Terug naar overzicht Terug

FC Emmen proost op het nieuwe jaar


Hier de volledige tekst van de door algemeen-directeur Wim Beekman uitgesproken rede op de Nieuwjaarsbijeenkomst.


Welkom namens bestuur, directie, management en de Rabobank

Sportief

Geëindigd op de vierde plaats in de Jupiler League en de play-offs gehaald. Tot de laatste minuut was het spannend in de halve finale, maar uiteindelijk ging Roda JC door naar de finale. Door dit succes kwamen spelers met 30 plus wedstrijden en veel scorend vermogen in beeld bij andere clubs. Door hun vertrek was de uitdaging voor de technische mensen binnen de club om weer een selectie te vormen die mee kan doen om play-of plaatsen.We zijn tevreden dat we nu op een nacompetitieplek staan, maar nog niet over de getoonde wisselvalligheid in het eerste half jaar.Gelukkig starten we in 2016 met een nagenoeg fitte selectie, wat veel vertrouwen geeft voor het komende half jaar.

Onder de bezielende leiding van Paul Kamphuis is 2015 voor onze jeugdafdeling heel voorspoedig verlopen. In augustus zijn we gecertificeerd en de competitie werd afgesloten met het kampioenschap van de A1, B1, E1 en E2. De C1 is gepromoveerd en de D1 wist zich uitstekend te handhaven op het hoogste niveau. De nieuwe competitie is gestart met acht jeugdteams, met toevoeging van een C2 team. Op dit moment speelt onze B1 mee in de poule voor promotie naar de eredivisie. Onze doelstelling om de jeugdteams op het hoogste of een na hoogste niveau te laten spelen, krijgt gestalte. We hebben uitgesproken dat we er naar streven dat in seizoen 2019/2020 een kwart van de eerste selectie uit spelers van onze eigen jeugdopleiding afkomstig is. Ook wil ik nog graag vermelden dat we in het najaar gestart zijn met de Rini van Vilsteren keeperschool.

Komen er nog spelers bij We hebben al verschillende opties bekeken en we proberen op een slimme manier het elftal gericht te versterken.

Organisatie

Ik realiseerde me tijdens het maken van deze speech dat onze organisatie van medewerkers en vrijwilligers veel aankan op gebied van veiligheid, ticketing, horeca en commercie. Ze verdienen een groot compliment o.a. voor hun extra inzet rond de thuiswedstrijd tegen Roda JC, de wedstrijden van Jong Twente en het gastheerschap tijdens de Europacupwedstrijd van Go Ahead Eagles. De samenwerking onderling was optimaal met het sterke gevoel: WIJ ZIJN FC EMMEN. In december zijn we, na gedegen training, overgegaan op online kaartverkoop. Via workshops met supporters zijn we bezig om de beleving in het stadion te verbeteren; we zitten tenslotte niet in het Atlas theater.

FC Emmen in de maatschappij

Onder de vele activiteiten van het afgelopen jaar wil ik graag noemen de Samenloop voor Hoop. Met deze actie is het megabedrag van € 140.000 ingezameld voor de strijd tegen kanker. FC Emmen kon hieraan een bijdrage leveren van € 35.000. Ook het project Kom naar je toekomst, wat resulteerde in banenhit.nl en Bewegen werkt wil ik graag noemen. In samenwerking met gemeente Emmen en het UWV worden mensen die ver van de arbeidsmarkt afstaan, klaargemaakt voor de arbeidsmarkt. Of ook Matchday, het koppelen van WO-ers en HBO-ers aan het bedrijfsleven.

Commercie

De segmentering in 2014 heeft geresulteerd in een toename van de sponsors binnen de Adbeco Business Corner, het Rabo meeting point en de Adbeco VIP lounge. Door de groei van het aantal VIP-leden is besloten om de VIP lounge te vergroten en een nieuwe indeling te maken van de blauwe stoelen op de tribune met meer beenruimte en vloerbedekking om het geheel af te maken. Wat ook zeker het vermelden waard is, is de realisatie van de Boerenbox afgelopen zomer met de hulp van een aantal sponsors. Deze is op twee stoelen na volledig uitverkocht. In november hebben we Treffen georganiseerd. Vijftig Nederlandse en vijftig Duitse bedrijven kwamen samen in het kader van elkaar kennen is elkaar wat gunnen, met afsluitend een wedstrijdje FC Emmen – SV Meppen.

