Terug naar overzicht Terug

FC Emmen schenkt FC Eindhoven drie punten


Trainer Joop Gall had ongetwijfeld in zijn praatje vooraf zijn spelers op het hart gedrukt vooral scherp te beginnen. Vermoedelijk zijn de woorden van de welsprekende coach deze keer niet overtuigend over gekomen of er waren een paar spelers die niet hadden opgelet, anders valt de valse start van FC Emmen niet te verklaren. Tegen de nummer laatst in zes minuten tijd drie doelpunten om de oren te krijgen mag als het dieptepunt van het seizoen worden beschouwd op een moment waarop FC Emmen nog aanspraak op een plaatsje in de play offs wilde maken. Het dwong hiermee Gianluca Luca, die hiervoor slechts twee keer had gescoord,  in een niet gedroomde hoofdrol want hij nam alle drie goals in de fase tussen de 14e en 20e minuut voor zijn rekening. Een hattrick in zes minuten was in geen 25 jaar in de Jupiler League voor gekomen .
 


Anmar Almubaraki lijkt de bal met de hand te spelen.

    

Gianluca Maria (9) passeert hier Peter van der Vlag (Foto’s Gerrit Rijkens).

Door het ontbreken van de geschorste Kelvin Maynard en de geblesseerden Said Bakkati en Elson Almeida, de laatste was de beoogde vervanger voor Bakkati, moest er worden geïmproviseerd. Kevin Görtz werd rechtsback hoewel hij in eerste instantie de plek van Maynard zou hebben ingenomen. Als tweede centrale verdediger naast Antoine van der Linden koos Gall voor Yannick de Wit en die laatste keuze  viel niet helemaal goed uit. De Wit is in potentie een goede middenvelder maar mist het gif en de snelheid voor een centrale rol achterin. Joop Gall wenste De Wit niet de zwarte Piet toe te schuiven bij die eerste drie goals maar daarbij was de wens meer de vader van de gedachte. De onfortuinlijke invaller mocht de wedstrijd uit spelen omdat hij volgens zijn trainer voetballend iets aan het elftal toevoegt maar Yannick de Wit zal zelf zonder twijfel geen goed gevoel aan dit duel hebben over gehouden.

 

Ruud ter Heide haalt zelf de bal uit het net nadat hij heeft gescoord. FC Eindhoven Zaari dacht buitenspel te hebben gezien.

 

Wout Weghorst haalt uit, Sjors Paridaans (midden) kan het schot niet blokkeren.

Norair Mamedov wordt geschept door een Eindhovense verdediger (Foto’s: Bennie Wolbers).


FC Emmen kreeg na de 3-0 in de 20e minuut wel mogelijkheden om terug te slaan. Ruud ter Heide was bij de eerste mogelijkheid al succesvol door een voorzet van Norair Mamedov langs doelman Zaari te schuiven: 3-1. Het was helemaal mooi geweest indien hij twee minuten later ook de tweede grote kans had benut maar schoot in goede positie na voorbereidend werk van Jorrit Kunst voorlangs. Na ruim een half uur moest doelman Brahim Zaari nog aan de bak voor een schot van Kay Velda maar stopte de inzet. Met Rutger Worm en Wout Weghorst voor Almubaraki en Mamedov begon FC Emmen na de thee aan een inhaalrace. Tenminste, dat was de planning en er werd ook behoorlijk wat pressie op het doel van de Eindhovenaren uitgeoefend. Worm en Ter Heide kregen mogelijkheden en Velda stichtte gevaar met schoten van afstand en vrije trappen maar de beloning voor het offensief dat na een twintig minuten wat afzwakte bleef uit.

Zo rond de tachtigste minuut werd FC Emmen wel een strafschop onthouden. Een kopbal van Ruud ter Heide werd door Michael van Geele met de arm tegen gehouden maar scheidsrechter Bekebrede vond het niet zwaar genoeg voor een strafschop. Een penalty moet natuurlijk nog wel in een doelpunt worden omgezet maar het was een kans op de 3-2 geweest. Hoewel kort daarvoor FC Eindhoven middels Soufian Dadda eerlijk gezegd de kans op 4-1 had laten liggen. Peter van der Vlag behoedde in de slotfase zijn ploeg nog een paar maal voor een grotere achterstand toen Dadda en Maria uit counters vrij voor hem opdoken maar bleef in die duels winnaar. In de extra tijd moest de sluitpost dan nog voor de vierde maal buigen op een inzet van de ingevallen Serhat Koc .

FC Eindhoven-FC Emmen 4-1 (3-0). 14. Maria 1-0, 18. Maria 2-0, 20. Maria 3-0, 24. Ter Heide 3-1, 90. Koc 4-1. Scheidsrechter: Bekebrede. Gele kaart: Maria, Zaari, Zweegers (FC Eindhoven), Weghorst 4-1. Toeschouwers: 2133.
FC Eindhoven: Zaari; Zweegers, Lucius, Paridaans, Vanbelle, Van Geele, Dadda (86. Van Kruijssen), Vermeer (59. Van Boekel), Maria, Deschilder, Waalkens (68. Koc).
FC Emmen: Van der Vlag: Görtz, De Wit, Van der Linden (75. Jones), Kunst, Hiariej, Almubaraki (46. Worm), Velda, Wijks, Ter Heide, Mamedov (46. Weghorst).