. Dat zou later alsnog gebeuren waarna Gall hem uit het veld haalde. De strafschop werd door Kevin Brands benut voor de 2-2. Met Bart de Groot centraal en Tim Siekman op links werd het achterin wat rustiger met voor FC Emmen nog kansen voor Cas Peters en Roland Bergkamp die beiden hun inzetten door de goede doelman Theo Zwarthoed onschadelijk gemaakt zagen worden.

Marko Meerits ziet het gevaar.

Roland Bergkamp kopt FC Emmen naar 1-2.

Cas Peters tegen een overmacht van Volendammers.

Arjen Hagenauw verliest het duel van Gijs Luirink (Foto’s: Gerrit Rijkens).

Na de rust hadden de coaches ingegrepen, FC Emmen ging in de opbouw wat zorgvuldiger te werk waardoor het aantal kansen aanmerkelijk slonk in vergelijking met de eerste helft. In het begin was er wel een mooie actie van Frank Olijve die in een hoekschop eindigde en in de 69e minuut speelde Alexander Bannink zich mooi vrij maar doelman Zwarthoed tikte het schot over de lat. De periodetitel was nog steeds in zicht en FC Emmen was zich daar inmiddels ook van bewust. Er moest echter wel worden gewonnen maar dat wilde niet lukken. Tot overmaat van ramp eindigde een Volendamse counter ook nog in de 3-2 van Kevin Brands. In drie minuten extra tijd waren er nog kansen voor Cas Peters en aan de andere kant voor Daniel van Son maar het bleef bij 3-2.

FC Volendam-FC Emmen 3-2. 4. Bannink (strafschop) 0-1, 6. Kuwas 1-1, 16. Bergkasmp 1-2, 20. Brands (strafschop) 2-2, 90. Brands 3-2. Scheidsrechter: Nijhuis. Gele kaart: Misidjan (FC Emmen). Toeschouwers: 3599.
FC Volendam: Lo Fo Sang, Luirink, Schilder, Prijor, Fafiani, Brands, Overtoom, Marengo, Philips (85. Steltenpool), Kuwas (80. Van Son).
FC Emmen: Meerits; Bakkati, Luis Pedro, Siekman, Misidjan (39. De Groot), Olijve, Bannink, Vossebelt (80. Hagenauw), Laghmouchi, Bergkamp, Peters.