Heel blij waren we afgelopen zomer om na een prettige samenwerking van 3 jaar met hoofdsponsor Sunoil Biodiesel een nieuwe hoofdsponsor te vinden die niet alleen zeer actief is, verstand van voetballen heeft maar ook als echte supporters meeleven met onze club: Q&S. Daarnaast hebben we in Noordlease en Punt Advocaten mooie nieuwe shirtsponsors gevonden.

Horeca

Het besluit om in 2014 de horeca in eigen beheer te nemen, is een goede stap gebleken. Op de totale inkomstenbegroting wordt inmiddels tien procent gerealiseerd door de horeca. Buiten de thuiswedstrijden zijn dit zo’n honderd evenementen van klein tot groot, maar er is nog steeds ruimte in de planning om een bedrijfsfeest, beurs, bruiloft of vergadering te plannen. We hebben dusdanig veel indruk gemaakt bij andere Betaald Voetbal Organisaties, dat we regelmatig het verzoek krijgen om onze aanpak van horeca in eigen beheer te delen.

Financieel

Terugblik: Het seizoen 2014/2015 stond voor het tweede achtereenvolgende seizoen in het teken van rust, stabiliteit en het voorbereiden van diverse investeringen teneinde verdere exploitatiegroei te kunnen realiseren.

KNVB licentiesysteem: Bij een score van 0-64 punten vindt indeling plaats in categorie 1; een score van 65-129 punten levert een indeling op in categorie 2 en bij een score tussen 130 en 240 punten vindt indeling plaats in categorie 3. FC Emmen bevond zich in het seizoen 2014/2015 ieder meetmoment in categorie 2, de categorie waarin clubs worden ingedeeld die door de KNVB licentiecommissie als voldoende worden beoordeeld. Nu verwacht FC Emmen bij het huidige meetmoment 1 van 2015/2016 (jaarcijfers 2014/2015 en prognose 2015/2016) ruim boven de 65 punten te scoren en zodoende wederom ingedeeld te worden in categorie 2. Dat betekent de club zich stabiel in categorie 2 bevindt.

Resultaat Vermogenspositie: Het netto resultaat over het seizoen 2014/2015 is uitgekomen op een nettowinst van € 37.000 en het eigen vermogen kon per 30 juni 2015 worden uitgebouwd van € 50.000 (positief) naar € 87.000 (positief). Hierin moet wel worden meegenomen dat vanaf 2012/2013 van iedere jaarlijks ingediende begroting op voorhand de toezegging is ontvangen dat het tekort op de begroting afgedekt zou worden. Dit tekort neemt overigens jaarlijks af. De toezegging wordt verstrekt door een groep ondernemers die samenwerkt onder de naam Drents Vastgoed. Dankzij deze toezegging wordt onze begroting goedgekeurd en kunnen er behoorlijke stappen worden gezet. Als dit niet was verstrekt, hadden we niet gestaan waar we nu staan. Op de helft van ons Vijfjarenplan en vooruit kijkend naar 2019/2020 zullen we hiervoor een structurele oplossing moeten vinden. We willen dit realiseren door bijvoorbeeld langere contracten af te sluiten met hoofdsponsor, stadionsponsor en shirtsponsors. Maar ook zijn we bezig met een onderzoek hoe we nog meer partners aan ons zouden kunnen binden. Hoe leuk zou het bijvoorbeeld zijn dat als je Business Partner van FC Emmen ook businesspartner van Wildlands wordt, je stoel bij het nieuwe theater al gereserveerd is en je medewerkers Retropop kunnen bijwonen!

Op dit moment zijn bestuur en directie verschillende scenario’s aan het uitwerken. Als nou alle sponsoren een beetje meer doen (300 x € 1000 is ook € 300.000) , we meer nieuwe sponsors vinden én we vinden er zes businesspartners bij, dan kunnen we structureel meedoen met de eerste vier en de gemeente Emmen op de kaart zetten door een promotie naar de Eredivisie.

Ik zou zeggen: de kop d’rveur en proost op het nieuwe jaar! PROOST!